ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

48ωρη απεργία Τρίτη και Τετάρτη αποφάσισαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις

Άναψαν το «πράσινο φως» για την εφαρμογή απεργιακών μέτρων

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 20.40 το βράδυ της Τετάρτης η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Μετά από μια δίωρη περίπου σύσκεψη ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εφαρμογή απεργιακών μέτρων. Σημειώνεται πως τα Κεντρικά Συμβούλια των τριών οργανώσεων, μετά την ολοκλήρωση της κοινής σύσκεψης, συνεδρίασαν ξεχωριστά και άναψαν το «πράσινο φως» για την εφαρμογή απεργιακών μέτρων.

Κατά τη σύσκεψη οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αποφάσισαν την εφαρμογή 48ωρης απεργίας, η οποία, δεν θα πραγματοποιηθεί αυτή την βδομάδα, αλλά την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη (18-19/9) . Ο λόγος που πιθανώς τα απεργιακά μέτρα θα εφαρμοστούν την επόμενη βδομάδα, είναι για να μην υπάρξει πανικός και οι γονείς των παιδιών να διευθετήσουν που θα αφήσουν τα παιδιά τους. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι θα καταρτίσουν πλάνο κυλιόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Σε δηλώσεις που παραχώρησε μετά της αποφάσεις που πάρθηκαν ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, ανέφερε, «μόλις έχει ολοκληρωθεί η κοινή συνεδρία των τριών Κεντρικών Διοικητικών Συμβουλίων των οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ. Μετά από αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων, δυστυχώς, της απόρριψης από πλευράς κυβερνήσεως, της τελευταίας υποχώρησης που έκαναν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, προκειμένου να εξευρεθεί λύση, δυστυχώς φτάσαμε σε ένα σημείο που δεν θέλαμε και το τονίζαμε πως δεν ήταν αυτοσκοπός οι απεργίες ή τα όποια απεργιακά μέτρα. Γι’ αυτό λοιπόν, τα τρία Κεντρικά Συμβούλια αποφάσισαν όπως προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία διαμαρτυρίας, την ερχόμενη βδομάδα, και συγκεκριμένα την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, 18-19 Σεπτεμβρίου».

Ενώ σημείωσε πως, «την ίδια στιγμή επιτροπή έχει συγκροτηθεί και απαρτίζεται από στελέχη των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων. Θα εκπονήσει πλάνο απεργιακών κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν την 48ώρη απεργία, το οποίο θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνο. Από εκεί και πέρα, έχουν συγκροτηθεί άλλες επιτροπές οι οποίες θα προωθήσουν άλλες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα είναι οι νομικές διαδικασίες, συγκεκριμένα επιτροπή από τις τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις θα προχωρήσουν μέσα από τους νομικούς μας συμβούλους σε βήματα τα οποία θα ανακοινώνονται σιγά σιγά και θα έχουν να κάνουν με καταγγελίες, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου για όλα αυτά που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα και αφορούν το θέμα του διαλόγου, ο οποίος δεν έγινε. Το θέμα της γενικότερης απαξίωσης του θεσμοθετημένου διαλόγου, αλλά και πολλά άλλα ζητήματα, που συνδέονται και σχετίζονται με το δικαίωμα του συνδικαλίζεστε που είναι κατοχυρωμένο από το ίδιο το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και από διεθνείς συμβάσεις οι οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να σέβεται».

Συνεπώς, «θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς την κοινωνία ότι η Κυβέρνηση εξ υπαιτιότητάς της μας ανάγκασε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Δυστυχώς οι εκπαιδευτικοί έχουν βιώσει μια πρωτόγνωρη απαξίωση το προηγούμενο διάστημα».

Να σημειωθεί πως καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο του Σίγμα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, ξεκαθάρισε, πως τα σχολεία αύριο θα ανοίξουν κανονικά.

Υπενθυμίζεται πως η κοινή συνεδρία πραγματοποιήθηκε ένα 24ωρο μετά την απόρριψη της αντιπρότασης των εκπαιδευτικών οργανώσεων από την κυβέρνηση.

Πηγή: Η Καθημερινή 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X