ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κεντρικές Φυλακές Vs Νομική Υπηρεσία - Μετωπική σύγκρουση

Η χρήση κινητών τηλεφώνων και τα ερωτήματα

24news team

Η Νομική Υπηρεσία μετά την ανακοίνωση – κόλαφο που εξέδωσε την Παρασκευή (25/11), κάνοντας λόγο για ανεξέλεγκτη και άκρως επικίνδυνη κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές, άνοιξε για τα καλά μία κόντρα, η οποία θα είναι απρόβλεπτη και συνάμα αποκαλυπτική.

«Η έκθεση των τεσσάρων ποινικών ανακριτών παραδόθηκε στις 4/11/2022 στην Νομική Υπηρεσία. Η έρευνα, η μαρτυρία που συνέλεξαν αλλά και τα συμπεράσματα των ποινικών ανακριτών σαφέστατα δεν είναι προς δημόσια αποκάλυψη. Ωστόσο, χωρίς να αποκαλύπτουμε λεπτομέρειες από την έκθεση των ποινικών ανακριτών, είμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετηθούμε δημόσια εφόσον διαπιστώνουμε με μεγάλη ανησυχία ότι, μέσω της διερεύνησης, επιβεβαιώνονται τα ευρήματα των δικαστικών αποφάσεων και των πληροφοριών/μαρτυριών που κατείχε η Αστυνομία για κατ’ επανάληψη εισαγωγή, μεταφορά και χρήση κινητών τηλεφώνων από κρατούμενους στις Κεντρικές Φυλακές. Αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται με τη συνδρομή κάποιων μελών του προσωπικού των Φυλακών. Ομοίως, επιβεβαιώνεται η εικόνα εισαγωγής, εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών ουσιών εντός των Φυλακών, και πάλι με τη συνδρομή κάποιων μελών του προσωπικού των Φυλακών. Αυτό από μόνο του εκθέτει το όλο οικοδόμημα του σωφρονιστικού συστήματος σε πολύ σοβαρούς κινδύνους που προκαλούν τριγμούς σε όλο το σύστημα της Ποινικής Δικαιοσύνης», αναφερόταν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας.


Αυτά είναι τα εγκλήματα που καίνε τις Κεντρικές Φυλακές (pics,vid)


Η Άννα Αριστοτέλους από την πλευρά της απάντησε το Σάββατο (26/11): «Από την ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, διαπιστώνεται καταφανής προσπάθεια αποδόμησης μας, με αποσπασματική επίκληση, δήθεν γεγονότων, κάποια από τα οποία έλαβαν χώρα την περίοδο που ο κ. Σαββίδης ήταν πολιτικός μας προϊστάμενος και μας συνέχαιρε για το έργο που επιτελούσαμε στις Φυλακές, όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άννα Αριστοτέλους, αναμένεται να τοποθετηθεί εκ νέου, σύντομα, στα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας.


 Αριστοτέλους: «Δεν θα παίξω τον ρόλο της Ιφιγένειας»


Ερωτήματα και επιβεβαιώσεις

Ωστόσο, ερωτήματα προκαλεί η όλη στάση των εμπλεκομένων αφού φαίνεται πως όλοι γνώριζαν για χρήση κινητών εντός των Φυλακών, αλλά δεν έπρατταν τα δέοντα. Τρανταχτό παράδειγμα είναι η καταγγελία της διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, κατά του Κατσωνοτού, ο οποίος ζητούσε επίμονα από βαρυποινίτη να βρει στοιχεία και βίντεο για την προσωπική της ζωή με σκοπό να την καταστρέψει.

Ερωτήματα, που προκύπτουν μέσα από την καταγγελία, είναι πως βρέθηκε στην κατοχή του βαρυποινίτη κινητό τηλέφωνο και τι έκαναν οι αρμόδιοι για να το αποτρέψουν.

Άλλα δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα που καταγράφηκαν από αποφάσεις δικαστηρίου και επιβεβαιώνουν την ύπαρξη κινητών τηλέφωνων στις Κεντρικές Φυλακές είναι:

Ο ισοβίτης, Δημήτρης Μαμαλικόπουλος, ο οποίος καταδικάστηκε σε ακόμη 40 έτη για δύο απόπειρες φόνου αλλά και ο εμπρησμός σε δωμάτιο φύλαξης τεκμηρίων στο Δικαστήριο Λεμεσού το καλοκαίρι του 2021 επιβεβαιώνουν πως γίνεται χρήση κινητού τηλεφώνου από κατάδικους των Κεντρικών Φυλακών.

Παρατεθούμε αυτούσια την ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας για την υπόθεση του Μαμαλικόπουλου.

«Σύμφωνα με τα ευρήματα του Δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος, ενώ εκτίει ποινή ισόβιας φυλάκισης για τον φόνο πέντε προσώπων στην Αγία Νάπα, επικοινωνούσε μέσω κινητού τηλεφώνου που είχε στην κατοχή του στις Κεντρικές Φυλακές με τον εκτελεστή-συνεργάτη του ο οποίος βρισκόταν εκτός Κεντρικών Φυλακών, με σκοπό να φονεύσει συγκεκριμένα πρόσωπα.
Σε σχέση με το επεισόδιο που έλαβε χώρα σε καφεστιατόριο στην Αγία Νάπα, κατά το οποίο τραυματίστηκαν τέσσερις θαμώνες, στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι ο εκτελεστής, κατά τον χρόνο διάπραξης του αδικήματος, λάμβανε οδηγίες από τον κατηγορούμενο μέσω κινητού τηλεφώνου. Παρόλο δε που ο εκτελεστής είχε ενημερώσει τον κατηγορούμενο μέσω κινητού τηλεφώνου ότι το υποψήφιο θύμα δεν βρισκόταν στον χώρο, αυτός, με επιμονή, έδωσε οδηγίες στον εκτελεστή να πυροβολήσει, αδιαφορώντας για τη ζωή των ανθρώπων που κάθονταν στον χώρο ή πόσοι και ποιοι θα πλήττονταν από τις σφαίρες».

Όσον αφορά τον εμπρησμό του δικαστηρίου στη Λεμεσό το Ανώτατο στην απόφασή του είχε αναφέρει:

«Η μαρτυρία στη βάση της οποίας εκδόθηκε το ένταλμα ήταν ότι ο αιτητής, το όνομα του οποίου παρουσιάζεται στον τίτλο της αίτησης, στη συνέχεια ο αιτητής 1, που κρατείτο ως υπόδικος στην πτέρυγα 5Α, με κινητό τηλέφωνο που κατείχε, είχε την 21.7.2021 βιντεοκλήση με άλλα πρόσωπα τα οποία είχαν διαρρήξει και εισέλθει κατά τη διάρκεια της νύχτας στο κτίριο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού και βλέποντας ζωντανά βίντεο από το εσωτερικό του δωματίου κράτησης τεκμηρίων των υποθέσεων του Κακουργιοδικείου που του επεδείκνυαν, τους έδινε οδηγίες ώστε να πάρουν τεκμήρια που αφορούσαν την υπόθεση που συνεχιζόταν εναντίον του στο Κακουργιοδικείο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση