ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ξαφνική απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου... και μετά τίποτα πια δεν είναι το ίδιο (vid)

Σαν «κεραυνός εν αιθρία» που σε βγάζει εντελώς εκτός πραγματικότητας

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες κόπηκε ξαφνικά και με βάναυσο τρόπο το νήμα της ζωής πέντε συνανθρώπων μας. Θύματα τρία ανήλικα παιδιά και δύο ενήλικες. Πριν καλά, καλά κοπάσει ο θρήνος της απώλειας από το ένα περιστατικό συνέβαινε το άλλο, οι εξελίξεις πήραν τέτοια τροπή που κάποιος θα πίστευε πως είναι κακόγουστο αστείο.

Η πραγματικότητα της ίδιας της ζωής είναι πολλές φορές πολύ σκληρότερη ακόμα και από σενάριο επιστημονικής ταινίας.
Το πώς, το γιατί, τις ευθύνες και τα μέτρα πρόληψης και καταστολής όλες αυτές τις μέρες τα ακούσαμε πολλάκις. Τι γίνετε όμως με αυτούς που μένουν πίσω; Πως είναι να βιώνεις μια τέτοια ξαφνική απώλεια; Ποιες είναι οι συνέπειες της;

Ξαφνική απώλεια

Από τη μια στιγμή στην άλλη ένας άνθρωπος είναι αναγκασμένος να δεχθεί ένα απρόσμενο γεγονός μέσα από το οποίο τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Ο Ψυχολόγος – Κοινωνιολόγος Δρ. Αντώνης Ράφτης μας απάντησε στο ερώτημα για το πώς ένας άνθρωπος μπορεί να βιώσει την ξαφνική απώλεια.

Ο Δρ. Ράφτης αναφέρει: «Το λέει από μόνη της η λέξη, είναι κάτι ξαφνικό. Θα ξεφύγεις παντελώς από την πραγματικότητα, από την καθημερινότητα της λογικής σου και θα πρέπει να επαναπροσδιορίσεις. Δεν είναι εύκολο.

Έφυγε ένα άτομο από την επικοινωνιακή σου καθημερινότητα. Ο άνθρωπος την ξαφνική απώλεια την βιώνει έντονα, άλλωστε αν ανατρέξουμε σε παροιμίες όπως το «κεραυνός εν αιθρία», «μου έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι» και άλλες θα διαπιστώσουμε το μέγεθος της δύναμης ενός γεγονότος που συνταράσσει συθέμελα την ζωή».

Συνεχίζοντας τονίζει ότι: «Είναι τέτοιο το μέγεθος της ξαφνικής απώλειας που μπορεί να προκαλέσει νευρικό κλονισμό, κατάθλιψη, μανιοκατάθλιψη, ανεξήγητες φοβίες, κρίσεις πανικού και άλλες ψυχοσωματικές ασθένειες.

Το άτομο που περνά μια τέτοια απώλεια δεν έχει να ξεπεράσει μόνο την δύναμη της αγάπης αλλά και την δύναμη της συνήθειας η οποία αφήνει ένα τεράστιο κενό».

Νευρικός κλονισμός

Με το που ένας άνθρωπος μάθει για μια ξαφνική απώλεια συνήθως παθαίνει νευρικό κλονισμό. Τι είναι όμως ο νευρικός κλονισμός;
Ο νευρικός κλονισμός συμβαίνει, όταν οι απαιτήσεις της καθημερινότητας γίνονται σωματικά και συναισθηματικά “αβάσταχτες” για το άτομο. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε συχνά στο παρελθόν για να περιγράψει/καλύψει μια σειρά ψυχικών διαταραχών, αλλά χρησιμοποιείται πολύ λιγότερο συχνά σήμερα στις μέρες μας.

Τα συπτώματα 

Ο νευρικός κλονισμός δεν είναι ένας ενιαίος ιατρικός όρος, ούτε υποδεικνύει μια συγκεκριμένη ψυχική ασθένεια. Παράλληλα δεν σημαίνει ότι πρόκειται για μία κανονική, ή υγιή αντίδραση του οργανισμού στο στρες. Ένας νευρικός κλονισμός μπορεί να υποδεικνύει ένα υποκείμενο πρόβλημα ψυχικής υγείας, το οποίο χρειάζεται προσοχή, όπως η κατάθλιψη και η αγχώδης διαταραχή.

Τα σημάδια ενός νευρικού κλονισμού ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία. Το τι ακριβώς συνιστά έναν νευρικό κλονισμό διαφέρει επίσης από την μία κουλτούρα/κοινωνία στην άλλη. Γενικά, είναι κοινά αποδεκτό ότι σημαίνει πως ένα άτομο δεν είναι πλέον σε θέση να λειτουργήσει κανονικά.

 

Πληροφορίες από iatropedia 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση