ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κυριακίδου: Λύσεις για την έλλειψη φαρμάκων στην ΕΕ - Ίση και έγκαιρη πρόσβαση σε όλους

Μια νέα βιομηχανική συμφωνία για την εγγύηση της διαθεσιμότητας των βασικών/κρίσιμων φαρμάκων

24news team

Η εύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση της έλλειψης κρίσιμων φαρμάκων σε ολόκληρη την ΕΕ αποτελεί σαφή προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, σημειώνουν η Στέλλα Κυριακίδου και ο Φρανκ Βαντενμπρούκε με κείμενό τους στο EURACTIV.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων και ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Βελγίου, περιγράφουν τη σημασία της έναρξης των εργασιών για τη δημιουργία μιας νέας Συμμαχίας Κρίσιμων Φαρμάκων (Critical Medicines Alliance).

Σε άρθρο το οποίο υπογράφουν και οι δύο, τονίζουν ότι σε μία ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, όλοι πρέπει να έχουν έγκαιρη και ίση πρόσβαση στα φάρμακα. Αυτή είναι η ίδια η ουσία του έργου που έχει αναλάβει η ΕΕ τα τελευταία χρόνια, ιδίως μέσω της φαρμακευτικής στρατηγικής της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, η αντιμετώπιση των ελλείψεων και η ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού φαρμάκων έχει μεγάλη σημασία τόσο για την Επιτροπή όσο και για τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η σημερινή έναρξη των εργασιών για μια Συμμαχία Κρίσιμων Φαρμάκων θα ενισχύσει την παραγωγή κρίσιμων φαρμάκων στην ΕΕ και θα διαφοροποιήσει τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού. Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα στον αγώνα μας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων και τη μείωση των εξαρτήσεων της ΕΕ από τρίτες χώρες.

Με βάση τα επιτυχημένα προηγούμενα των συμμαχιών για μπαταρίες ή πρώτες ύλες, η Critical Medicines Alliance σηματοδοτεί το σημείο εκκίνησης για ένα νέο είδος συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής, των εθνικών κυβερνήσεων, της βιομηχανίας και της κοινωνίας των πολιτών. Είναι ένας νέος βιομηχανικός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας για την καλύτερη προστασία του εφοδιασμού φαρμάκων για τους ασθενείς μας.

Οι ελλείψεις φαρμάκων αποτελούν όλο και περισσότερο ανησυχία για τους ασθενείς στην ΕΕ. Τον περασμένο χειμώνα είδαμε γονείς να προσπαθούν απεγνωσμένα να πάρουν φάρμακα για τη θεραπεία των παιδιών τους, σε ορισμένες περιπτώσεις διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Φέτος, καθώς οι λοιμώξεις αυξάνονται σε ολόκληρη την ΕΕ, οι άνθρωποι πηγαίνουν στα φαρμακεία και ζητούν αντιβιοτικά περιορισμένης διαθεσιμότητας. Πρόκειται για διαρθρωτικά προβλήματα που συνδέονται με την αύξηση των ελλείψεων τα τελευταία χρόνια, μια κατάσταση που δεν είναι αποδεκτή.

Πέρα από τις σοβαρές συνέπειες για τους ασθενείς όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρίσιμα φάρμακα, υπάρχουν επίσης γεωπολιτικές ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η πανδημία και οι πόλεμοι στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή μας έδειξαν ξεκάθαρα ότι οι δομικές ευπάθειες στις φαρμακευτικές μας αλυσίδες εφοδιασμού πρέπει να αντιμετωπιστούν ως κορυφαία πολιτική προτεραιότητα.

Για να προστατεύσουμε την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών μας, πρέπει να αυξήσουμε την αυτονομία της Ευρώπης όσον αφορά την παραγωγή και την προμήθεια κρίσιμων φαρμάκων.

A Critical Medicines Alliance – Αλλαγή του παιχνιδιού των αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού φαρμάκων

Η Critical Medicines Alliance θα μας βοηθήσει να ορίσουμε την ατζέντα μας και να αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής και προμήθειας φαρμάκων για την καλύτερη προστασία των ασθενών. Οι κυβερνήσεις, η βιομηχανία, οι επαγγελματίες υγείας και η κοινωνία των πολιτών θα συνεργαστούν για να εντοπίσουν λύσεις για την αντιμετώπιση της πρόκλησης.

Αυτό θα μπορούσε για παράδειγμα να σημαίνει αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγικής ικανότητας κρίσιμων φαρμάκων και συστατικών με τη δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής ή την κατασκευή νέων εργοστασίων. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει στην εύρεση νέων συνεργατών στο εξωτερικό για να διαφοροποιήσουμε την προσφορά μας σε βασικά συστατικά.

Ως μέρος της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της Ευρώπης, στόχος της Critical Medicines Alliance να προωθήσει την καινοτομία και να υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής ικανότητας της ΕΕ.

Ως πρώτο βήμα για τη σύσταση της Συμμαχίας, ενδιαφερόμενοι εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη, τη βιομηχανία, τους επαγγελματίες υγείας και την κοινωνία των πολιτών καλούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής για τη Συμμαχία που θα διαρκέσει έως τις 16 Φεβρουαρίου, ενόψει της συμμετοχής στις συνεδριάσεις της την άνοιξη 2024.

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή θα αρχίσει να αναλύει τα τρωτά σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας για ορισμένα κρίσιμα φάρμακα για τα οποία η Συμμαχία θα αναπτύξει συστάσεις σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να ληφθούν για τη βελτίωση του εφοδιασμού τους.

Η Συμμαχία θα υποστηρίξει επίσης και θα διοχετεύσει τις επενδύσεις που απαιτούνται σε εθνικό και επίπεδο ΕΕ για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της.

Η καταπολέμηση των ελλείψεων φαρμάκων στα κράτη μέλη μας δεν σημαίνει φυσικά ότι κλείνουμε την πόρτα στους διεθνείς εταίρους μας. Με την υποστήριξη της Critical Medicines Alliance, η ΕΕ θα εργαστεί ταυτόχρονα για ισχυρότερες διεθνείς εταιρικές σχέσεις για τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού και την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού φαρμάκων παγκοσμίως.

Το έργο της Critical Medicines Alliance θα είναι καίριο για τη διατήρηση της παγκόσμιας ηγετικής μας θέσης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του φαρμακευτικού τομέα. Πάνω απ 'όλα, αυτά είναι κρίσιμα βήματα για τη διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των Ευρωπαίων.

Με την έναρξη της Critical Medicines Alliance, ανοίγουμε ένα νέο, βιομηχανικό κεφάλαιο για μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας αποφασισμένη να μετατρέψει το όραμα σε πραγματικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση