ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

#MeToo - Σεξουαλική Βία κατά των Γυναικών

Μύθοι και πραγματικότητες

Το Κυπριακό Λόμπι Γυναικών συμμετέχει και φέτος στην παγκόσμια εκστρατεία «One Billion Rising». Σάββατο, 10 Μαρτίου, στις 12:00, Πλατεία Φανερωμένης

Τo Κυπριακό Λόμπι Γυναικών (ΚΛΓ) σας καλεί να Αντισταθείτε, να Ενεργήσετε και να Ξεσηκωθείτε μαζί μας το Σάββατο, στις 10 Μαρτίου, στην πλατεία Φανερωμένης στη Λευκωσία στις 12.00 για να σηματοδοτήσουμε το «One Billion Rising: Revolution- Solidarity 2018».
Καλούμε όλες και όλους να συμμετέχουν στην εκστρατεία ONE BILLION RISING για να απαιτήσουμε να δοθεί ένα τέλος στην σεξουαλική βία ενάντια στις γυναίκες. Η φετινή εκδήλωση στηρίζει το κίνημα #MeToo που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017 από γυναίκες της βιομηχανίας του Χόλυγουντ που αποφάσισαν να σπάσουν τη σιωπή τους για την σεξουαλική κακοποίηση που είχαν υποστεί. 

Ένα δισεκατομμύριο γυναίκες και άνδρες παγκοσμίως ξεσηκωνόμαστε για να κλιμακωθεί η έκκληση για αντίσταση και επανάσταση προς τερματισμό της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών μέσω της αποφασιστικότητας και αλληλεγγύης, δημιουργώντας νέα συνείδηση, όπου η βία θα θεωρείται γεγονός αδιανόητο.

Απαιτούμε δικαιοσύνη, ζητάμε αλλαγές!

Πολύ πρόσφατα η Κύπρος έγινε το 28ο κράτος στο οποίο τέθηκε σε ισχύ η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών. Συγχαίρουμε το κράτος γι’ αυτό και ζητάμε να προχωρήσει ταχύτατα στην εφαρμογή της Σύμβασης, ρυθμίζοντας νομοθετικά όλα τα θέματα που αφορούν την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών. Ταυτόχρονα, ζητούμε δικαιοσύνη για τα θύματα και απαιτούμε την εφαρμογή αποτρεπτικών ποινών από τα κυπριακά δικαστήρια.
Φέτος, η εκδήλωση One Billion Rising τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και πραγματοποιείται με την επιχορήγηση του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας. Στηρίζουν: Kemanes Print Shop - S. Synergia Media Ltd.
Χορηγοί επικοινωνίας: Deejay93.5 και Wiz Urban Guide

 Κυπριακό Λόμπυ Γυναικών 

Το Κυπριακό Λόμπυ Γυναικών είναι ένα δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων που έχει ως στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών (ΕΛΓ). Το Κυπριακό Λόμπυ Γυναικών αποτελούν οι οργανώσεις: Γυναικεία Οργάνωση ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ- Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ)- Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS) - Παρατηρητήριο Ισότητας Κύπρου (ΠΙΚ) - Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση - Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ)- Σύνδεσμος για την Προώθηση των Γυναικών στην Ευρώπη – AIPFEE - Hands Across the Divide (HAD) - Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ)
e-mail: cywomenslobby@gmail.com
www.womenlobby.org; FB: www.facebook.com/WomenLobbyCY; Twitter: @CYWomenLobby

Η εκστρατεία One Billion Rising ξεκίνησε ως μια πρόσκληση για δράση ενάντια στην βία κατά των γυναικών, στις 14 Φεβρουαρίου το 2012. Κάθε χρόνο χιλιάδες ακτιβίστριες/τές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικοί, τεχνοκράτες και καλλιτέχνες συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που προγραμματίζονται σε 186 χώρες και όλες/οι ενώνουμε τις φωνές μας απαιτώντας τέλος στη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Το Κυπριακό Λόμπυ Γυναικών (ΚΛΓ) συμμετέχει σε αυτή την παγκόσμια εκστρατεία και καλεί όλες και όλους εσάς να λάβετε δράση, ενώνοντας τη δική σας φωνή με τη δική μας, ενάντια στη βία κατά των γυναικών.
H φετινή εκστρατεία διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Σύμφωνα με τις παγκόσμιες στατιστικές 1 στις 3 γυναίκες, ανεξάρτητα από τη μόρφωση, τη φυλή, την ηλικία, την οικονομική και την οικογενειακή της κατάσταση θα πέσει θύμα βίας σε κάποια φάση της ζωής της επειδή είναι γυναίκα.

Σεξουαλική βία είναι κάθε σεξουαλική πράξη, ή απόπειρα, ανεπιθύμητα σεξουαλικά σχόλια ή εξαναγκασμός από οποιοδήποτε άτομο, ανεξαρτήτως από τη σχέση του με το θύμα ή το περιβάλλον στο οποίο λαμβάνει χώρα η βία.

Η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση στα πιο πάνω! Μαζί ενάντια στη Σεξουαλική Βία κατά των Γυναικών!

Στην Κύπρο τα τελευταία 15 χρόνια, υπήρξαν πέραν των 30 δολοφονιών γυναικών από συντρόφους ή πρώην συντρόφους. Επιπλέον, παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης, έστω και αν αυτές είναι μεταξύ των λιγότερο αναφερόμενων εγκλημάτων στην Κύπρο. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία υπάρχει μια συγκλονιστική αύξηση των ποσοστών αναφοράς για βιασμούς κατά τις τελευταίες 2 δεκαετίες. Σύμφωνα με στατιστικές της Αστυνομίας μεταξύ του 2014 - 2016, καταγγελθήκαν στη χώρα μας 56 βιασμοί και 4 απόπειρες βιασμών. Παρά την αύξηση των καταγγελιών σεξουαλικής βίας, η Κύπρος έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά καταδικών στην Ευρώπη και οι ποινές είναι ανεπαρκής και μη αποτρεπτικές. Επιπρόσθετα, παραμένει μια από τις χώρες στην Ε.Ε. που δεν διαθέτει εξειδικευμένες υπηρεσίες στήριξης και προστασίας θυμάτων σεξουαλικής βίας.


Μύθοι και Πραγματικότητες

Μύθος: Οι περισσότερες γυναίκες κακοποιούνται σεξουαλικά από αγνώστους σε σκοτεινά δρομάκια.
Πραγματικότητα: Τις περισσότερες φορές η κακοποίηση συμβαίνει κατά τη διάρκεια της μέρας από κάποιο άτομο που γνωρίζουν και εμπιστεύονται, όπως είναι ο σύζυγος, ο σύντροφος, ένας συνάδελφος, κάποιο μέλος της οικογένειας τους.

Μύθος: Θύματα σεξουαλικής βίας είναι μόνο νεαρές γυναίκες.
Πραγματικότητα: Μπορεί να συμβεί σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας είτε είναι σε σχέση, είτε όχι.
Η σεξουαλική βία δεν βασίζεται στη φυσική έλξη, αλλά είναι ένα έγκλημα εξουσίας και ελέγχου και οι θύτες συχνά επιλέγουν ανθρώπους που οι ίδιοι θεωρούν ως πιο ευάλωτους στην επίθεση ή που πιστεύουν ότι μπορούν να εξουσιάσουν.


Μύθος: Δεν μπορεί να υπάρξει βιασμός σε μια σχέση, όταν δύο άτομα συζούν ή είναι παντρεμένα.
Πραγματικότητα: Η ανεπιθύμητη σεξουαλική επαφή είναι πάντα κακοποίηση, ακόμα και μέσα στο γάμο ή σε μια σχέση.

Μύθος: Αν η γυναίκα δεν αμύνθηκε ή δεν αντιμετώπισε το άτομο που της επιτέθηκε ή δεν υπάρχουν τραυματισμοί δεν είναι βιασμός.
Πραγματικότητα: Υπάρχουν πολλοί λόγοι γιατί μια γυναίκα δεν αντιστέκεται. Πολλές φορές, «παγώνει», μια φυσιολογική αντίδραση κάτω από τις συνθήκες. Επίσης, μπορεί να αισθανθεί ότι η αντίσταση θα προκαλέσει περισσότερο θυμό με αποτέλεσμα περισσότερο τραυματισμό της ίδιας. Η μη επίθεση ή αντίσταση σε μια επίθεση δεν ισοδυναμεί με συγκατάθεση.

Μύθος: Οι γυναίκες προκαλούν με το ντύσιμο και τη συμπεριφορά τους.
Πραγματικότητα: Η οποιαδήποτε συμπεριφορά και ντύσιμο δεν είναι πρόσκληση για σεξουαλική κακοποίηση. Εξαναγκάζοντας μια γυναίκα να συμμετέχει σε μια σεξουαλική δραστηριότητα χωρίς τη συναίνεση της αποτελεί σεξουαλική βία ανεξαρτήτως από το πώς είναι ντυμένη ή πως συμπεριφέρεται.

Κυπριακό Λόμπυ Γυναικών
Το Κυπριακό Λόμπυ Γυναικών είναι ένα δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων που έχει ως στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών(ΕΛΓ).


Το Κυπριακό Λόμπυ Γυναικών αποτελούν οι οργανώσεις:
Γυναικεία Οργάνωση ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ- Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ)- Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS) - Παρατηρητήριο Ισότητας Κύπρου (ΠΙΚ) - Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση - Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ)- Σύνδεσμος για την Προώθηση των Γυναικών στην Ευρώπη – AIPFEE - Hands Across the Divide (HAD) - Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών(ΚΟΓΕΕ)

Οραματιζόμαστε ένα ειρηνικό, δίκαιο, ασφαλή και φεμινιστικό κόσμο όπου οι γυναίκες κάθε ηλικίας μπορούν να προοδεύσουν σε συνθήκες ευημερίας, ασφάλειας, διαφορετικότητας και να πετύχουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Με την επιχορήγηση: του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας
Χορηγοί επικοινωνίας: Deejay93.5 και Wiz Urban Guide
Στηρίζουν: Kemanes Print Shop - S. Synergia Media Ltd

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X