ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μορφίτες: Λύση και απελευθέρωση διεκδίκησαν ξανά

Με ψήφισμα που απευθύνεται στον Αντόνιο Γκουτέρες, ολοκληρώθηκε η 37η Αντικατοχική Πορεία

Με ψήφισμα που ενέκριναν και επέδωσαν στο οδόφραγμα του Αστρομερίτη, το οποίο απευθύνεται στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ολοκληρώθηκε η 37η Αντικατοχική Πορεία, που διοργάνωσε ο Δήμος Μόρφου σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές των 26 κατεχόμενων δήμων της περιοχής Μόρφου, τις αθλητικές και πολιτιστικές οργανώσεις της Μόρφου και που στο πλαίσιο της επαναλάβαν την επιμονή τους για λύση του Κυπριακού και απελευθέρωση της Μόρφου

Οι αντικατοχικές εκδηλώσεις των Μορφιτών, την Κυριακή άρχισαν με μνημόσυνο πεσόντων που τελέσθηκε στην εκκλησία του Αγίου Αυξιβίου στον Αστρομερίτη και ακολούθησε η εκδήλωση με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Πολιτιστικό Κέντρο Αστρομερίτη, όπου δρομείς και ποδηλάτες μετέφεραν φλόγα από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι πορεύθηκαν προς το Μνημείο Πεσόντων στο οδόφραγμα του Αστρομερίτη, όπου έγινε προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων και επιδόθηκε το ψήφισμα.

Στο ψήφισμά τους προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, οι Μορφίτες, αφού αναφέρονται στην για 43 χρόνια κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους Τούρκους εισβολείς και για τη συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί, ζητούν όπως αναζητηθεί λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα τους δικαιώματα και θα είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική.

Ο Δήμαρχος Μόρφου Βίκτωρας Χατζηαβραάμ στην ομιλία του είπε πως παρόλο ότι πέρασαν 43 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, οι Μορφίτες παραμένουν αμετανόητοι εραστές της λύσης του Κυπριακού, μέσα από μια λύση που θα επανενώνει το λαό, θα είναι δίκαιη και βιώσιμη.

Πρόσθεσε ότι οι εγκλωβισμένοι ζουν συνθήκες τρομοκρατίας, ενώ οι πρόσφυγες νιώθουν εντονότερες τις συνέπειες της εισβολής, καθώς η προσφυγική πολιτική τα τελευταία χρόνια αδυνατεί να αποδώσει ισότιμη κατανομή των βαρών.

Συνεχίζοντας, ο Δήμαρχος Μόρφου είπε ότι μετά τον Κραν Μοντάνα η κατάσταση στο Κυπριακό δεν είναι η ίδια και εξέφρασε φόβους και προβληματισμό για τη δήλωση Τσαβούσογλου και τις ενέργειες της Τουρκίας που δεικνύουν ότι δεν ήταν λόγια μόνο.

Ο κ Χατζηαβραάμ συνεχίζοντας διαβεβαίωσε ότι στη Μόρφου τα πράγματα δεν είναι τα ίδια, η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους είναι έντονη.

Στα 43 χρόνια που πέρασαν χάσαμε δυόμισι γενιές προσφύγων, παρατήρησε ο Δήμαρχος, προσθέτοντας ότι η παρούσα κατάσταση δεν πρέπει να αφεθεί να διαιωνίζεται.

Χρειαζόμαστε κατεπείγοντος λύση, αλλά, διευκρίνισε, όχι οποιαδήποτε λύση.

Ο κ. Χατζηαβραάμ ανέφερε πως απαιτούμε από τον ΟΗΕ, την ΕΕ, τις μεγάλες δυνάμεις και τα διεθνή φόρα, λύση που να κατοχυρώνει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα των Μορφιτών και όλων των προσφύγων.

Ο Δήμαρχος δήλωσε επίσης πάρα πολύ απαισιόδοξος, επειδή, όπως ανέφερε, η τουρκική αδιαλλαξία δεν έχει καμφθεί στο παραμικρό, ενώ η δύναμη που απέκτησε ο Ερντογάν και τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ισχυρών, συναρτώμενα με την τουρκική πολιτική, δεν φαίνεται να προδιαγράφουν ελπιδοφόρες εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, ο Δήμαρχος Μόρφου επεσήμανε ότι στον αγώνα για δικαίωση υπάρχουν άνθρωποι και φορείς που θέτουν τις αξίες πάνω από τα συμφέροντα.

«Όλος ο μορφίτικος κόσμος θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε τα δίκαια και τα δικαιώματα μας», συνέχισε αναφέροντας ότι στο αγώνα για την επιστροφή δεν περισσεύει κανένας.

«Ολοι για τη Μόρφου, όλοι για την Κύπρο», είπε τέλος.


Ο Θ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Μάριος Γεωργιάδης, ανέφερε πως μεταφέρει μήνυμα συμπαράστασης και αγώνα της Βουλής των Ελλήνων και ολόκληρου του ελληνισμού.

Πρόσθεσε ότι νιώθει βαθιά συγκίνηση, κυρίως από τη μετάβαση του στην κατεχόμενη Μόρφου, όπου όπως είπε αντίκρυσε τους Ελληνοκυπρίους πρόσφυγες να συνομιλούν με τους «ενοίκους» των σπιτιών τους.

«Αυτό είναι πέρα από την ανθρώπινη λογική, με ξεπερνά σε προσωπικό επίπεδο», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε: Να μην υπογράψετε συμφωνία για λύση αν μείνουν στρατεύματα και μείνουν έποικοι». Είπε ακόμα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην αποδεχτεί εγγυήσεις και καμία προφορική εμπιστοσύνη, επειδή η Τουρκία ουδέποτε τήρησε τις δεσμεύσεις της.

«Δώστε πίσω στους Μορφίτες και τις Μορφίτισσες τη Μόρφου», είπε καταλήγοντας.

Η Βουλευτής Τσίπινγκ Μπάρνετ του βορείου Λονδίνου Τερέζα Βίλιερς ανέφερε πως παρευρίσκεται για άλλη μια φορά στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Μόρφου για να καταδείξει την υποστήριξη της στην προσπάθεια να έρθουν οι δύο πλευρές στο Κυπριακό κοντά.

Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο μακρύ δρόμο που ακολουθεί για ελευθερία και δικαίωση, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αστρομερίτη Αρης Κωνσταντίνου ανέφερε πως οι κάτοικοι της κοινότητας βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με την πράσινη γραμμή και την προσφυγιά, φιλοξενώντας τους τους εκτοπισμένους στις προσφυγικούς συνοικισμούς.

Προσθέτοντας ότι διατρανώνουμε την πίστη και τη θέληση για επιστροφή, διαβεβαίωσε ότι θα μαζευόμαστε κάθε χρόνο εδώ μέχρι την επιστροφή. Εξέφρασε επίσης την ευχή όπως του χρόνου συγκεντρωθούν όλοι στη Μόρφου χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς εποίκους.

Ο Πρόεδρος της Ενωσης Κατεχομένων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας Λευτέρης Αντωνίου είπε ότι όλοι οι εκτοπισμένοι νιώθουν πολύ απογοητευμένοι, με άλυτο το πολιτικό πρόβλημα, που είναι κυρίως κοινωνικό και ανθρωπιστικό.

Πρόσθεσε πως αποτελεί ντροπή και μίασμα για όλη την ανθρωπότητα, ένα κράτος να κατέχει έδαφος ανεξαρτήτου κράτους και να καταπατεί ανθρώπινα δικαιώματα και διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες. Αφού κάλεσε την πολιτική ηγεσία του τόπου σε σύμπνοια, είπε ότι όλες οι κατεχόμενες κοινότητες και ο προσφυγόκοσμος αναμένουν την ημέρα της λύσης και της επιστροφής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση