ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πολιτικός Συναγερμός για 35 Ισραηλίτες

Σπασμένο τηλέφωνο ΥΠΕΣ-ΥΠΕΞ για 35 Ισραηλίτες

Του Απόστολου Τομαρά

Σε κινητοποίηση τέθηκαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας Υπουργείο Εξωτερικών και Υπουργείο Εσωτερικών από ένα περιστατικό άφιξης 35 Ισραηλιτών, οι οποίοι, όπως δήλωσαν στο αεροδρόμιο κατά την άφιξή τους, θα μετέβαιναν στα κατεχόμενα για να διαμείνουν. Οι 35 Ισραηλίτες, παράλληλα με την δήλωση για μετάβαση στα κατεχόμενα, τους ζητήθηκε να δηλώσουν και το τουριστικό κατάλυμα στο οποίο είχαν κλείσει για να διαμείνουν.

Οι άνδρες της Υπηρεσίας Αλλοδαπών, που ήταν την ώρα εκείνη υπηρεσία στο αεροδρόμιο, πληροφόρησαν τους αφιχθέντες ότι δεν μπορούν να εισέλθουν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αιτιολόγησαν την απόφασή τους ενημερώνοντάς τους ότι υπάρχει πολιτική απόφαση που απαγορεύει την είσοδο κατόχων διαβατηρίων από τρίτες χώρες, οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν στα κατεχόμενα και να διαμείνουν σε τουριστικά καταλύματα που ανήκουν σε Ε/κ πρόσφυγες και που μετά την εισβολή του 1974 κατακρατούν και διαχειρίζονται παράνομα Τ/κ ή άλλοι ξένοι πολίτες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», οΙ 35 Ισραηλίτες δεν εξέφρασαν το παραμικρό παράπονο από την απαγόρευση που τους επεβλήθη πλην όμως φέρεται να επικοινώνησαν μέσω Ισραήλ ή απευθείας με την διπλωματική αποστολή της χώρας τους στην Λευκωσία. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι από την ώρα εκείνη χτύπησε συναγερμός στην Λευκωσία σε πολιτικό επίπεδο.

Η εδώ πρεσβεία του Ισραήλ φαίνεται ότι αποτάθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί μια λύση στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, μετά από αρκετές ώρες αναμονής, ειδοποιήθηκε η αρμόδια Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης να επιτραπεί η είσοδος στους 35 Ισραηλίτες τουρίστες στην Κύπρο. Όπως ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι λειτουργοί του αεροδρομίου αποφασίσθηκε η δεκαπενθήμερη αναστολή της συγκεκριμένης οδηγίας. Ως εκ τούτου, γύρω στα μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη τα 35 άτομα εισήλθαν στην Κύπρο και αναχώρησαν για τα κατεχόμενα.

Δεν τους επετράπη αρχικά να εισέλθουν στην Κύπρο επειδή θα διέμεναν σε τουριστικά καταλύματα Ε/Κ στα κατεχόμενα

Πόρτα για 15 Λιβανέζους

Πριν από το περιστατικό με τους 35 Ισραηλίτες κάτι παρόμοιο συνέβη με 15 Λιβανέζους, οι οποίοι επίσης δήλωσαν ότι θα μεταβούν στην κατεχόμενη Βοκολίδα και θα διαμείνουν σε συγκεκριμένο τουριστικό κατάλυμα. Από τον έλεγχο που έγινε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, διαπιστώθηκε πως ο χώρος διαμονής ήταν ιδιοκτησίας Ε/Κ πρόσφυγα που κατακρατεί και διαχειρίζεται παράνομα Τ/Κ. Ως εκ τούτου, δεν επετράπη στους 15 Λιβανέζους να εισέλθουν στην Κύπρο. Σύμφωνα με την πρακτική που εφαρμόζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, οι λειτουργοί που είναι τοποθετημένοι σε νόμιμα σημεία εσόδου και εξόδου στην Δημοκρατία είναι εφοδιασμένοι με μια λίστα τουριστικών καταλυμάτων στην κατεχόμενη Κερύνεια και Αμμόχωστο που ανήκουν σε Ε/Κ. Η λίστα έχει ετοιμασθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών και όσοι έρχονται στην Κύπρο και δηλώσουν κάποια από τα τουριστικά καταλύματα που είναι στην λίστα δεν τους επιτρέπεται η είσοδος. Όλα αυτά μέχρι τα μεσάνυχτα Δευτέρας. Μπροστά στα ενδεχόμενο να προκύψει πρόβλημα με το Ισραήλ η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, μετά από διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο, προφανώς, προχώρησε σε αναστολή εφαρμογής του μέτρου για 15 μέρες.

Δεν γνώριζε το ΥΠΕΣ

Το όλο πρόβλημα που προέκυψε με τους 35 Ισραηλίτες αλλά και γενικότερα με την απαγόρευση εισόδου σε υπηκόους μη Ευρωπαίους που θα διαμείνουν σε καταλύματα των κατεχομένων ε/κ ιδιοκτησίας φαίνεται να μην ήταν σε γνώση του Υπουργείου Εσωτερικών, διπλωματικών αποστολών της Δημοκρατίας αλλά και ταξιδιωτικών πρακτόρων. Πηγές αναφέρουν ότι η εγκύκλιος που εξεδόθη από το Υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν γνωστή. Για το λόγο αυτό υποστηρίζεται ότι δόθηκε η δεκαπενθήμερη αναστολή εφαρμογής του μέτρου προκειμένου να γίνει ομαλή διαχείρισή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση