ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πυρκαγιά στο δικαστήριο: Όλα δείχνουν εμπρησμό

Διαβάστε τι έδειξαν οι εξετάσεις από το κρατικό χημείο

Στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα πως η καταστροφική πυρκαγιά στα Δικαστήρια Λευκωσίας δεν προκλήθηκε από «τυχαίους» παράγοντες, έχουν εντοπίσει οι έρευνες που πραγματοποιούνται από πλευράς της Αστυνομίας σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» και του συνάδελφου Απόστολου Τομάρα. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεκαπέντε μέρες μετά και με τα Δικαστήρια Λευκωσίας να μην έχουν συνέλθει από την καταστροφική πυρκαγιά, οι έρευνες που συνεχίζονται δείχνουν πως η φωτιά ήταν αποτέλεσμα κακόβουλης ενέργειας, κοινώς εμπρησμός.Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που επικαλείται  η εφημερίδα, στο χώρο απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά εντοπίσθηκαν δυο ύποπτα πλαστικά μπιτόνια που από τις εξετάσεις που έγιναν από το Κρατικό Χημείο διαπιστώθηκε ότι περιείχαν βενζίνη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα πλαστικά μπιτόνια εντοπίσθηκαν 150 μέτρα από το σημείο της έκρηξης. Εξέλιξη που δίνει νέα τροπή στις έρευνες, με την Αστυνομία να ψάχνει για στοιχεία τα οποία ενδεχομένως να την οδηγήσουν στους φερόμενους δράστες. Με βάση τα νέα ευρήματα ενισχύονται οι απόψεις που είχαν γίνει εξαρχής, ότι η φωτιά ενδεχομένως να προκλήθηκε από κάποιον ή κάποιους που ήθελαν να εξαφανίσουν τεκμήρια που φυλάσσονταν στον υπόγειο χώρο του κτιρίου 4 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Ως εκ τούτου η προσοχή της Αστυνομίας στρέφεται σε υποθέσεις ποινικής φύσεως που βρίσκονται στο στάδιο της εκδίκασης. Ωστόσο και εδώ οι Αστυνομικές αρχές φαίνεται να εντοπίζουν προβλήματα.

Στόχος τα τεκμήρια

Το πάζλ που προσπαθούν να συμπληρώσουν οι Αστυνομικές αρχές είναι ποια από τις υποθέσεις που εκκρεμούν μπορεί να ευθύνεται για την πυρκαγιά στο κτίριο 4.

Εκ των πραγμάτων, όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, η προσοχή σε αρχικό στάδιο στρέφεται σε ποινικές υποθέσεις, κυρίως για ναρκωτικές ουσίες. Το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά πλέον, είναι αν η καταστροφή τεκμηρίων από μια πυρκαγιά μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα μιας δίκης. Οι απόψεις που καταγράφονται από πλευράς δικηγόρων, με τους οποίους μίλησε η «Κ» είναι διφορούμενες.

Υπάρχουν απόψεις που κατηγορηματικά υποστηρίζουν ότι δεν προκαλείται επηρεασμός της δίκης, ενώ κάποιες άλλες εκφράζουν έντονες ανησυχίες για ενδεχόμενη εκτροπή μιας υπόθεσης στην περίπτωση «εξαφανισμένων» τεκμηρίων τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά την διάρκεια μιας δίκης, κάτι που θα ξεκαθαρίσει κατά ακροαματική διαδικασία.

Συνεχίζονται τα προβλήματα

Στο λειτουργικό κομμάτι των Δικαστηρίων, 15 μέρες μετά τα προβλήματα παραμένουν. Από πλευράς Δημοσίων Έργων συνεχίζεται η προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών που υπέστη το κτίριο 4. Προς χρήση έχει παραδοθεί το ισόγειο του κτιρίου ενώ γίνεται αγώνας δρόμου να αποκατασταθούν οι ζημιές στον πρώτο όροφο όπου βρίσκονται οι αίθουσες που χρησιμοποιούνται από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας αλλά και τα μοναδικά κρατητήρια που υπάρχουν στα Δικαστήρια Λευκωσίας. Όπως εκτιμάται ο πρώτος όροφος μπορεί να παραδοθεί εντός του μήνα Μαρτίου.

Πηγή: Καθημερινή

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση