ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι Μορφίτες επαναβεβαίωσαν την πίστη τους για επιστροφή

Η μη λύση δεν είναι λύση, δήλωσε ο Δήμαρχος Μόρφου

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να στέλνει σαφές μήνυμα ότι οι απαιτήσεις των Τ/κ θα έχουν αποτέλεσμα θνησιγενή λύση και πως η επιστροφή της Μόρφου όπως προβλέπει το πλαίσιο Γκουτέρες πρέπει να ισχύσει, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Πολιτιστικό Κέντρο Αστρομερίτη η 38η αντικατοχική εκδήλωση και η πορεία προς το οδόφραγμα Αστρομερίτη που διοργανώνει ο Δήμος Μόρφου και οι κατεχόμενες κοινότητες του διαμερίσματος Μόρφου για να επαναβεβαιώσουν την πίστη τους για επιστροφή στην κατεχόμενη πατρώα γη.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΥΖΑ Σταύρος Κοντονής που εκπροσώπησε στην αντικατοχική εκδήλωση τη Βουλή των Ελλήνων μετέφερε στην Κύπρο το μήνυμα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαου Βούρτση ότι ο αγώνας για λύση και επανένωση της Κύπρου είναι κοινός, «ο δίκαιος αγώνας σας, ο δίκαιος αγώνας μας», θα παραμείνει κοινός μέχρι την τελική λύση.

Ο κ. Κοντονής είπε ότι μετέβη χθες στην κατεχόμενη Μόρφου και η συγκίνηση που ένιωσε μετασχηματίστηκε σε οργή και αποφασιστικότητα για συνέχιση των προσπαθειών απελευθέρωσης των κατεχομένων εδαφών.

«Κάθε φορά που βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η εγκληματική στάση της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ φέρουν ευθύνη για την προσφυγιά που βιώνει ο κυπριακός λαός", είπε προσθέτοντας «είναι ανάγκη αυτές τις ώρες μνήμες να κοιτάξουμε πίσω να δούμε τι έγινε και να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, επειδή και από δικά μας λάθη διαμορφώθηκε αυτή η κατάσταση την οποία, πρώτα και κύρια, εσείς η Κύπριοι αδελφοί μας βιώνεται».

"Η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική Βουλή στέκονται διαχρονικά στο πλευρό της Κυβέρνησης και του εκάστοτε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστηρίζουν τις προσπάθειες επανεκκίνησης των συνομιλιών για να δοθεί μια λύση στη βάση των αποφάσεων του ΣΑ για μια δικοινοτική – διζωνική ομοσπονδία που θα κατοχυρώνει ένα ανεξάρτητο κράτος χωρίς στρατούς κατοχής, αναχρονιστικές εγγυήσεις, οι οποίες ακυρώνουν την ανεξαρτησία του κράτους, είπε τέλος ο κ. Κοντονής

Ο Δήμαρχος Μόρφου Βίκτωρας Χατζηαβραάμ είπε πως τον λυπεί ο λήθαργος και το βόλεμα,όπως ανέφερε,τ παρατηρώντας ότι πατρίδα μας είναι και η Κερύνεια και η Αμμόχωστος και η Μόρφου.

Εξέφρασε την άποψη ότι η παρούσα κατάσταση δεν πρέπει να αφεθεί ως έχει, και να αντιληφθούμε, όπως ανέφερε ότι «η μη λύση δεν είναι λύση».

Περαιτέρω αναφέροντας ότι πρέπει να διασώσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Χατζηαβραάμ εξέφρασε την άποψη ότι οι τελευταίοι 12 μήνες εξυπηρέτησαν μόνο τους στόχους των κατοχικών δυνάμεων.

Ακολούθως είπε πως τα μηνύματα δεν αφήνουν αισιοδοξία και πρόσθεσε πως η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι μετά από μισό αιώνα αβέβαιη.

«Η διχοτόμηση μας κτυπά την πόρτα» συνέχισε, αναφέροντας ότι η απραξία και είναι χειρότερη από μια κακή λύση.

Ο Δήμαρχος Μόρφου είπε ακόμα πως ο κόσμος χρειάζεται μια χαραμάδα ελπίδας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να διακηρύττουμε παντού τη θέληση μας για λύση, όσο το δυνατό πιο δίκαιη υπό τις περιστάσεις,

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κατεχομένων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας Λευτέρης Αντωνίου, είπε ότι οι 39 κατεχόμενες κοινότητες της επαρχίας Λευκωσίας ενώνουν τη φωνή τους στην αντικατοχική εκδήλωση. Πρόσθεσε ότι 14 από αυτές τις κατεχόμενες κοινότητες στελεχώνουν τα στρατιωτικά αντίσκηνα που βρίσκονται στο δρόμο προς το οδόφραγμα, εξηγώντας ότι τα αντίσκηνα στήθηκαν για να μας θυμίζουν τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς.

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε πως «εμείς οι πρόσφυγες πιστώνουν την εκάστοτε πολιτική ηγεσία με την προσπάθεια για λύση και στήριξη των προσφύγων".

Αναφέροντας ότι στην προσφυγική πολιτική έγιναν λάθη και παραλήψεις διαχρονικά, είπε πως είναι αδήριτη η ανάγκη για αναθεώρηση της προσφυγικής πολιτικής. Απηύθυνε επίσης έκκληση στην Τουρκία να εγκαταλείψει τα διχοτομικά της σχέδια και να
αφήσει αυτή τη χώρα να ζήσει μόνη της χωρίς εγγυήσεις και στρατούς.

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αστρομερίτη Άρης Κωνσταντίνου καλωσόρισε τους παρευρισκομένους με την ευχή και την ελπίδα ότι αυτή θα είναι η τελευταία αντικατοχική εκδήλωση και ότι του χρόνου θα γίνει γιορτή στη Μόρφου.

"Μαζευτήκαμε ξανά εδώ για να υπερασπιστούμε το δίκιο μας", είπε, προσθέτοντας ότι δεν είμαστε έτοιμοι να συνθηκολογήσουμε με τον κατακτητή.

Η αντικατοχική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Αστρομερίτη άρχισε με άφιξη και αφή της φλόγας που μετέφεραν από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας ποδηλάτες της Ποδηλατικής Ομοσπονδίας Κύπρου και της Επαρχιακής Επιτροπής Προσκόπων Μόρφου.

Ακολούθησαν αγωνιστικά τραγούδια από τη χορωδία του του Πολιτιστικού Ομίλου Δήμου Μόρφου και μετά οι ομιλητές απευθύνθηκαν στο κοινό.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με πορεία προς το οδόφραγμα του Αστρομερίτη, όπου στο μνημείο παρά το οδόφραγμα έγινε προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, εψάλη ο εθνικός ύμνος και επιδόθηκε το ψήφισμα που εγκρίθηκε στην εκδήλωση στα Ηνωμένα Έθνη.

Στην εκδήλωση παρέστησαν αντιπροσωπείες των αδελφοποιημένων με τον Δήμο Μόρφου Δήμων, από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα και αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, της ελληνικής πρεσβείας και εκπρόσωποι ελεύθερων δήμων της Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση