ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μεγάλες οι ανάγκες σε νερό σε τουριστικές περιοχές

Εκκλήσεις για εξοικονόμηση

ΚΥΠΕ

Ο παρατεταμένος καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε αυξημένη ζήτηση νερού και το Τμήμα Υδάτων απευθύνεται στο κοινό καλώντας σε χρήση του πολύτιμου αγαθού με φειδώ.

Η Έφη Αττικούρη, Ανώτερη Εκτελεστικός Μηχανικός, Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Ύδρευσης του Τμήματος Υδάτων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι φέτος έχουν παρατηρηθεί σημαντικές αυξήσεις στη ζήτηση του πόσιμου νερού σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

«Ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση υπάρχει φέτος στις τουριστικές περιοχές λόγω της αύξησης των τουριστικών ροών, αλλά και σε άλλες περιοχές με αυξημένη αστική ανάπτυξη. Σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα το ΤΑΥ παραχωρεί παγκύπρια αυξημένες ποσότητες νερού της τάξης του 10%», ανέφερε.

Η κ. Αττικούρη εξήγησε ότι λόγω της αύξησης αυτής, τα κεντρικά παροχετευτικά συστήματα υδατοπρομήθειας λειτουργούν σε οριακό επίπεδο ενώ και λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρούνται ελλείψεις.

Διαβεβαίωσε όμως ότι το ΤΑΥ προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, για την ορθή διαχείριση του διαθέσιμου νερού και την πληρέστερη δυνατή κάλυψη της ζήτησης.

«Με την ευκαιρία αυτή είναι παράκληση όπως δοθεί το μήνυμα στο κοινό για μείωση της κατανάλωσης στο ελάχιστο δυνατό. Ειδικά στον τόπο μας, που πλήττεται από συχνές και παρατεταμένες ανομβρίες η ανάγκη και η υποχρέωση για εξοικονόμηση του νερού επιβάλλεται πάντοτε κι όχι μόνο σε περιόδους καύσωνα», ανέφερε.

Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του ΤΑΥ τα περιθώρια εξοικονόμησης νερού είναι πολλά και προτρέπεται το κοινό να ακολουθεί συγκεκριμένες υποδείξεις, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή χρήση και της τελευταίας σταγόνας.

Συγκεκριμένα οι πολίτες καλούνται να ελέγχουν τακτικά την υδραυλική εγκατάσταση στο σπίτι για έγκαιρη διάγνωση τυχόν διαρροής και να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα επιδιόρθωσης των βλαβών. Παράλληλα πρέπει να φροντίζουν να διορθώνουν αμέσως τις βρύσες που στάζουν αφού μια ελαττωματική βρύση, έστω κι αν στάζει σταγόνα- σταγόνα, μπορεί να σπαταλήσει αρκετούς τόνους νερό.

Επίσης καλείται το κοινό να χρησιμοποιεί τα νέα συστήματα και εξαρτήματα οικονομικής χρήσης του νερού και να προτιμά τα ντους χωρίς το νερό να τρέχει άσκοπα και να μαζεύει σε κουβά το κρύο νερό μέχρις ότου έρθει το ζεστό και το αντίθετο.

Καλούνται οι πολίτες να δίνουν συμβουλές στα παιδιά να μην παίζουν με το νερό στην μπανιέρα, στην αυλή ή οπουδήποτε αλλού. Επίσης καλό θα ήταν να βουρτσίζουμε τα δόντια μας πάντα με τη βρύση κλειστή, σ΄ όλη τη διάρκεια του βουρτσίσματος.

Το κοινό καλείται όταν ξυρίζεται να μην αφήνει το νερό να τρέχει και να χρησιμοποιεί μικρή ποσότητα νερού σε κατάλληλο δοχείο.

Επίσης καλούνται οι πολίτες να χρησιμοποιούν τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτα, επιλέγοντας πάντα οικονομικό πρόγραμμα, να πλένουν τα φρούτα και λαχανικά σε λεκάνη, χρησιμοποιώντας αργότερα το ίδιο νερό και για το πότισμα των λουλουδιών και να ποτίζουν τα λουλούδια και τα φυτά με με ραντιστήρι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα που η εξάτμιση είναι περιορισμένη.

Για το πλύσιμο του αυτοκινήτου να χρησιμοποιείται σφουγγάρι και κουβάς και όχι λάστιχο και το καθάρισμα των βεραντών κι άλλων εξωτερικών χώρων μπορεί να γίνει μ΄ ένα σκούπισμα και σφουγγάρισμα χωρίς την χρήση λαστίχου.

Το κοινό καλείται να επικοινωνεί με τις αρμόδιες αρχές για οποιαδήποτε διαρροή και απώλεια νερού στους δρόμους.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση