ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μάχη με τις φλόγες (pics, vid)

Από το πρωί ξεκίνησαν οι ρίψεις από τα πτητικά μέσα

24news team

Μεγάλη μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης στην ορεινή Λεμεσό, έπειτα από αναζωπύρωση της πυρκαγιάς το απόγευμα της Κυριακής (6/8), στην περιοχή της Άλασσας. Την μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης ενισχύουν δύο πτητικά μέσα της Ελλάδας ένα του Λιβάνου και τρία της Ιορδανίας. Να σημειωθεί ότι τέθηκε σε εφαρμογή ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, μετά από αίτημα της Κύπρου, ενώ ζητήθηκε και βοήθεια από το Ισραήλ.

Σε ύφεση η φωτιά, παραμένει ο κίνδυνος δηλώνει ο διευθυντής του Τμήματος Δασών

Η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση, αλλά η μεγάλη περίμετρος της δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, επιβεβαιώνοντας ότι όχημα του Τμήματος κάηκε χθες κατά την προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς.

Όπως είπε ο κ.Αλεξάνδρου, «τώρα τα πράγματα είναι ήσυχα, αλλά είναι μεγάλη η περίμετρος και χρειάζεται μεγάλη προσοχή». Δήλωσε ακόμη ότι σε περίπτωση που υπάρξουν περαιτέρω αναζωπυρώσεις, όπως η πρωινή, θα είναι δύσκολα τα πράγματα, αφού θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η καταπόνηση του προσωπικού από τις πολύωρες προσπάθειες που καταβάλλει.

Σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα ότι διπλοκάμπινο πυροσβεστικό όχημα του Τμήματος Δασών κάηκε, ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου διευκρίνισε ότι το συμβάν σημειώθηκε χθες, νωρίς το απόγευμα, «κατά την πρώτη ανασυγκροτημένη προσπάθεια για κατάσβεση της φωτιάς, δυτικά του δρόμου της Γεράσας».

ΑΗΚ: Σχεδόν πλήρης επαναφορά ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές

Έχει γίνει σχεδόν πλήρης επαναφορά της ηλεκτροδότησης στις περιοχές, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην επαρχία Λεμεσού, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ).

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι έχει ήδη γίνει σχεδόν πλήρης επαναφορά της ηλεκτροδότησης πλην ελάχιστων σημείων, δηλαδή δυο μεμονομένων κατοικιών, οι οποίες έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές και μιας γεώτρησης στο δρόμο Παραμύθας - Γεράσας, για τα οποία γίνονται προσπάθειες για επαναφορά το συντομότερο δυνατό.

Ζημιές από τη φωτιά κατέγραψε η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού

Τις ζημιές που προκάλεσε στο πέρασμα της η πύρινη λαίλαπα, μέχρι το μεσημέρι, κατέγραψαν συνεργεία της επαρχιακής διοίκησης Λεμεσού.

Σύμφωνα με τον έπαρχο Μάριο Αλεξάνδρου, στην περιοχή της κοινότητας Απαισιάς καταστράφηκε ολοσχερώς μια κατοικία που δεν χρησιμοποιείται, όπως επίσης και μια αποθήκη και δυο ακινητοποιημένα οχήματα. Επίσης, στην Παραμύθα κάηκε ολοσχερώς λυόμενο υποστατικό.

Κατά την καταγραφή διαπιστώθηκε ότι ελαφρές ζημιές υπέστη καταφύγιο σκύλων, ενώ κάηκε μικρός αριθμός ακινητοποιημένων οχημάτων και γεωτρήσεων.

Υπ. Δικαιοσύνης: Είναι μεταβλητή η κατάσταση λέει για τη φωτιά

Πρέπει να είμαστε φειδωλοί στις προβλέψεις μας γιατί είναι μεταβλητή η κατάσταση και από την μια στιγμή στην άλλη αλλάζουν τα δεδομένα, είπε σε δηλώσεις της για την πυρκαγιά στην επαρχία Λεμεσού η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, μιλώντας στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής στην Παραμύθα.

Η Υπουργός ανέφερε ότι γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών. Σημείωσε ότι κατά την διάρκεια της νύκτας το Τμήμα Δασών επιχειρούσε διαρκώς για να οριοθετήσει την πλαγιά στην Αψιού, εκφράζοντας την ελπίδα για θετικά αποτελέσματα.

Όπως είπε η κ. Προκοπίου, "από τις πρωϊνές ώρες που είμαστε όλοι εδώ η κατάσταση ήταν καλή κι αυτό μας έδωσε κάποιες ελπίδες ότι δεν θα υπήρχαν άμεσα αναζωπυρώσεις στην εστία των πυρκαγιών".

Κ. Ιωάννου: Οδηγίες για εκτίμηση ζημιών σε ιδιωτικές περιουσίες και κρατικές υποδομές

«Αυτή την ώρα προτεραιότητα έχει ο πλήρης έλεγχος των πυρκαγιών. Έχω δώσει οδηγίες για κατ´αρχήν εκτίμηση των ζημιών σε ιδιωτικές περιουσίες και κρατικές υποδομές. Ευχαριστούμε όσους εργάζονται ακατάπαυστα στο πύρινο μέτωπο», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Α. Δημητρίου: Όλες οι υπηρεσίες σε συντονισμό

Όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε συντονισμό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, δήλωσε τη Δευτέρα η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσπώπων Αννίτα Δημητρίου, από το συντονιστικό κέντρο στην Παραμύθα, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να μην υπάρξουν επιπρόσθετες αναζωπυρώσεις.

«Είναι όλοι εδώ και καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, τους αξίζουν συγχαρητήρια. Χρειάζεται υπομονή, λίγα λόγια από εμάς και κυρίως να στηρίξουμε όσο μπορούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή», τόνισε η κ. Δημητρίου.

Πρόσθεσε πως υπάρχουν και πολλοί εθελοντές και εθελόντριες, ενώ σημείωσε ότι στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει και μια αξιολόγηση «γιατί δεν είναι μόνο οι καταστροφές των περιουσιών και το πώς προέκυψε η όλη κατάσταση αλλά και η περιβαλλοντική καταστροφή που πρέπει να ληφθεί υπόψη».

«Όλα αυτά φυσικά δεν είναι της ώρας, θα τα δούμε στη συνέχεια. Αυτό που προέχει είναι να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις, ευελπιστούμε ότι δεν θα είναι τόσο δυνατοί οι άνεμοι, όμως είναι όλοι εδώ συντονισμένοι και κάνουν ό,τι μπορούν, ό,τι περνά από το χέρι τους για να το αντιμετωπίσουν. Αυτό είναι το σημαντικό και μακάρι να πάνε όλα καλά», κατέληξε η Πρόεδρος της Βουλής.

Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου λόγω βλάβης στον κάδο μεταφοράς νερού

Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου kamov λόγω προβλήματος που παρουσιάστηκε στον κάδο μεταφοράς νερού. Επιδιορθώθηκε και είναι επιχειρησιακά έτοιμο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

5 φωτογραφίες από την πύρινη κόλαση της Λεμεσού που συγκλονίζουν

Εικόνες που δείχνουν πόσο γρήγορα αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά

Αντιμετώπιση αναζωπύρωσης στην Απεσιά

Τι δήλωσε ο Υπ. Γεωργίας για τα αίτια της μεγάλης αναζωπύρωσης

«Υπάρχει φόβος το απόγευμα λόγω των ανέμων, γι’ αυτό θα παραμείνουμε εδώ για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις», δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας. Ερωτηθείς για τα αίτια της αναζωπύρωσης στην Άλασσα, ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι δεν έχει πληροφόρηση και ότι μετά το πέρας της κατάσβεσης της πυρκαγιάς «θα κάτσουμε όλοι μαζί για να δούμε πώς εξελίχθηκε αυτή η τεράστια πυρκαγιά. Είναι θέμα το οποίο θα μας απασχολήσει τις επόμενες μέρες». Πρόσθεσε ότι «είναι κάτι που μας προβληματίζει, εκείνη τη στιγμή υπήρχε μεγάλη ένταση αέρα».

Δασοπυροσβέστης δροσίζεται με λίγο νερό

Η φωτογραφία ενδεικτική των δύσκολων συνθηκών μέσα στις οποίες εργάζονται οι δασοπυροσβέστες. Κατά το γέμισμα του οχήματος με νερό, ένας δασοπυροσβέστης προσπαθεί να δροσιστεί με λίγο νερό.

Η φωτογραφία από Αψιού

 

Απεσιά: Πυροσβέστης τραυματίστηκε στο κεφάλι

Κάηκε ολοσχερώς εξoχική κατοικία

Σύμφωνα με την Επαρχιακή Διοίκηση, κάηκε ολοσχερώς εξoχική κατοικία στην Απεσιά η οποία δεν κατοικείται.

Ευχαριστίες Κύπρου σε άλλες χώρες για βοήθεια για κατάσβεση πυρκαγιάς

Καταφθάνει στην Κύπρο επιπρόσθετη βοήθεια για κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Λεμεσό έπειτα από επικοινωνία του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνου Κόμπου με ομολόγους του, ανέφερε το ΥΠΕΞ σε αναρτησή στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, εκφράζοντας ευχαριστίες για τη βοήθεια που παρέχεται.

Όπως σημειώνεται, μετά την επικοινωνία του κ. Κόμπου με τους ομολόγους του της Ελλάδας, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Λιβάνου επιπρόσθετη βοήθεια για κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Λεμεσό καταφθάνει στην Κύπρο.

Το ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι η βοήθεια από την Ιορδανία είναι επίσης ανεκτίμητη. Εξέφρασε επίσης ευχαριστίες στην Ελλάδα, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη και το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και στον Επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ Γιάνες Λέναρτσιτς για την ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στην ΕΕ.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη βορειοδυτική πλευρά

Σε ανάρτησή του στο Twitter, o εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κεττής, αναφέρει ότι η περιοχή της πυρκαγιάς συνεχίζει να επιτηρείται περιμετρικά. Αντιμετωπίζονται συνεχείς αναζωπυρώσεις με επίγειες και εναέριες δυνάμεις κυρίως στη βορειοδυτική πλευρά της περιμέτρου.

Αναζωπύρωση στην Απεσιά

Ορατός ο καπνός από το Συντονιστικό στην Αψιού. Στο σημείο της αναζωπύρωσης πτητικά μέσα.

Στο συντονιστικό η Αννίτα Δημητρίου

Η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, έφτασε το πρωί στο συντονιστικό κέντρο της Παραμύθας, όπου ενημερώνεται για την κατάσταση.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη βορειοδυτική πλευρά

Σε ανάρτησή του στο Twitter, o εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κεττής, αναφέρει ότι η περιοχή της πυρκαγιάς συνεχίζει να επιτηρείται περιμετρικά. Αντιμετωπίζονται συνεχείς αναζωπυρώσεις με επίγειες και εναέριες δυνάμεις κυρίως στη βορειοδυτική πλευρά της περιμέτρου.

Υπ. Δικαιοσύνης: Η περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται υπό έλεγχο, χωρίς εστίες φωτιάς

Δεν υπάρχουν εστίες φωτιάς και η πυρκαγιά βρίσκεται υπό έλεγχο, σύμφωνα με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδη – Προκοπίου.

Σε ανάρτηση της στην πλατφόρμα Χ (twitter), η Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι «η περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται υπό έλεγχο, χωρίς εστίες φωτιάς. Όλες οι δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ετοιμότητα», προσθέτει.

Σημειώνει ακόμη ότι το επιχειρησιακό πλάνο, με την χρήση πτητικών μέσων από Κύπρο και εξωτερικό, αναπροσαρμόζεται συνεχώς, αναλόγως των συνθηκών», υπογραμμίζοντας ότι «αναμένονται δυνατοί άνεμοι το απόγευμα».

Από 7,5 μέχρι 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα η καταστροφή

Ολοκληρώθηκε η εναέρια αποτύπωση της κατάστασης της φωτιάς στην επαρχία Λεμεσού, με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας και υπεύθυνο συντονιστή για την άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, Ανδρέα Γρηγορίου να δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι υπολογίζεται να έχουν καεί από 7,5 μέχρι 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.

Όπως ανέφερε ο κ.Γρηγορίου, ο οποίος βρισκόταν το πρωί επί του ελικοπτέρου που πέταξε πάνω από την περιοχή, μαζί με τον αρχιπύραρχο Νίκο Λογγίνο, για την αποτύπωση της κατάστασης, «φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργές εστίες, αλλά τα πτητικά μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν όπου υπάρχει καπνός για να προλάβουμε αναζωπυρώσεις, ενώ υπάρχει αρκετό προσωπικό από όλες τις υπηρεσίες περιμετρικά της φωτιάς, με πυροσβεστικά οχήματα και εκσκαφείς, για δημιουργία αντιπυρικών λωρίδων».

Ερωτηθείς σχετικά με την έκταση της καταστροφής, είπε πως «η εκτίμηση που μας δίνουν είναι γύρω στα 7,5 με 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα» και πως «είναι μεγάλη στεναχώρια, θυμός και απογοήτευση να βλέπεις μεγάλες εκτάσεις να είναι κρανίου τόπος, μόνο μαύρο και χωρίς πράσινο».

Διευκρίνισε ότι το πρώτο ελληνικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Canadair αναμένεται γύρω στις 10 το πρωί και το δεύτερο αργότερα, το απόγευμα, ενώ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της οποίας έτυχε, «έγινε συνεννόηση να μην έρθει το ελικόπτερο από το Λίβανο και με το Ισραήλ είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση».

Στο συντονιστικό κέντρο, μεταξύ Παραμύθας και Φασούλας, συνέχισε ο κ.Γρηγορίου, βρίσκονται η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, η Υφυπουργός Πρόνοιας και ο Αρχηγός Αστυνομίας, ενώ στην κοινότητα Αψιού, όπου επίσης λειτουργεί συντονιστικό κέντρο, βρίσκεται ο Υπουργός Γεωργίας.

Πολύ καλή η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο της πυρκαγιάς

Είναι πολύ καλή η κατάσταση και δεν έχουμε μέτωπο που να επεκτείνεται, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στο ΚΥΠΕ, για την πυρκαγιά στην επαρχία Λεμεσού, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, σημειώνοντας ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μέτωπο με δύσκολη τοπογραφία.

Κληθείς να αναφερθεί στην κατάσταση όπως διαμορφώνεται, ο κ. Αλεξάνδρου σημείωσε ότι το Τμήμα Δασών εργάστηκε όλο το βράδυ και το μέτωπο το οποίο είναι στην ευθύνη του, το οποίο είναι το ανατολικό μέτωπο βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή κατάστασή.

Εξήγησε ότι το ανατολικό μέτωπο όπου εργάζονται δυνάμεις του Τμήματος Δασών ξεκινά βόρεια της Φασούλας, πηγαίνει στην Μαθικολώνη, μπαίνει στην Αψιού, και στα χωριά Γεράσα και Απεσιά.

Η ουσία, είπε ο κ. Αλεξάνδρου, ήταν να ανακοπεί το ανατολικότερο μέτωπο για να σταματήσει να επεκτείνεται η πυρκαγιά και να δημιουργηθεί αισιοδοξία για τον έλεγχό της.

 Ευχαριστίες Υπουργού Εξωτερικών προς Ελλάδα

Κλειστός δρόμος στην Επαρχία Λεμεσού

Σύμφωνα με την Αστυνομία, λόγω της πυρκαγιάς στην επαρχία Λεμεσού, έχει κλείσει ο δρόμος Γεράσας – Απεσιάς και από τις δύο κατευθύνσεις.

Εναέρια αποτύπωση της κατάστασης στο μέτωπο της φωτιάς

Πραγματοποιείται αυτή την ώρα αποτύπωση της κατάστασης της φωτιάς στην επαρχία Λεμεσού από ελικόπτερο, στο οποίο επιβαίνει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Γρηγορίου, ως υπεύθυνος συντονιστής για την άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Μέσω γραπτών μηνυμάτων, το ΚΥΠΕ επικοινώνησε με τον κ. Γρηγορίου, ο οποίος βρίσκεται στο ελικόπτερο και όπως αναφέρει «αυτή τη στιγμή γίνεται αποτύπωση της κατάστασης».

«Ξεκίνησαν οι ρίψεις από τα πτητικά μέσα ενώ στην περίμετρο (της φωτιάς) βρίσκονται πολλές δυνάμεις για έλεγχο και επιτήρηση», προσθέτει.

Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο

Ο δρόμος Γεράσας – Απεσιάς, ο οποίος ήταν κλειστός λόγω της πυρκαγιάς στην επαρχία Λεμεσού, έχει τώρα ανοίξει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση