ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τοποθετήθηκαν οι Πρόεδροι για τα ΣΥΦΙ

«Θεωρούμε ότι ως ΚΟΠ λάβαμε δυναμικά μέτρα για την καταστολή της βίας», είπε στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής

24news team

Ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής τίθενται σήμερα τα προτεινόμενα μέτρα για τη βία στα γήπεδα. Η Επιτροπή θα μελετήσει το Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 17 Ιανουαρίου, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μάριο Χαρτσιώτη, καθώς και το αναθεωρημένο, συμπληρωματικό Νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει:

1ον: Το Υπουργικό Συμβούλιο να έχει της εξουσία να αποφασίζει για λόγους ασφάλειας τη διεξαγωγή αγώνων χωρίς την παρουσία φιλάθλων.

2ο: Τα Σωματεία να έχουν την εποπτεία, αλλά και την ευθύνη για τη λειτουργία οποιουδήποτε Συνδέσμου Φιλάθλων!
Σημειώνεται πως τα πιο πάνω, προτεινόμενα μέτρα προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της πλειοψηφίας των ομάδων, ενώ ενάντια τάχθηκαν τα δύο μεγάλα κόμματα, ΑΕΚΛ και ΔΗΣΥ, κάτι που ερμηνεύεται σε έλλειψη πλειοψηφίας για την Κυβέρνηση, έτσι ώστε να περάσει το αναθεωρημένο Νομοσχέδιο.

Υπουργός Δικαιοσύνης: «Σε εξαιρετικές και ακραίες περιπτώσεις να παρεμβαίνει η Πολιτεία»

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, ανάφερε ότι σε εξαιρετικές και ακραίες περιπτώσεις, όπου θα υπάρχουν πληροφορίες εκ των προτέρων για κίνδυνο της δημόσιας ασφάλειας, η εκτελεστική εξουσία θέλει οι καθ΄ ύλην υπουργοί (Δικαιοσύνης και Παιδείας – Αθλητισμού, για να μη συγκεντρώνεται η εξουσία σε έναν), σε συνεννόηση με την ΚΟΠ, να παρεμβαίνει η Πολιτεία για να διασφαλίζεται το αίσθημα ασφάλειας.

Κούμας: «Είμαστε έτοιμοι να συναποφασίσουμε με το κράτος για τα νέα μέτρα»

Την ετοιμότητα της ΚΟΠ να συναποφασίσει με το κράτος για επέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας, ώστε για ακραίες περιπτώσεις αγώνων, όπου τίθεται θέμα δημόσιας ασφάλειας, να παρεμβαίνει η Πολιτεία για διακοπή τους, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας. «Αν και το κράτος έχει την ευθύνη για την ασφάλεια του τόπου, εμείς θέλουμε να συναποφασίσουμε», πρόσθεσε σε τοποθέτησή του στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Ο κ. Κούμας σημείωσε ότι η ΚΟΠ είναι υπέρ των μέτρων που αποφάσισε η ίδια και για εξαιρετικές και ακραίες περιπτώσεις θα είναι δίπλα στον υπουργό Δικαιοσύνης για τα νομοθετήματα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Τόνισε ότι είναι ανοιχτοί για συζήτηση και αν φτάσουν στο σημείο ότι αυτά που ζητά η κυβέρνηση πρέπει να γίνουν, θα είναι δίπλα της.

«Το ποδόσφαιρο είναι κομμάτι της κοινωνίας μας, γι’ αυτό δεν είναι σωστό να τα φορτώνουμε όλα στο ποδόσφαιρο. Μέχρι σήμερα η συνεργασία μας με την Αστυνομία ήταν άριστη. Δεν θα κρυφτούμε ως ομοσπονδία πίσω στο αυτοδιοίκητό μας. Έχουμε τα δικά μας βήματα μέχρι τη διακοπή ενός αγώνα, τα οποία είναι σε όλο τον κόσμο. Δεν θέλω να γίνουμε Ελλάδα και ούτε θέλω ως πρόεδρος της ΚΟΠ να βάψω τα χέρια μου με αίμα. Θεωρούμε ότι ως ΚΟΠ λάβαμε δυναμικά μέτρα για την καταστολή της βίας, όπως η μεταφορά φιλάθλων που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα, και άλλες ποινές δυνατές. Είμαστε έτοιμοι να συναποφασίσουμε με το κράτος για τις ακραίες περιπτώσεις. Αν και το κράτος έχει την ευθύνη για την ασφάλεια του τόπου, εμείς θέλουμε να συναποφασίσουμε», ανάφερε.

