ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μεγάλη η μάχη με τις φλόγες (pics/vids)

Έρχεται βοήθεια από Ελλάδα - Εκκενώθηκαν περιοχές - Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο που επηρεάζεται

24news team

Η μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στην Άλασσα που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής (06/08) βρίσκεται εκτός ελέγχου το βράδυ της Κυριακής. Μετά από οδηγίες του Προέδρου ζητήθηκε βοήθεια με εναέρια μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό rescEU. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την συμπαράστασή του στον ΠτΔ. «Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές, αυτό πρέπει να κρατήσουμε από τη σημερινή μέρα», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής από το συντονιστικό κέντρο Φασούλας για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Λεμεσό η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου

Σύσκεψη αρμοδίων για την Πυρκαγιά - Παραμένει εκτός ελέγχου

Τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην επαρχία Λεμεσού αξιολόγησαν το βράδυ της Κυριακής αρμόδιοι φορείς, σε σύσκεψη υπό την Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στην περιοχή μεταξύ των κοινοτήτων Παραμύθας και Φασούλας, συμμετείχαν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Γεωργίας, οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών και εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

*Βίντεο από ζωντανή μετάδοση που πραγματοποιήσε η σελίδα KitasWeather

Ο Έπαρχος Λεμεσού Μάριος Αλεξάνδρου ανέφερε ότι σε αρκετές περιπτώσεις μετακινήθηκαν από τις περιουσίες τους άνθρωποι, χωρίς να σημειωθούν οποιοιδήποτε τραυματισμοί ενώ τα συνεργεία θα ξεκινήσουν την καταγραφή των ζημιών, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Εκκενώνεται και η Απεσιά 

Μετά την εκκένωση των κοινοτήτων Αψιού και Μαθικολώνης δόθηκαν οδηγίες για την εκκένωση της Απεσιάς από Αστυνομία και Πολιτική Άμυνα, καθώς τα πολύ ενεργά μέτωπα είναι στην περιοχή αυτή και στην περιοχή Αψιού. Στο σημείο της πυρκαγιάς βρίσκεται και η ΠτΒ κ. Αννίτα Δημητρίου.

*Οι περιοχές των πύρινων μετώπων / Fire Information for Resource Management System

Αννίτα Δημητρίου - «Έρχεται βοήθεια και από το Ισραήλ»

Με δηλώσεις της από το συντονιστικό κέντρο Φασούλας που στήθηκε για τη διαχείριση της πυρκαγιάς, η κ. Αννίτα Δημητρίου ανακοίνωσε πως αύριο έρχεται και βοήθεια από το Ισραήλ. Μεταξύ άλλων είπε πως «σε ανώτατο επίπεδο υπάρχει ο συντονισμός που πρέπει για να φτάσει το συντομότερο δυνατό η βοήθεια που χρειαζόμαστε».

*Φωτογραφία από τη σκηνή

Πρόσθεσε ότι «το ελάχιστο που μπορούμε να πούμε είναι να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, τους εθελοντές, τις εθελόντριες. Είναι πολύ σημαντικό, πιστέψτε με, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μπορέσουν να σταματήσουν την φωτιά να μην επεκταθεί περαιτέρω, οπόταν να ευχηθούμε για το καλύτερο».

Επικοινωνία Κόμπου - Γεραπετρίτη

Η Ελλάδα θα αποστείλει το πρωί της Δευτέρας στην Κύπρο δύο αεροσκάφη τύπου Canadair για να συνδράμουν στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην επαρχία Λεμεσού, σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter του Ελληνικού Υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως αναφέρεται, «μετά από επικοινωνία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο και με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, η Ελλάδα θα αποστείλει αύριο το πρωί στην Κύπρο δύο αεροσκάφη τύπου Canadair για να συνδράμουν στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην επαρχία Λεμεσού».

*Εικόνα από SupportCy

«Σημαντικό ότι δεν έχουν κινδυνεύσει ζωές»

«Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές, αυτό πρέπει να κρατήσουμε από τη σημερινή μέρα» δήλωσε το βράδυ της Κυριακής από το συντονιστικό κέντρο Φασούλας για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Λεμεσό η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, ενώ ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, είπε ότι στόχος είναι η πυρκαγιά να οριοθετηθεί απόψε.

*Εικόνα από ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ

O Υπουργος Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος βρίσκεται σε επαφή με Ισραήλ, Λίβανο, Αίγυπτο και Ελλάδα για συνδρομή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην επαρχία Λεμεσού, αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας ότι στόχος είναι το συντομότερο δυνατόν να περιοριστεί η πύρινη λαίλαπα.

*Εικόνα από SupportCy 

Οδηγίες για εκκένωση της Κοινότητας Αψιού και Μαθικολώνης

Το κυρίως μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται μεταξύ των Κοινοτήτων Μαθικολώνη , Αψιού και Γεράσα, αφού εκεί επικεντρώνονται οι προσπάθειες όλων των δυνάμεων καταστολής.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η Πυροσβεστική δόθηκαν οδηγίες σε Αστυνομία και Πολιτική Άμυνα όπως εκκενωθεί η Κοινότητα Αψιού και Μαθικολώνης για προληπτικούς λόγους. 

*Εικόνα από τη σκηνή 

Χωρίς ρεύμα αρκετές περιοχές λόγω της φωτιάς

Χωρίς ρεύμα βρίσκονται αρκετές περιοχές που πλήττονται από το πύρινο μέτωπο της πυρκαγιάς στην επαρχία Λεμεσού. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις περιοχές Απεσιά, Αψιού, Φασούλα, Γεράσα, Κορφή, Μαθηκολώνη, Παλώδια και Παραμύθα.

Στη μάχη με τις φλόγες και το Ιορδανικό ελικόπτερο MI 26

Στη μάχη με τις φλόγες συνδράμουν 12 εναέρια μέσα, συμπεριλαμβανόμενων των δύο Ιορδανικών, ωστόσο η κρισιμότητα της κατάστασης επιστράτευσε το Ιορδανικό ελικόπτερο MI 26, το μεγαλύτερο εν ενεργεία στον κόσμο.

Στην πυρκαγιά βρίσκεται και ο Αρχιπύραρχος κ. Ν. Λογγίνος, ενώ για τον συντονισμό των επιχειρήσεων κατάσβεσης ανταποκρίθηκε και ο Διευθυντής κ. Δημήτρης Κατσίφλης.

*Εικόνα από ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ

Στις επίγειες δυνάμεις εργάζονται 11 οχήματα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, 10 οχήματα από Τμήμα Δασών, 3 προωθητές γαιών, η Υπηρεσία Θήρας, η Επ. Διοίκηση, η Αστυνομία, η ομάδα SupportCy και η Πολιτική Άμυνα. Σημαντική είναι και η συμβολή της Εθνικής Φρουράς σε όλα τα επίπεδα.

*Εικόνα από ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ

Υπενθυμίζεται πως η αναζωπύρωση της φωτιάς ξέσπασε γύρω στις 14:00 το μεσημέρι και αρχικά προσπάθησαν για κατάσβεση οι δυνάμεις που βρίσκονταν σε επιφυλακή. Έπειτα ενεργοποιήθηκε το «ΙΚΑΡΟΣ 2» και στη μάχη μπήκαν και τα υπόλοιπα εναέρια μέσα. Σύμφωνα με την εθελοντική ομάδα δασοπροστασίας «ΑΤΛΑΣ», σώθηκαν δύο οικίες και καταφύγιο ζώων βόρεια την Κοινότητας Παραμύθας.

Η Αστυνομία και η Πολιτική Άμυνα απομάκρυναν άτομο με κινητικά προβλήματα από οικία.

Η κατάσταση του οδικού δικτύου στην περιοχή της πυρκαγιάς

Λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην επαρχία Λεμεσού, οι δρόμοι Παραμύθας – Γεράσας – Αγίας Ειρήνης και Παλώδιας – Καλού Χωριού, είναι κλειστοί για την τροχαία κίνηση. Οι οδηγοί που κατευθύνονται από την περιοχή Αγρού, προς Λεμεσό, να χρησιμοποιούν το δρόμο Καλού Χωριού – Αρακαπά.

Οι οδηγοί προτρέπονται να είναι προσεκτικοί, να έχουν τα φώτα πορείας των οχημάτων τους αναμμένα και να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα. Καλούνται επίσης να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις των αστυνομικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση