ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ιερά Σύνοδος: Οι αποφάσεις της για Πιτσιλλίδη και Παγκράτιο

Όλες οι πληροφορίες

ΚΥΠΕ

Την άρση του αφορισμού του θεολόγου Ανδρέα Πιτσιλλίδη, αποφάσισε την Πέμπτη η Ιερά Σύνοδος, όπως ανακοίνωσε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτης, Γεώργιος Χριστοδούλου μετά το τέλος της πολύωρης συνεδρίας της. Επίσης, η Ιερά Σύνοδος ικανοποίησε το αίτημα του τελούντα εν αργία αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή να τελεί ενίοτε, κατόπιν άδειας του επιχώριου Επισκόπου, ιερές ακολουθίες και όχι ιερά μυστήρια.

Όπως είπε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, η Σύνοδος συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου για εξέταση συγκεκριμένων θεμάτων.

Σημείωσε ότι η Ιερά Σύνοδος κάλεσε ενώπιον της τον Ανδρέα Πιτσιλλίδη στον οποίο το Πενταμελές Συνοδικό Δικαστήριο επέβαλε προ οκταετίας την ποινή του αφορισμού. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο κ. Πιτσιλλίδης ανασκεύασε ενώπιον της Ιεράς Συνόδου τις προηγούμενες θέσεις του για τις οποίες του είχε επιβληθεί η ποινή του αφορισμού.

Σύμφωνα με τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, ο κ. Πιτσιλλίδης δήλωσε απόλυτη προσήλωση στην πίστη και το δόγμα της Εκκλησίας, και εξέφρασε τη λύπη του γιατί με την αψυχολόγητη, όπως είπε, συμπεριφορά του, έγινε αιτία σκανδαλισμού των πιστών. «Η Ιερά Σύνοδος, κατόπιν της μεταμέλειας και μετάνοιάς του, ήρε τον αφορισμό, αποκαθιστώντας τον στη θέση του μέλους της Εκκλησίας, δυναμένου να μετέχει των μυστηρίων της», είπε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ιερά Σύνοδος δέχθηκε τον εν αργία τελούντα Αρχιμανδρίτη Παγκράτιο Μερακλή, ο οποίος παρέδωσε ενυπόγραφη επιστολή μέσω της οποίας, χωρίς να ζητεί την άρση της αργίας του, ζητεί όπως του επιτρέπεται να τελεί ενίοτε, κατόπιν άδειας του επιχώριου Επισκόπου, ιερές ακολουθίες και όχι ιερά μυστήρια. Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου δήλωσε ότι Ιερά Σύνοδος έκανε αποδεκτό το αίτημα.

Σε ερώτημα για το εάν ενδέχεται να γίνει πλήρης άρση της αργίας του Παγκράτιου Μερακλή, δήλωσε ότι «η Σύνοδος αποφάσισε σήμερα για αυτό το θέμα, για τον ίδιο, νομίζω, ήταν υπέρ αρκετό. Τα επίλοιπα να ρωτήσετε τον ίδιο».

Εξάλλου, σημείωσε ότι η Ιερά Σύνοδος εξέτασε τους οικονομικούς λογαριασμούς των Θρόνων και των Σταυροπηγιακών Μονών, καθώς και του Κεντρικού Εκκλησιαστικού Ταμείου, για το έτος 2022 και τους προϋπολογισμούς για το έτος 2023.

Ακόμη, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου είπε ότι η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με την τάση μερικών όπως εκφέρουν γνώμη από τα ΜΜΕ για οιοδήποτε εκκλησιαστικό ή θεολογικό ζήτημα χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις και τη δέουσα πληροφόρηση και να επιζητούν να ποδηγετούν σε κάθε περίπτωση την Ιερά Σύνοδο.

«Η Ιερά Σύνοδος καλεί οποιονδήποτε έχει κάτι προς εξέταση να το καταθέτει ενώπιον της Ιεράς Συνόδου», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «διαφορετικά, προς αποφυγήν σκανδαλισμού των πιστών, θα κληθούν οι ίδιοι ενώπιον της Ιεράς Συνόδου προς απολογία και διευκρίνιση των θέσεων και των απόψεών τους.

Σε ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, δήλωσε ότι υπάρχει τελευταία αυτή η τάση να εμφανίζονται διάφοροι και να εκφέρουν απόψεις επί παντός θεολογικού θέματος. Βέβαια, ανέφερε, υπάρχει ελευθερία λόγου και όπως λέει και ένας δεδηλωμένος άθεος, ο Βολτέρος, «δεν συμφωνώ με αυτά που λες, όμως είμαι έτοιμος να πεθάνω στο δικαίωμά σου να το λες».

Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι καλό εφόσον έχουν αυτή την αγάπη και την ευαισθησία για τα εκκλησιαστικά θέματα ή δρώμενα να αποτείνονται κατευθείαν στην Ιερά Σύνοδο, να παίρνουν την ευλογία και ευχαρίστως μπορούν να εκφέρουν οποιαδήποτε άποψη, αφού αγαπούν την Εκκλησία, υπέρ της Εκκλησίας.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη σε σχέση με την μη υπακοή του τέως Κιτίου στο κάλεσμα της Εκκλησίας να εγκαταλείψει την Μητρόπολη Κιτίου, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, δήλωσε ότι η Ιερά Σύνοδος έχει εξουσιοδοτήσει τον Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριο να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, αλλά στην σημερινή συνεδρία δεν τέθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση