ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στις «φλόγες» η Κύπρος: Ο πυρομανής της Λεμεσού και οι ηλικιωμένοι!

Τι απαντά ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Οι πυρκαγιές φέτος είναι ένα μείζων θέμα που απασχολεί όλους, από τους απλούς πολίτες μέχρι τους αρμόδιους φορείς. Είτε ακούσιες, είτε εκούσιες το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και ομολογουμένως κατά κοινή ομολογία αρκετά δυσάρεστο.

Μάλιστα φέτος αυτό που τραβά την προσοχή είναι οι υπόνοιες, που σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν βεβαιότητα, για εμπρησμούς. Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας, σε ερώτηση για το κατά πόσον φέτος έχουν αυξηθεί οι εμπρησμοί μας απάντησε «Δεν έχουν αυξηθεί οι εμπρησμοί, είχαμε κάποιες περιπτώσεις στην ορεινή και Ανατολική Λεμεσό άλλα είναι συγκεκριμένα περιστατικά. Μάλιστα σε μια από αυτές ο άνθρωπος ο οποίος έχει συλληφθεί είναι εμφανής περίπτωση πυρομανούς.»

Διαβάστε επίσης: Πυρκαγιά Συκόπετρας: Έτσι επιτέθηκαν στην φωτιά οι ομάδες πυρόσβεσης - Εντυπωσιακό βίντεο

Στη συνέχεια τόνισε ότι «Αυτό που είναι ανησυχητικό και μας προβληματίζει είναι οι περιπτώσεις που συναντήσαμε κατά πλειοψηφία στην ύπαιθρο και αφορούν υποθέσεις αμέλειας. Κυρίως ηλικιωμένοι, οι οποίοι είναι αλλιώς συνηθισμένοι, καίνε χόρτα σε αυλές ή χωράφια χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες ή να βάζει το μυαλό τους το κακό».

Μάλιστα ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εμφανώς προβληματισμένος είπε ότι «Εδώ είναι που θέλουμε την βοήθεια από τις κοινότητες και τους κοινοτάρχες. Λίγο πολύ γνωρίζουν ποιοι είναι εκείνοι που έχουν τέτοιες συνήθειες άρα μπορούν να προστατεύσουν την περιοχή τους. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που φέτος ψάχνουμε εντατικά τα αίτια της κάθε πυρκαγιάς ξεχωριστά για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην καταστολή αλλά και την πρόληψη».

Εμπρησμοί

Εάν και εφόσον μια περίπτωση πυρκαγιάς μέσα από τις έρευνες το αποτέλεσμα που θα εξαχθεί είναι αυτό του εμπρησμού, Αστυνομία, Πυροσβεστική και κοινό συνεργάζονται για να φτάσουν στα ίχνη του πυρομανή.

Διαβάστε επίσης: Δείτε από που ξεκίνησε η πυρκαγιά στην Μονή (pic)

Οι ποινές έχουν ως εξής: Με βάση τον Υπαίθρου Νόμο προβλέπεται τρία χρόνια ποινή φυλάκισης ή 8.500 ευρώ.

Με βάση τον Περί Δασών Νόμο προβλέπεται πέντε χρόνια ποινή φυλάκισης ή 25.000 ευρώ

Επομένως για να μην αφήσουμε έρμαιο την ομορφιά της Κύπρου μας είτε σε πυρομανείς είτε σε περιστατικά από αμέλεια ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν. «Για πρόληψη και καταστολή».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X