Για τον στόχο της κυβέρνησης να τεθούν οι σύνδεσμοι φιλάθλων κάτω από την ευθύνη των σωματείων, στόχο που εξέφρασε προηγουμένως ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Κούμας είπε ότι τα σωματεία χρειάζονται τη στήριξη του κράτους.

Επίσης ο πρόεδρος της ΚΟΠ αναφέρθηκε στους λόγους που έφτασε η βία στα γήπεδα στη σημερινή εικόνα:

-Η κοινωνίας μας.

- «Αποφασίσαμε για την κάρτα φιλάθλου και πήγαμε γυμνοί», είπε, τονίζοντας ότι πρέπει να εξεταστούν θέματα σε σχέση με αυτή.

- Οι υποδομές στα γήπεδα.

Προβληματισμός για τα ΣΥΦΙ

Τον προβληματισμό και τις επιφυλάξεις τους για τον στόχο της κυβέρνησης να θέσει τους συνδέσμους φιλάθλων κάτω από τον έλεγχο των αθλητικών σωματείων ή αθλητικών εταιρειών, εξέφρασαν εκπρόσωποι των ποδοσφαιρικών ομάδων.

Οι εκπρόσωποι τόνισαν τον ρόλο που πρέπει να έχει η Αστυνομία, με ενίσχυσή της, αλλά και τόλμη από την ίδια με παραδειγματικές συλλήψεις. Έκαναν λόγο για την ανάγκη αποτρεπτικών ποινών.

Ερωτηθείς στη συνεδρίαση για τον συγκεκριμένο στόχο της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, είπε ότι τα σωματεία χρειάζονται τη στήριξη του κράτους.

Το πλάνο της κυβέρνησης να τεθούν οι σύνδεσμοι φιλάθλων κάτω από την ευθύνη των σωματείων εξέφρασε προηγουμένως ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριος Χαρτσιώτης. Στην αρχική του τοποθέτηση, για τις ενέργειές του στον αγώνα Απόλλων – ΑΕΛ, που συνέβαλαν στην απόφαση του διαιτητή για αναβολή, ο κ. Χαρτσιώτης σημείωσε ότι τη δεδομένη στιγμή δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο.

Παπασταύρου: «Κάποια ΣΥΦΙ έγιναν σχεδόν τρομοκρατικές οργανώσεις»

Σε τοποθέτηση του ο πρόεδρος της Ομόνοιας, Σταύρος Παπασταύρου, τόνισε πως το πρόβλημα είναι δεκαετιών και πως κάποια άτομα των ΣΥΦΙ συμπεριφέρονται ως μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Τόνισε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα, ενώ με τη σειρά της η Ομόνοιας προχώρησε στην τιμωρία 10 ατόμων που δεν μπορούν να πηγαίνουν πλέον στους αγώνες της ομάδας.

Πετρίδης: «Ας πάει η αστυνομία στα ΣΥΦΙ για άλκοτεστ και νάρκοτεστ»

Ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, Πρόδρομος Πετρίδης, τόνισε πως δεν μπορούν τα σωματεία να έχουν τον έλεγχο των ΣΥ.ΦΙ ενώ μεταξύ άλλων κάλεσε την αστυνομία να προχωρήσει σε ελέγχους νάρκοτεστ και άλκοστες στους συνδέσμους ώστε να δούμε την κατάληξη του εγχειρήματος αυτού.

«Το μόνο κριτήριο του Αρχηγού της Αστυνομίας είναι πόσους αποβάλαμε από τα γήπεδα;»

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, ο πρόεδρος της Ανόρθωσης δήλωσε τα ακόλουθα:

«Να κάτσει το κράτος, η ΚΟΠ, η Αστυνομία, αρμόδιους από το εξωτερικό, να μας δείξουν τα μέτρα και να περιμένουν μέχρι να τα εφαρμόσουμε, για να αντιμετωπίσουμε το θέμα από τη ρίζα του. Το μόνο κριτήριο του Αρχηγού της Αστυνομίας είναι πόσους έχουμε αποβάλει από τα γήπεδα; Τον παρακαλούσα να αλλάξει η έδρα του αγώνα με την Ομόνοια 29Μ., αλλάχθηκε το γήπεδο και χωρίς να μπει οπαδός μέσα, είχαμε φωτοβολίδα στο κέντρο του γηπέδου. Αν κάποιος νομίζει ότι δεν θα ανάψει φωτοβολίδες στα γήπεδα, πλανάται οικτρά».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση