ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Νέα πρόταση νόμου για όσους δεν πληρώνουν το ενοίκιο τους

Σκοπός η απελευθέρωση των ιδιοκτητών που είναι δέσμιοι κακών ενοικιαστών

Την πρόταση νόμου, η οποία θα ρυθμίζει την εξώδικη επίλυση διαφορών σε σχέση με συμφωνίες ενοικίασης ακινήτων, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, ανοίγοντας τον φάκελο ενός ζητήματος που ταλανίζει πολύ τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς αυξάνονται τα παράπονα των ιδιοκτητών ακινήτων για κακοπληρωτές ενοικίων, που εκμεταλλεύονται τόσο την αργή απόδοση δικαιοσύνης, όσο και τη νομοθεσία του ενοικιοστασίου.

Η συγκεκριμένη πρόταση, που κατατέθηκε στη Βουλή από τους βουλευτές Νίκο Νουρή, Γιώργο Γεωργίου, Ευθύμιο Δίπλαρο και Μάριο Μαυρίδη, ουσιαστικά τροποποιεί τον περί Ενοικιοστασίου Νόμο, ώστε να καταστούν αποτελεσματικότερες οι διαδικασίες ανάκτησης ιδιοκτησίας σε περίπτωση που ενοικιαστές δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

«Δεν τον σκότωνες όταν τον γεννούσες να ησυχάσουμε;»

Σε δηλώσεις του, μετά την τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Νουρής, είπε ότι η συζήτηση έχει ξεκινήσει, ενώ σημείωσε ότι εντός δεκαπέντε ημερών έχει οριστεί ημερομηνία συνέχισης της συζήτησης, ώστε να κατατεθούν και γραπτώς οι εισηγήσεις όλων των ενδιαφερομένων.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί όλες οι πλευρές, ανεξαρτήτως των όποιων παρατηρήσεων έχουν ακουστεί, έχουν προσεγγίσει θετικά το γεγονός ότι όντως η νομοθεσία χρήζει εκσυγχρονισμού.

Όπως ανέφερε ο κ. Νουρής «η νομοθεσία για το ενοικιοστάσιο θεσπίστηκε μετά τα τραγικά συμβάντα της δεκαετίας του 60’ και 70’ στην Κυπριακή Δημοκρατία, με πρόθεση να προστατέψει τους δυσπραγούντες πολίτες, που ενοικίαζαν κατά κύριο λόγο επαγγελματικά υποστατικά, από τις διαδικασίες εξώσεων και από τις παράλογες αυξήσεις ενοικίων», συμπληρώνοντας πως «οι συνθήκες έχουν αλλάξει και δυστυχώς μέσα από την εξέλιξη του χρόνου έχουν προκύψει και πάρα πολλά προβλήματα από τους μη συνετούς ενοικιαστές, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες της υφιστάμενης νομοθεσία».

«Δική μας ξεκάθαρη πρόθεση», είπε, «είναι με τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις τις οποίες προσπαθούμε να εισαγάγουμε με τη δική μας πρόταση νόμου να αποτρέψουμε αυτά τα φαινόμενα και να ελευθερώσουμε εκείνους τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι σήμερα είναι δέσμιοι των κακών ενοικιαστών και να ελευθερώσουμε πόρους για την κυπριακή οικονομία».

Εξήγησε πως «η συγκεκριμένη πρόταση νόμου κατά κύριο λόγο επιχειρεί να εισαγάγει μια εξωδικαστική διαδικασία, με την επίδοση από τον ιδιοκτήτη κατευθείαν -χωρίς την ανάγκη παρέμβασης δικαστηρίου- ενός εντύπου απαίτησης εξόφλησης και αν μέσα σε ένα εύλογο διάστημα 21 ημερών δεν υπάρχει πλήρης εξόφληση οφειλόμενων, τότε παραχωρείται ένα δικαίωμα 90 ημερών στον οφειλέτη».

Η Κλέλια Βασιλείου για την φωτογραφία που έγινε Viral: «Συγνώμη που συγκινηθήκαμε»

«Αν ούτε σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν υπάρχει συμμόρφωση, τότε κατατίθεται στο δικαστήριο η διαδικασία ανάκτησης των οφειλόμενων και ανάκτησης της περιουσίας. Το σημαντικό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Εκτελεστική Εξουσία να στελεχώσει -και έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές με τα αρμόδια Υπουργεία- να στελεχώσει τα Δικαστήρια Ελέγχου Ενοικιάσεων, ώστε να ικανοποιούνται οι πρόνοιες της συγκεκριμένης πρότασης, που διαλαμβάνουν ότι εντός 6 μηνών θα εκδίδεται απόφαση έξωσης, αλλά βεβαίως ανάκτησης των οφειλομένων ή και στην περίπτωση των επαγγελματικών και μόνο υποστατικών θα μπορεί να υπάρχει σύντμηση αυτού του χρόνου έξωσης από 6 μήνες σε 3 μήνες νοουμένου ότι οικειοθελώς ο ιδιοκτήτης θα αποποιείται των οφειλών του ενοικιαστή».

Σημείωσε ότι «ο ιδιοκτήτης, δηλαδή, στην περίπτωση που θέλει να επισπεύσει στην περίπτωση επαγγελματικού υποστατικού την ανάκτηση μπορεί, αφού χαρίσει τις οφειλές στον ενοικιαστή θα μπορεί να αποκτήσει την κυριότητα της κατοχής σε 3 μήνες».

Επιπλέον, ο κ. Νουρής εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματός του να συζητήσει με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πρόσθετες ιδέες που θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν ή να διευκολύνουν τη συγκεκριμένη διαδικασία, ωστόσο, ανέφερε πως ο ΔΗΣΥ θα επιμείνει στη βασική φιλοσοφία της πρότασης, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους κακούς ενοικιαστές που σήμερα εκμεταλλεύονται το σύστημα.

Σημειώνεται ότι η νομοθεσία αφορά τους θέσμιους ενοικιαστές. Θέσμιος ενοικιαστής είναι εκείνος ο οποίος ενοικιάζει υποστατικό το οποίο έχει ανεγερθεί μέχρι 31/12/1999. Όποιος ενοικιάζει υποστατικό πριν την 31η Δεκεμβρίου του 1999 τότε έχει συμβόλαιο ενοικίασης με τον ιδιοκτήτη και δεν εμπίπτει στον ορισμό του θέσμιου ενοικιαστή

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση