ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πύρινα μέτωπα Λεμεσού: Εναέριες εικόνες και βίντεο από εθελοντές (Vids)

Από την Λόφου, στο Πραστειό Κελλακίου - Πυρκαγιά είχε ξεσπάσει και στην Πέγεια

Η μια πίσω από την άλλη, ξεσπούν οι πυρκαγιές σε ορεινές και αγροτικές περιοχές, σε Λεμεσό και Πάφο, από το βράδυ του Σαββάτου, μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής. Ανεξέλεγκτη από ψες είναι η πυρκαγιά στην Λόφου, ενώ ανεξέλεγκτη μαίνεται νέα πυρκαγιά στο Πραστειό Κελλακίου, που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής. Εξάλλου, πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά σε κατοικημένη περιοχή στην Πάφο τέθηκε υπό έλεγχο, επηρεάζοντας, ωστόσο, καλώδια της ΑΗΚ, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Η Λόφου

Από η ώρα 23.14 το βράδυ του Σαββάτου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιχειρεί για κατάσβεση πυρκαγιάς η οποία ξέσπασε σε χαράδρες σε δυσπρόσιτη περιοχή μεταξύ των χωριών Λόφου και Άγιος Θεράποντας επαρχίας Λεμεσού.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εργάστηκαν αρχικά 12 επανδρωμένα πυροσβεστικά οχήματα από πόλη και επαρχία Λεμεσού, από ΕΜΑΚ και επαρχία Πάφου. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν και από τις Επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας. Επίσης συνέδραμαν στο έργο της πυρόσβεσης άλλα 5 επανδρωμένα οχήματα από άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Τμήμα Δασών. Επαρχιακή Διοίκηση, Πολιτική άμυνα και Ταμείο Θήρας).

Επιχείρησαν για την πυρόσβεση και 5 εναέρια μέσα (2 εκμισθωμένα ελικόπτερα, 1 ελικόπτερο της ΜΑΕΠ, 1 των Βρετανικών Βάσεων και 1 αεροσκάφος του τμήματος Δασών). Η πυρκαγιά κατέκαυσε ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση και δέντρα. Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι, που δυσχέραιναν το έργο της πυρόσβεσης. Τα μέλη των δυνάμεων πυρόσβεσης προστάτευσαν κάποια υποστατικά που βρίσκονταν στην περιοχή, ωστόσο δεν κινδύνευσαν κοινότητες, ούτε κατοικίες.

Η τελευταία ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρει ότι «η πυρκαγιά στην περιοχή Λόφου και Αγίου Θεράποντα Λεμεσού είναι από μερικό έλεγχο από τις 14.40. Στην πυρκαγιά παραμένουν και θα παραμείνουν δυνάμεις πυρόσβεσης κατά την διάρκεια της νύκτας για τελικές κατασβέσεις ασφάλιση της περιμέτρου και αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων. Κατέκαυσε συνολική έκταση περίπου 1 1/2 τετραγωνικό χιλιομέτρο από ξηρά χόρτα ,άγρια βλάστηση και αριθμό δέντρων. ».

Τις πιο πάνω φωτογραφίες, από την πυρκαγιά της Λόφου, ανάρτησε ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι εναέριες λήψεις έγιναν από το αεροπλάνο πυρόσβεσης του Τμήματος Δασών, γύρω στις 08:00 το πρωί της Κυριακής. Όπως ενημερώνει ο κ. Τράγκολας, η πυρκαγιά θεωρείται, πλέον, διαχειρίσιμη, ωστόσο, παραμένει μεγάλος ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Κλειστός δρόμος και συστάσεις

Με νεότερη ανακοίνωσή της η Αστυνομία ενημερώνει το κοινό ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της νύκτας σε δύσβατη, ορεινή περιοχή των κοινοτήτων Άγιος Θεράπων και Λόφου, στην επαρχία Λεμεσού.

Συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή στους κατοίκους που διακινούνται στις περιοχές των δύο κοινοτήτων, ενώ προτρέπεται το ευρύτερο κοινό να αποφεύγει τις διακινήσεις προς τις πιο πάνω περιοχές, ιδιαίτερα οι κυνηγοί που θα εξορμήσουν στα ορεινά για τη σημερινή έναρξη της κυνηγετικής περιόδου.

Ο δρόμος Άλασσας – Αγίου Θεράπων είναι κλειστός για τους διερχόμενους οδηγούς για λόγους ασφάλειας.

Στο Πραστειό Κελλακίου

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε στο Πραστειό Κελλακίου, στην επαρχία Λεμεσού, το πρωί της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Τμήματος Δασών, Ανδρέα Χρήστου, η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο μετά το μεσημέρι.

Όπως μεταδίδει ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος, Έρικ Κίτας, μέσω βίντεο που ανάρτησε στην σελίδα του στο facebook, πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή, ενώ κατασβέστηκε ήδη ένα μέτωπο πυρκαγιάς.

Τι λέει το Τμήμα Δασών

«Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι σήμερα Κυριακή 4 Νοεμβρίου, γύρω στις 10:30 π.μ. εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά εντός του κρατικού δάσους Λεμεσού, μεταξύ Παρεκκλησιάς και Κελλακίου.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο γύρω στις 13:00 μ.μ. αφού έκαψε περίπου 1 εκτάριο δάσους τραχείας πεύκης.

Για την κατάσβεσή της εργάζονται 70 άνδρες του Τμήματος Δασών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 12 πυροσβεστικά οχήματα καθώς και ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο του Τμήματος Δασών, ενώ καθοδόν κατευθύνονται και 3 γεωργικοί ελκυστήρες.

Στην κατάσβεση συνδράμουν σημαντικά και εθελοντές.

Τα αίτια πρόκλησής της διερευνώνται από την Αστυνομία.»

Υπό έλεγχο η Πέγεια

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε στην επαρχία Πάφου και, συγκεκριμένα, στην κοινότητα Πέγειας, ενώ ακόμα μαίνεται η πυρκαγιά στην επαρχία Λεμεσού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η πυρκαγιά ξέσπασε η ώρα 07.52 σήμερα το πρωί. Ανταποκρίθηκαν συνολικά 6 πυροσβεστικά οχήματα από τον Πυροσβεστικό Σταθμό Πάφου και Σταθμό Υπαίθρου Στρουμπιού και 1 καδενοφόρο όχημα της επαρχιακής Διοίκησης.

Εκδηλώθηκε πλησίον κατοικημένης περιοχής και η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας απέτρεψε επέκταση της σε κατοικίες. Από την πυρκαγιά επηρεάστηκαν ηλεκτρικά καλώδια.

Κατέκαυσε συνολική έκταση 1,5 περίπου εκταρίου από ξηρά χόρτα , άγρια βλάστηση και αριθμό δέντρων. Στο μέρος παραμένουν δυνάμεις πυρόσβεσης και συνεχίζουν για πλήρη κατάσβεση.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση