ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κάθεσαι πάντα δίπλα στο παράθυρο στο αεροπλάνο; Ξανασκέψου το

Ποιους κινδύνους πρέπει να προσέξεις

Αν σου αρέσει να επιλέγεις πάντα τη θέση δίπλα στο παράθυρο κάθε φορά που ταξιδεύεις με αεροπλάνο, ίσως έχεις θορυβηθεί από το βίντεο μιας TikToker, η οποία δίνει έμφαση στη σημασία του να φοράς πάντα αντηλιακό πριν την πτήση. Αυτό γιατί ο ήλιος τείνει να καταστρέφει το δέρμα περισσότερο όταν βρισκόμαστε σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

«Παρόλο που είσαι μες στο αεροσκάφος, δέχεσαι μεγαλύτερη ακτινοβολία UV εξαιτίας των μεγαλύτερων υψομέτρων. Ειδικά, αν κάθεσαι δίπλα από το παράθυρο», εξηγεί η FindingFiona στο βίντεο της.

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, η θέση της Tiktoker είναι σωστή αλλά και λίγο λάθος. «Τα καλά νέα είναι πως ο πραγματικός κίνδυνος για κάποιον που δεν κάνει συχνά ταξίδια, είναι χαμηλός», περιγράφει η Δρ. Ελίζαμπεθ Τζόουνς, δερματολόγος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Τόμας Τζέφερσον στη Φιλαδέλφεια.

Όπως προσθέτει η δερματολόγος, ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τα μέλη του πληρώματος και τον πιλότο. Έρευνα του 2015 δείχνει ότι το πλήρωμα και οι πιλότοι κινδυνεύουν σε διπλάσιο βαθμό, να εμφανίσουν μελάνωμα, που είναι λιγότερο συχνή αλλά πιο απειλητική μορφή καρκίνου. Οπότε υπάρχει έντονη σύνδεση ανάμεσα στο να πετάμε με αεροπλάνο και τη βλάβη από τον ήλιο.

Γενικά, σχεδόν όλα τα παράθυρα στο αεροπλάνο είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να μπλοκάρουν τις περισσότερες ακτίνες UVB που προκαλούν εγκαύματα και διάφορες μορφές καρκίνου. Συνεπώς, ακόμη κι αν κάθεσαι δίπλα στο παράθυρο, δεν θα καταλήξεις με εγκαύματα στο δέρμα μετά από μία πτήση. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η θέση δεν ενέχει γενικά, κινδύνους.

Τα παράθυρα δεν μπλοκάρουν όλες τις UVA ακτίνες στο αεροπλάνο και αυτό προκαλεί πρόωρη γήρανση, ρυτίδες, ακόμη και καρκίνο του δέρματος. Το σημαντικό όπως και να έχει, είναι να φοράς αντηλιακό κάθε φορά που ταξιδεύεις με αεροπλάνο για να μειώνεις τις πιθανότητες εμφάνισης καταστροφικών συνεπειών στον οργανισμό σου.

ΠΗΓΗ: jenny.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση