ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κατάθεση θεμέλιου λίθου του νέου κτηρίου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση για την κατάθεση του θεμέλιου λίθου του νέου κτηρίου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Ένα αναπτυξιακό έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα έργο στρατηγικής σημασίας, μια επενδυτική υποδομή αλληλένδετη με την ανάπτυξη νέων ερευνητικών ομάδων στον πολύ σημαντικό τομέα της Υγείας.

Η παρουσία μου σήμερα εδώ, κ. Φυλακτού, αποτελεί ένδειξη της αναγνώρισης και εκτίμησης, από μέρους της Πολιτείας διαχρονικά, της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται από το Ινστιτούτο Γενετικής με δράσεις και πρωτοβουλίες που εξαίρουν την έρευνα, την καινοτομία και την επιστημοσύνη, τομείς ιδιαίτερης καθοριστικής σημασίας και την ίδια στιγμή, δράσεις που εξυπηρετούν τον στόχο της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργία ξεχωριστού κτηρίου που θα στεγάσει όλες τις ερευνητικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου, υποστηρίζει ουσιαστικά την αποστολή του για επίτευξη αριστείας στις ιατρικές και κλινικές εργαστηριακές υπηρεσίες, στην προηγμένη έρευνα και στην εκπαίδευση στους τομείς της Νευρολογίας, Γενετικής, Βιοϊατρικής, Ιατρικών και συναφών Επιστημών, προς όφελος των ασθενών και της κοινωνίας γενικότερα. Την ίδια στιγμή, μέσα από τις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις, το Ινστιτούτο επενδύει στο όραμά του για καθιέρωσή του ως Διεθνές Κέντρο Αριστείας και Περιφερειακό Κέντρο Παραπομπής στους τομείς που προανέφερα και είναι κάτι που έχετε πετύχει.

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ως ένα ερευνητικό, ακαδημαϊκό, ιατρικό κέντρο αριστείας που στοχεύει στη βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, έχει καταφέρει ήδη μέσα από το πολυσχιδές έργο του να εδραιωθεί στον τομέα της υγείας στην Κύπρο και όχι μόνο. Ως ένα ταυτόχρονα ιατρικό, ερευνητικό και ακαδημαϊκό κέντρο, αναπτύσσει όλες εκείνες τις ερευνητικές δραστηριότητες που του επιτρέπουν να παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες. Από το 2012 λειτουργεί στο Ίδρυμα η Μεταπτυχιακή Σχολή του Ινστιτούτου, η οποία προσφέρει προγράμματα σπουδών, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου, στους Κλάδους Μοριακής Ιατρικής, Ιατρικής Γενετικής, Νευροεπιστημών και Βιοϊατρικής Έρευνας. Τα προγράμματα του Ινστιτούτου, κατάλληλα για απόφοιτους ιατρικής, βιολογίας, γενετικής, νευροεπιστήμης, βιοϊατρικής, χημείας και άλλων συναφών κλάδων, τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο και στον στόχο της Κυβέρνησης για ανάδειξη της Κύπρου ως Περιφερειακού και Διεθνούς Εκπαιδευτικού Προορισμού. Είχαμε την ευκαιρία όταν ήμουν Υπουργός Εξωτερικών μέσα από τη συνεργασία του Υπουργείο με το Ινστιτούτο να διοργανώσουμε αριθμό εκδηλώσεων για να προωθήσουμε αυτό τον σημαντικό ρόλο του Ινστιτούτου.

Όλα όσα προανέφερα αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου να διαδραματίζει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο ως περιφερειακό κέντρο παροχής υψηλού επιπέδου έρευνας, εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, με μοναδικές για την Κύπρο και την περιοχή εργαστηριακές υποδομές στους τομείς της νευρολογίας, γενετικής και βιοϊατρικής έρευνας. Ως εκ τούτου ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη ότι η αναγνώρισή του έχει ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά όρια της χώρας μας με την αποδοχή της συμμετοχής Τμημάτων/Κλινικών του σε συγκεκριμένα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς, κατόπιν αξιολόγησης.

Η μέχρι σήμερα διαχρονική αγαστή συνεργασία της Πολιτείας, αναφερθήκατε πριν και στον ρόλο που διαδραμάτισαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, των Υπουργείων και Υφυπουργείων με το Ινστιτούτο, αποδεικνύει τη διαχρονικά έμπρακτη και ουσιαστική στήριξή μας προς το έργο του. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι για το έτος 2022 η συνολική χορηγία από το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής προς το Ινστιτούτο ανήλθε σε περίπου €6.8εκ., ενώ η χορηγία από το Υπουργείο Υγείας σε περίπου €4.3εκ. ευρώ. Αντίστοιχη, για να μην υπάρχει αμφιβολία, αναμένεται να είναι η χορηγία για το έτος 2023, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Στα ποσά αυτά, έρχεται να προστεθεί και η αγορά υπηρεσιών από το Κράτος η οποία για το έτος 2022 ανήλθε σε €2.8εκ. Αναγνωρίζοντας λοιπόν ως Πολιτεία την ουσιαστική παρουσία του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής στον τομέα της υγείας, αλλά και της έρευνας και εκπαίδευσης, θα συνεχίσουμε, κ. Φυλακτού, να είμαστε στο πλευρό σας, στηρίζοντας ουσιαστικά τις δράσεις σας.

Το Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου είναι ένα από αυτά τα Ινστιτούτα που είμαστε περήφανοι, ως Κυβέρνηση, που βρίσκεται στον τόπο μας.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση