ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ιατρική αμέλεια - Τι προνοεί η νομοθεσία

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα

Το τελευταίο τραγικό περιστατικό με τον θάνατο του 10χρονου μαθητή έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα της ιατρικής αμέλειας αλλά και το τι προνοεί ο νόμος σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σε ρεπορτάζ του συνάδελφου Στέλιου Στυλιανού στην Καθημερινή, μαθαίνουμε τι προβλέπει ο νόμος σε περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας του ΠΙΣ Βάσος Οικονόμου, σημείωσε ότι η ιατρική αμέλεια εξετάζεται από αστικά δικαστήρια και δεν προνοεί φυλάκιση. Πρόσθεσε επίσης ότι το αστικό δικαστήριο επιβάλλει αποζημίωση προς το άτομο που δέχθηκε την βλάβη η στους οικείους του εάν το άτομο έχει αποβιώσει λόγο της ιατρικής αμέλειας.

Στην περίπτωση αυτή με τους δύο γιατρούς όπως σημείωσε, ανεξάρτητα με το πώς θα κινηθούν οι οικείοι του παιδιού, η νομική υπηρεσία φαίνεται να μελετά εναντίων των δύο γιατρών το ενδεχόμενο εγκληματικής αμέλειας, αδίκημα το οποίο είναι ποινικό. Επισήμανε παράλληλα ότι οι ίδιοι ως επιτροπή δεοντολογίας του ΠΙΣ είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν την ολοκλήρωσης της διαδικασίας από πλευράς δικαιοσύνης, και στην συνέχεια να προχωρήσουν και να μελετήσουν εάν υπάρχουν πειθαρχικά αδικήματα εναντίων των συναδέλφων τους τα οποία βασίζονται στο κώδικα ιατρικής δεοντολογίας.

Καταληκτικά ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι μετά από δικές τους μελέτες ως επιτροπής δεοντολογίας δεν βρήκαν κάποια άλλη ποινική υπόθεση στο παρελθόν παρόμοια με αυτή, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν όπου γιατροί κλήθηκαν να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ μετά από καταδίκη τους για ιατρική αμέλεια από αστικά δικαστήρια, αλλά και ποινικές υποθέσεις οι οποίες ωστόσο αφορούσαν αλλά ποινικά αδικήματα εναντίων γιατρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X