ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κατάρρευση Συνεργατισμού: Δεν καταθέτει η Ντανιέλ Νουί

Η ασυλία ο λόγος

Η Επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νουί δεν θα καταθέσει στην Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, όπως γνωστοποίησε στην Επιτροπή με χθεσινή επιστολή της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, η κ. Νουί αναφέρει ότι ως πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου απολαμβάνει ασυλίας την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποφάσισε να άρει.

«Ως πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, απολαμβάνω ασυλίας στο να δώσω μαρτυρία, όσον αφορά πράξεις που έχουν τελεσθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων μου, ενώπιον των εθνικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων εθνικών Ερευνητικών Επιτροπών, σύμφωνα με το Πρωτόκολλό για τα προνόμια και τις ασυλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει στην Επιστολή.

«Πληροφόρησα την Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επιστολή σας (…) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μην άρει την ασυλία», προσθέτει.

Τέλος, στην επιστολή της αναφέρει, ότι παραμένει πρόθυμη να απαντήσει γραπτώς σε συγκεκριμένες ερωτήσεις στις οποίες θα της θέσει η Ερευνητική Επιτροπή.
Η Ερευνητική Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, εκφράζει τη λύπη της για την επιστολή της κ. Νουί η οποία αναφέρεται ότι δεν είναι σε θέσει να προτείνει κάποια ημερομηνία, κατά την οποία θα μπορούσε να εμφανιστεί ενώπιον της.

Σημειώνει επίσης ότι, κατά τη χθεσινή της ανοικτή συνεδρία η Ερευνητική Επιτροπή άφησε να νοηθεί ότι η κυρία Νουί θα ήταν διατεθειμένη να καταθέσει μέσω τηλεδιάσκεψης, αφού μάλιστα μέσω της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου τους μεταφέρθηκε το μήνυμα ότι η κυρία Νουί ή αντιπρόσωπος της θα ήθελαν από πριν να γνωρίζουν τις θεματικές ενότητες των ερωτήσεων που θα υποβληθούν, έτσι ώστε να υπάρξει η σχετική προετοιμασία.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι Εργασίες της Ερευνητικής Επιτροπής διέπονται από τον περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμο, ΚΕΦ.44. Συγκεκριμένα το άρθρο 7(β) του ΚΕΦ.44 και ως εκ τούτου οποιαδήποτε μαρτυρία είτε γραπτή είτε προφορική πρέπει να δοθεί ενόρκως. Επομένως, αυτό που προτείνεται από την κυρία Νουί δεν αποτελεί λύση σε αυτό που η Ερευνητική Επιτροπή επιδιώκει.

Η Ερευνητική Επιτροπή ευελπιστεί ότι θα υπάρξει λύση του προβλήματος στη βάση του Ενωσιακού Δικαίου και της Νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση