ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ολοκληρώνεται το 1ο τρίμηνο του 2024 η ανάπλαση του παλαιού ΓΣΠ

Σε εξέλιξη τα έργα

ΚΥΠΕ

Το ενδιαφέρον για οικιστικές αναπτύξεις στην περιοχή του κέντρου της Λευκωσίας είναι αυξημένο καθώς τα έργα που ολοκληρώθηκαν ή που ολοκληρώνονται, έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Σε αυτά τα έργα το πρώτο τρίμηνο του 2024, με βάση τα όσα ανέφερε στο ΚΥΠΕ, η Ανώτερη Αρχιτέκτονας/ Λειτουργός Πολεοδομίας του Δήμου Λευκωσίας, Αθηνά Παπαδοπούλου, θα προστεθεί και ο υπό ανάπλαση χώρος του παλαιού ΓΣΠ.

Ο Δήμος Λευκωσίας με την ανάπλαση του χώρου του παλιού ΓΣΠ στοχεύει στη δημιουργία αστικής πλατείας, χώρων πρασίνου και χώρων αναψυχής, καθώς και στην κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο χώρος του παλαιού ΓΣΠ και θα δημιουργεί «δρόμους» διασύνδεσης με άλλα σημαντικά έργα που έγιναν, γίνονται ή θα γίνουν στο κέντρο όπως είναι η ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου (Μακαρίου - Στασικράτους - Ευαγόρου), η Πλατεία Ελευθερίας και άλλα έργα αστικής ανάπλασης στην εντός των τειχών πόλη.

Ερωτηθείσα αν το έργο παραδίδεται εντός 2023 όπως προνοείται στο συμβόλαιο, η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε πως το έργο ξεκίνησε στις 10/11/2021 με διάρκεια κατασκευαστικού συμβολαίου 24 μήνες και 10 χρόνια ευθύνη για συντήρηση και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Στην ερώτηση αν πληρώνονται οι όροι του συμβολαίου και τα μέτρα που λαμβάνει ο Δήμος για τις οποίες καθυστερήσεις, η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι οι εργασίες εκτελούνται σύμφωνα με τους όρους του Συμβολαίου.

Πρόσθεσε πως υπάρχει κάποια καθυστέρηση και οι σχετικές απαιτήσεις του εργολάβου εξετάζονται σύμφωνα με τις νενομισμένες διαδικασίες που διέπουν τις Δημόσιες Συμβάσεις.

Ανέφερε περαιτέρω ότι το έργο βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση και διαχείριση από τον Δήμο και την ομάδα Εξωτερικών Συμβούλων Μελετητών.

Ερωτηθείσα αν υπήρξαν κάποιες αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό που θα μειώσουν περαιτέρω το αποτύπωμα του άνθρακα, η Ανώτερη Αρχιτέκτονας του Δήμου Λευκωσίας είπε πως λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά το στάδιο της κατασκευής τηρώντας όλες τις πρόνοιες της Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως έχουν ληφθεί πρόνοιες στο σχεδιασμό του έργου, ώστε η λειτουργία του μετά την ολοκλήρωση να είναι σύμφωνα με τα ενεργειακά πρότυπα και απαραίτητες παραμέτρους προστασίας του περιβάλλοντος.

Απαντώντας στην ερώτηση αν αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από το έργο όπως διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων από τη λειτουργία της ανάπτυξης, η αύξηση επιπέδων θορύβου, φωτισμού και οχληρίας από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες (μεταφορές, τουριστικές δραστηριότητες κ.λπ) στην ευρύτερη περιοχή, η αύξηση αερίων ρύπων στην ευρύτερη περιοχή από τα μέσα συγκοινωνίας, η χρήση φυσικών πόρων (ενέργεια, νερό κ.λπ) και η αύξηση κυκλοφοριακού φόρτου, η κ. Παπαδοπούλου παρατήρησε πως δεν υπάρχει αύξηση επιπέδων θορύβου, φωτισμού και οχληρίας σε σχέση με την πρότερη χρήση του ως γηπέδου ποδοσφαίρου.

Διευκρίνισε περαιτέρω πως υπάρχει μια φυσιολογική αύξηση που συνοδεύει την ανάπτυξη σε σχέση με ένα άδειο τεμάχιο, αλλά γενικότερα για την περιοχή θα υπάρξει μάλλον σημαντική μείωση.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως για τα διάφορα στερεά και υγρά απόβλητα που θα παραχθούν από τη λειτουργία των χρήσεων του έργου (π.χ. εστιατόρια, καφετέριες, χώροι υγιεινής) έχουν ληφθεί υπόψη και σχεδιάστηκαν, σύμφωνα με τα σχετικά πρότυπα, οι κατάλληλες εγκαταστάσεις και εξοπλισμός για τη διαχείριση τους (π.χ. σύνδεση με ΣΑΛ, εγκατάσταση συστήματος λιποσυλλογής).

Πρόσθεσε πως τα νερά της βροχής από την επιφάνεια της πλατείας του έργου θα οδηγούνται, μέσω των προβλεπόμενων συστημάτων, σε υπόγεια δεξαμενή και θα χρησιμοποιούνται για την άρδευση των φυτεμένων επιφανειών του έργου.

Σε ό,τι αφορά την προσέλκυση οχημάτων στο χώρο, η κ. Παπαδοπούλου, είπε πως η εκτίμηση είναι ότι δεν θα προκαλέσει κάποια επιπρόσθετη επιβάρυνση στην κυκλοφορία, λόγω της ήδη υπάρχουσας κυκλοφοριακής κίνησης στην περιοχή, αντίθετα, μάλλον θα βοηθήσει. Αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του υφιστάμενου περιμετρικού οδικού δικτύου και των προσβάσεων στους υπόγειους χώρους στάθμευσης, λέγοντας ότι «διασφαλίζεται η ομαλή κυκλοφορία στη χρήση των υπογείων από οχήματα».

Είπε επίσης πως η μελέτη φωτισμού του έργου έχει λάβει υπόψη τον μετριασμό επιπτώσεων οχληρίας προτείνοντας κατάλληλο διάχυτο φωτισμό στους εξωτερικούς χώρους για την ανάδειξη των χαρακτηριστικών του έργου αλλά και για την ασφάλεια των χρηστών.

Πρόσθεσε πως ο εξοπλισμός και τα συστήματα του έργου θα είναι χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και θα γίνεται αξιοποίηση του νερού της βροχής για σκοπούς άρδευσης του πρασίνου και ανακύκλωση/επανάχρηση του νερού στα στοιχεία νερού του έργου.

Περαιτέρω σημείωσε, πως η εκτεταμένη επιφάνεια πρασίνου στο έργο θα αναβαθμίσει όχι μόνο την αισθητική του χώρου και της περιοχής γενικότερα, αλλά θα δημιουργήσει ένα δημόσιο, προσβάσιμο για όλους χώρο για βόλτα, ξεκούραση, κοινωνικοποίηση και συμμετοχή σε εκδηλώσεις. «Το θετικό μικροκλίμα που θα δημιουργηθεί θα ενισχύσει την ελκυστικότητα του χώρου για όμορφη και άνετη εμπειρία για όλους τους επισκέπτες», είπε.

Ερωτηθείσα αν η πρόσβαση των δημοτών και των επισκεπτών της πρωτεύουσας στις υπηρεσίες του έργου θα είναι εύκολη και οικονομικά προσιτή, η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι το έργο βρίσκεται στον άξονα Πλατείας Ελευθερίας – Ευαγόρου και σε άμεση γειτνίαση με το έργο ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου, Στασικράτους και συνδέεται με πεζοδρόμια που παρέχουν απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε όλους. Ανέφερε επίσης, πως σημαντική υποδομή στο έργο είναι η αφετηρία των μικρών λεωφορείων για άμεση πρόσβαση στο ιστορικό κέντρο σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να περπατήσει μέχρι την Πλατεία Ελευθερίας και τους πεζόδρομους Λήδρας-Ονασαγόρου.

Υπενθύμισε ότι στο έργο υπάρχουν 554 θέσεις στάθμευσης, σε δύο υπόγεια επίπεδα, που θα εξυπηρετούν το κοινό επιπρόσθετα στο χώρο στάθμευσης στη Λεωφόρο Ομήρου και τις εκατοντάδες θέσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στην άμεση περιοχή.

Σε δήλωση στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης είπε πως το έργο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος ενός παζλ που «δημιουργούμε το κέντρο της πρωτεύουσάς μας».

Πρόσθεσε πως δημιουργείται ένα αναβαθμισμένο κέντρο, «όπου όλα τα έργα που έχουμε μέχρι σήμερα ολοκληρώσει ή που ολοκληρώνονται, συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για το κέντρο μας».

Συνεχίζοντας ανέφερε πως με τα έργα αυτά δημιουργείται ένας μεγάλος περίπατος που περιλαμβάνει το Δημοτικό Θέατρο, το νέο Κυπριακό Μουσείο, την Πύλη Πάφου, την ενοποιημένη πλέον τάφρο, την Πλατεία Ελευθερίας, την Κωστάκη Παντελίδη και τους πεζοδρόμους και το αναβαθμισμένο εμπορικό κέντρο, Μακαρίου και Στασικράτους.

«Το κέντρο της Λευκωσίας αναβαθμίστηκε στο σύνολό του», είπε προσθέτοντας πως «είναι όμορφο, προσβάσιμο, πράσινο και κατ’ επέκταση πολύ πιο ευέλικτο για τους επισκέπτες, αλλά και για τους κατοίκους».

«Ήδη, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για οικιστικές αναπτύξεις στην περιοχή» συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση