ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παραδέχτηκε ενοχή ο πρώην Γενικός Διευθυντής του ΣΑΠΑ

Δεκαπεντάμηνη ποινή φυλάκισης για την υπόθεση ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ

Ποινή φυλάκισης 15 μηνών για το αδίκημα του δεκασμού δημόσιου λειτουργού και 12 μηνών για το αδίκημα της απόσπασης από δημόσιο λειτουργό επέβαλε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας στον Ευτύχιο Μαληκκίδη, ο οποίος παραδέχτηκε ενοχή στο πλαίσιο εκδίκασης της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης - ΧΥΤΑ Πάφου.

Ο Ευτύχιος Μαληκκίδης ήταν Διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου (ΣΑΠΑ) ενώ παράλληλα προσέφερε υπηρεσίες Συμβούλου προς το ΧΥΤΑ Πάφου από το 2007 έως το 2012 έναντι αμοιβής. Παραδέχτηκε ότι έλαβε από τον πρώην Δήμαρχο Πάφου Σάββα Βέργα, ο οποίος έχει ήδη καταδικασθεί στις 5 Μαΐου για την ίδια υπόθεση σε διετή ποινή φυλάκισης, ποσό €165.000 από το οποίο κράτησε για ίδιον όφελος €45.000 ενώ το υπόλοιπο ποσό το διαμοίρασε σε τρίτα πρόσωπα.

Ο κατηγορούμενος εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης 6 χρόνων ως αποτέλεσμα της καταδίκης του στις 18/2/2015 από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Πάφου, στην υπόθεση ΣΑΠΑ για τα αδικήματα του δεκασμού δημόσιου λειτουργού και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ανακοινώνοντας τη σημερινή απόφαση, ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Λεωνίδας Καλογήρου έκανε λόγο για πολύ σοβαρά αδικήματα, υποδεικνύοντας ότι ο κατηγορούμενος ενεπλάκη στο φαύλο κύκλο της διαφθοράς καταχρώμενος το υψηλό αξίωμα που του εμπιστεύθηκε η Πολιτεία.

Σημείωσε ωστόσο ότι το Δικαστήριο αναγνωρίζει σειρά από μετριαστικούς παράγοντες οι οποίοι και λήφθηκαν υπόψη.

Συγκεκριμένα το Δικαστήριο σημείωσε στην απόφαση του ότι συμφωνεί με την εισήγηση του συνηγόρου του κατηγορουμένου ότι η εμπλοκή του στην όλη υπόθεση ήταν μικρότερη από την αντίστοιχη εμπλοκή και δράση του Σάββα Βέργα, στον οποίο επιβλήθηκε διαδοχική ποινή φυλάκισης 2 ετών, υπέδειξε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να λεχθεί ότι η εμπλοκή Μαληκκίδη ήταν και περιθωριακή.

«Αρκεί να σημειωθεί ότι πέραν από το ποσό των €45.000 που έλαβε για ίδιον όφελος, ήταν ο συνδετικός κρίκος για τον περαιτέρω διαμοιρασμό μιζών σε τρίτα πρόσωπα» σημειώνεται.

Ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, προσέδωσε το Δικαστήριο στην παραδοχή του κατηγορουμένου καθώς και την αποζημίωση που έχει προσφέρει, στοιχείο που, όπως επισημαίνεται, υποδηλώνει την έμπρακτη μεταμέλεια του.

Στο ίδιο πλαίσιο, το Δικαστήριο επικροτεί και πιστώνει προς όφελος του κατηγορούμενου την εκφρασθείσα πρόθεση του να συνεργαστεί με τις ανακριτικές αρχές και να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας.

Το Δικαστήριο έλαβε επίσης υπόψη τα προβλήματα υγείας και τις άλλες προσωπικές και οικογενειακές συνθήκες του κατηγορούμενου όπως σκιαγραφήθηκαν από την υπεράσπισης κατά την αγόρευση της για μετριασμό της ποινής καθώς και τις συνέπειες που θα έχει η φυλάκιση στα δύο παιδιά του.

Λήφθηκε επίσης υπόψη η ποινή της ισόβιας διαγραφής που επέβαλε στον Ευτύχιο Μαληκκίδη το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΕΤΕΚ με το Δικαστήριο να εξηγεί επ’ αυτού πως έχει νομολογηθεί ότι η επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων αποτελεί μετριαστικό παράγοντα.

Σε σχέση με την εισήγηση της υπεράσπισης για άνιση μεταχείριση του κατηγορούμενου, επειδή, δεν έχουν διωχθεί όλα τα πρόσωπα που είχαν συμμετοχή στην υπόθεση, το Δικαστήριο υπέδειξε, εν πρώτοις, πως η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για τη δίωξη ή μη των συνεργών σε ένα έγκλημα, δεν ελέγχεται από το Δικαστήριο, εξηγώντας ωστόσο πως παρέχεται η δυνατότητα στο Δικαστήριο να θεωρήσει ως μετριαστικό παράγοντα τη μη δίωξη συνεργού, ώστε να μετριάζεται το αίσθημα αδικίας που προκαλεί η άνιση μεταχείριση. Ως εκ τούτου το Δικαστήριο πίστωσε στον κατηγορούμενο και αυτό το μετριαστικό παράγοντα.

Το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του αναφέρει ότι έλαβε περαιτέρω, υπόψη το μεγάλο χρονικό διάστημα που παρήλθε από το χρόνο διάπραξης των αδικημάτων – 6 και πλέον χρόνια – σε συνάρτηση με τη μεταβολή των συνθηκών του κατηγορουμένου, υποδεικνύοντας βεβαίως ότι η καθυστέρηση βεβαίως δεν οφείλεται σε αδράνεια των ανακριτικών αρχών, εφόσον η υπόθεση ήλθε στο φως τον Ιούνιο του 2016 μετά από την κατάθεση του νυν Δημάρχου Πάφου και πως από το σημείο εκείνο και έπειτα, δεν φαίνεται να υπήρξε ολιγωρία ή καθυστέρηση στη διάγνωση της ποινικής ευθύνης του κατηγορουμένου .

Λήφθηκε τέλος υπόψη ως μετριαστικός παράγοντας η αρχή της συνολικότητας, ώστε η συνολική ποινή που θα κληθεί να εκτίσει ο κατηγορούμενος να μην είναι δυσανάλογη με την όλη εγκληματική του δράση.

Στην απόφαση του το Δικαστήριο απέρριψε τις εισηγήσεις της υπεράσπισης για επιβολή συντρέχουσας ποινής με την ποινή φυλάκισης που ήδη εκτίει ο κατηγορούμενος για την υπόθεση ΣΑΠΑ, υποδεικνύοντας ότι δεν συντρέχουν τέτοιες εξαιρετικές περιστάσεις που να δικαιολογούν την επιβολή συντρέχουσας ποινής και πως παρά το γεγονός ότι η εγκληματική δράση του κατηγορουμένου εκδηλώθηκε κατά την ίδια περίπου χρονική περίοδο και στις δύο περιπτώσεις (ΣΑΠΑ και ΧΥΤΑ Πάφου), υπάρχει ουσιώδης διαφορά ως προς τα γεγονότα που περιβάλλουν τις δύο υποθέσεις και την όλη εγκληματική δράση του κατηγορουμένου στην κάθε μία απ’ αυτές.

Σημειώνεται δε στην απόφαση πως όπως υπεδείχθη και στην προηγηθείσα απόφαση του Δικαστηρίου κατά την επιβολή ποινής στον Σάββα Βέργα, όπου ούτε εκεί έγινε αποδεκτή η εισήγηση για επιβολή συντρέχουσας ποινής με αυτή που εκτίει ο πρώην Δήμαρχος Πάφου για την υπόθεση ΣΑΠΑ, πρόκειται για δύο σοβαρότατες αλλά διακριτές υποθέσεις διαφθοράς και ως τέτοιες πρέπει να αντικρισθούν.

Στο γενικότερο πλαίσιο της αρχής της συνολικότητας, το Δικαστήριο έλαβε ωστόσο υπόψη το γεγονός ότι τα αδικήματα διαπράχθηκαν κατά την ίδια περίπου χρονική περίοδο και ότι επιβλήθηκε ήδη στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 6 ετών, την οποία και εκτίει, και αυτό, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, για να μη απολήξει δυσανάλογη της όλης εγκληματικής του δράσης, η συνολική ποινή που θα εκτίσει ο κατηγορούμενος.

Ανακοινώνοντας την ποινή ο κ. Καλογήρου εξήγησε πως στην περίπτωση του Ευτύχιου Μαληκκίδη δικαιολογείται η επιβολή ηπιότερης ποινής από αυτήν που επεβλήθη στον Σάββα Βέργα για το αδίκημα του δεσμού δημόσιου λειτουργού, «λόγω κυρίως της μικρότερης εμπλοκής του κατηγορούμενου 11 (Ευτύχιου Μαληκκίδη) αλλά και του χαμηλότερου ποσού που έχει οικειοποιηθεί».

Έτσι το Δικαστήριο επέβαλε για την 72η κατηγορία που αφορά το αδίκημα του δεκασμού δημόσιου λειτουργού ποινή φυλάκισης 15 μήνες και για την 75η κατηγορία που αφορά το αδίκημα της απόσπασης από δημόσιο λειτουργό ποινή φυλάκισης 12 μήνες.

Η εισήγηση της υπεράσπισης για αναστολή της φυλάκισης το Δικαστήριο έκρινε πως ούτε οι περιστάσεις που περιβάλλουν τη διάπραξη των αδικημάτων ούτε οι προσωπικές συνθήκες του κατηγορουμένου συνηγορούν υπέρ της αναστολής, επαναλαμβάνοντας ότι ο κατηγορούμενος ενεπλάκη στο φαύλο κύκλο της διαφθοράς, καταχρώμενος το υψηλό αξίωμα που του εμπιστεύθηκε η πολιτεία και υποδεικνύοντας ότι υπό τα δεδομένα της υπόθεσης τυχόν αναστολή θα έστελλε εσφαλμένα μηνύματα.

Όρισε τέλος οι δύο ποινές μεταξύ τους να συντρέχουν και πως η έκτιση τους θα αρχίσει μετά την έκτιση της ποινής που επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο στην υπόθεση ΣΑΠΑ.

Ο Ευτύχιος Μαληκκίδης είναι ο 5ος στη σειρά κατηγορούμενος που καταδικάζεται μετά από δική του παραδοχή στην υπόθεση ΧΥΤΥ – ΧΥΤΑ. Προηγήθηκαν οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή) και Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή).

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται επίσης οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Στέλιος Παπαδόπουλος (Δημόσιος Υπάλληλος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί στις 4 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται επίσης ότι στις 22 Αυγούστου το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει το αίτημα του Θεοφάνη Λώλου για έκδοση εντάλματος Certiorari για την κατηγορία 88.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X