ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κατάρρευση Συνεργατισμού: Δάνειο σε 90χρονη με πρόνοια εξόφλησης 40 χρόνια

Υποθήκευαν εκκλησίες και νεκροταφεία

Με δύο καταθέσεις συνεχίζονται σήμερα οι ακροάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Καταθέτει ο Γιώργος Κίττος, νυν μέλος Επιτροπείας ΣΚΤ (παραιτηθείς) και στις 10:30 ο Πανίκος Πούρος επίσης νυν μέλος Επιτροπείας ΣΚΤ (παραιτηθείς) Με βάση το πρόγραμμα της Ερευνητικής Επιτροπής, ο τρέχων κύκλος των ακροάσεων ολοκληρώνεται στις 5 Σεπτεμβρίου. Την ερχόμενη τετάρτη καταθέτει ο παραιτηθείς Πρόεδρος της Επιτροπείας ΣΚΤ, Γιώργος Χατζηνικόλας.

Ενώπιον της Επιτροπής ο Γιώργος Κίττος μέλος Επιτροπείας ΣΚΤ

Αίσθηση στην αίθουσα προκαλούν οι αναφορές του μάρτυρα για τον τρόπο παραχώρησης δανείων. Ο Κίττος αναφέρεται σε περίπτωση δανείου που δόθηκε σε 90χρονη με πρόνοια εξόφλησης σε 40 χρόνια. Άλλη περίπτωση μπήκαν υποθήκες εκκλησίες και νεκροταφεία για να δοθούν δάνεια. Εκτιμητές υπερ-εκτιμούσαν την αξία ακινήτων για να παραχωρούνται δάνεια. Εκκρεμούν 84 περιπτώσεις παραχώρησης δανείων που διερευνώνται.

Ο κ. Κίττος θεωρεί πως ο Μάριος Κληρίδης είναι ένας αξιόλογος τραπεζίτης. Αυτό το οποίο ο ίδιος γνώριζε για τους λόγους παραίτησης του, ήταν πως ο κ. Κληρίδη κουράστηκε. Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρεται στην ΣΠΕ Παραλιμνίου ρωτώντας τον μάρτυρα αν γνώριζε για ατασθαλίες. Ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά προσθέτοντας πως τα πληροφορήθηκε μετά. Ο πρόεδρος συμπληρώνει πως ένα από τα πρόσωπα που τον πρότειναν για διορισμός είχε θέματα. Ο κ. Αρέστη έκανε αναφορά στο γραμματέα της ΣΠΕ Παραλιμνίου ο οποίος όπως είπε λάμβανε αποφάσεις για τα δάνεια εκατομμυρίων του ιδίου.

Το την παραχώρηση μετοχών της ΣΚΤ, η άποψη του μάρτυρα είναι πως ήταν θέμα του μετόχου και όχι της Επιτροπείας. Σε συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ είχε υποβληθεί η πρόταση παράλληλα με την παραχώρηση μετοχών να εκδοθούν και νέες για άντληση κεφαλαίων. Η Επιτροπεία σύμφωνα με τον μάρτυρα δεν πήρε την όποια απόφαση για την παραχώρηση μετοχών. Για το θέμα της Altamira η άποψη του μάρτυρα ήταν πως επρόκειτο για μια καλή επιλογή για την ΣΚΤ. Η Επιτροπεία συμπληρώνει ενημερώθηκε και στη συνέχεια το θέμα πήγε στη Γενική Συνέλευση.

Μέλος της Επιτροπείας διορίσθηκε τον Οκτώβριο του 2013 μετά από πρόταση του γραμματέα της ΣΠΕ Παραλιμνίου και ενός άλλου προσώπου. Τα προβλήματα αρχίσαν από το 2017 με τις εκροές. Υπήρχαν φήμες για ενδιαφέρον της Ελληνικής Τράπεζας πριν το 2017. Οι εκροές των καταθέσεων ξεκίνησαν πριν τις Προεδρικές Εκλογές και συνεχίσθηκαν και μετά.

 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση