ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η τιμή που έπιασε η πώληση της ΜΤΝ - Ποιος είναι ο Χαβιέρ Νηλ

Το προφίλ της Monaco Telecom και Iliad

Σαν κεραυνός εν αιθρία ήταν η είδηση για πώληση της MTN Κύπρου και η συμφωνία για εξασφάλιση του 100% του μετοχικού πακέτου της εταιρείας από την Monaco Telecom SA. Αίσθηση προκαλεί και το ύψος της συμφωνίας πώλησης το οποίο ανέρχεται στα 304 εκατομμύρια δολάρια (260 εκατομμύρια ευρώ).

Άλλες πηγές αναφέρουν ως συνολικό κόστος το ποσό των 320 εκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που αποδίδεται στο ότι μετά την πώληση η κυπριακή εταιρεία θα διατηρήσει την επωνυμία MTN. Πάντως οι διαβουλεύσεις για πώληση της εταιρίας σε επίπεδο ομίλου ΜΤΝ και της Monaco Telecom πάνε πίσω εδώ και μερικές εβδομάδες και τελικά έκλεισαν το βράδυ της Κυριακής. Το γιατί πωλήθηκε είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται, καθώς η εταιρία MTN είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα, με κύκλο εργασιών ύψους 123 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα από τα σενάρια είναι ότι ενδεχομένως το μοντέλο της Κύπρου να μην ταίριαζε με το προφίλ της εταιρίας η οποία δραστηριοποιείται σε χώρες της Αφρικής της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, καθώς η Κύπρος είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στον χάρτη των εταιριών του ομίλου.

Διαβάστε επίσης: Πωλήθηκε η MTN Κύπρου

Σημειώνεται δε ότι πριν από πέντε χρόνια, ο Όμιλος ΜΤΝ είχε ανακοινώσει τη συμφωνία για την απόκτηση του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της ΜΤΝ Κύπρου από τον τοπικό της εταίρο, Amaracos Holdings, εταιρεία η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Ομίλου Σιακόλα και Ομίλου Πάνου Γερμανού. Η συναλλαγή ανήλθε στα 150 εκατομμύρια ευρώ ενώ πέντε χρόνια μετά η εταιρία πωλήθηκε στην διπλάσια τιμή.

Επί του παρόντος δεν είναι γνωστές οι προθέσεις της Monaco Telecom για τις επόμενες κινήσεις τους στην Κύπρο και τις όποιες αλλαγές θα επέλθουν στην εταιρία, τόσο στην διευθυντική πυραμίδα όσο και σε επίπεδο συνεργασιών της, ωστόσο θα πρέπει να θεωρηθεί ως επικρατέστερο το σενάριο ότι η διευθυντική ομάδα θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

Διαβάστε επίσης: Βρετανικά δημοσιεύματα: Η «Λευκή Χήρα» ετοιμάζει χτύπημα και στην Κύπρο (pics)

Με εξαίρεση τον Philip Van Dalsen, ο οποίος και στην ανακοίνωση της εταιρείας με την οποία γνωστοποίησε την συμφωνία, ο Van Dalsen αναφέρεται ως ο απερχόμενος CEO της ΜΤΝ στην Κύπρο. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», ο κ. Van Dalsen αποχωρεί από την ΜΤΝ Κύπρου, και καθώς το συμβόλαιο του είναι με τον όμιλο ΜΤΝ, μετατίθεται σε άλλη χώρα στην οποία δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Monaco Telecom και Iliad

Η νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία της MTN Κύπρου, Monaco Telecom ιδρύθηκε το 1997 μετά από απόφαση της κυβέρνησης του Μονακό να ιδιωτικοποιήσει το κρατικό γραφείο Monégasque des Téléphones και είναι ο κύριος πάροχος τηλεπικοινωνιών στο Πριγκιπάτο του Μονακό. Η εταιρεία κατέχει το μονοπώλιο για τηλεφωνικές υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, πρόσβαση στο διαδίκτυο και τηλεοπτικές υπηρεσίες στο Μονακό. Σε αριθμούς, η εταιρία διαθέτει 20 831 γραμμές σταθερής τηλεφωνίας, 35 506 γραμμές κινητής τηλεφωνίας, 18 096 συνδέσεις στο διαδίκτυο. Τα μεγέθη της εταιρίας καταδεικνύουν ότι η εταιρία είναι μικρότερη σε επίπεδο τοπικού κύκλου εργασιών από την MTN Κύπρου. Ωστόσο ο βασικός μέτοχος της εταιρίας είναι ο Χαβιέρ Νηλ, ο οποίος το 1990 ίδρυσε την εταιρία Iliad S.A, εταιρία η οποία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη Γαλλία. Η βάση της είναι στο Παρίσι και οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, προπληρωμένες τηλεφωνικές κάρτες και υπηρεσίες παροχής και πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Από το τέλος του 2012, η ​​εταιρεία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 35 χώρες, ενώ από τον Μάιο του 2018, εγκαινιάστηκε στο Μιλάνο, η Iliad Italia. Σε ό,τι αφορά την Monaco Telecom η εταιρεία έχει επιδιώξει τη διεθνή ανάπτυξή της, συνεργαζόμενη με άλλους φορείς της βιομηχανίας. Έτσι λοιπόν δραστηριοποιείται στο Αφγανιστάν, όπου κατέχει μερίδιο 36,37% στην Roshan, τον κορυφαίο πάροχο τηλεπικοινωνιών της χώρας.

Από το 2006, η Monaco Telecom παρέχει υποδομές που επιτρέπουν την σύνδεση εν ώρα πτήσης- μέσω δικτύων GSM και IP - σε διάφορα αεροσκάφη της Airbus. Η εταιρία έχει παρουσία και στην Αφρική από τον Αύγουστο του 2012, όπου η εταιρία πώλησε το μερίδιό της θυγατρικής της, Afinis Communications εταιρία με έδρα το Μαρόκο που εξυπηρετεί τις μεγαλύτερες εταιρείες της Αφρικής στην εταιρία SkyVision.

Ποιος είναι ο Χαβιέρ Νηλ

Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας, Χαβιέρ Νηλ, γεννημένος στις 25 Αυγούστου 1967, είναι γάλλος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας και είναι περισσότερο γνωστός ως μέτοχος ιδρυτής και κάτοχος της πλειοψηφίας του γαλλικού παρόχου υπηρεσιών διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας Iliad. Είναι επίσης συνιδιοκτήτης της εφημερίδας Le Monde και συνιδιοκτήτης των δικαιωμάτων του τραγουδιού My Way και ιδιοκτήτης της Monaco Telecom. Το 2012, δημιούργησε το Free Mobile, το οποίο επαναφέρει την κινητή τηλεφωνία στη Γαλλία.

Το 2013, ο Niel δημιούργησε ένα σχολείο με την ονομασία «42». Πρόκειται για σχολείο προηγμένης τεχνολογίας χωρίς καθηγητές, χωρίς βιβλία, χωρίς δίδακτρα στο οποίο φοιτούν κάθε χρόνο χίλιοι μαθητές. Ένα χρόνο μετά, η Monaco Telecom αγόρασε το 55% των μετοχών της Cable & Wireless Communications (CWC) για 445 εκατομμύρια δολάρια.

Γιατί είναι θετική για την Κύπρο

Με δεδομένο ότι η Iliad επενδύει στα δίκτυα υψηλής ταχύτητας και στην καινοτομία των υπηρεσιών., η πώληση της ΜΤΝ αποτελεί θετική εξέλιξη για την Κύπρο. Την ίδια ώρα σημειώνεται ότι το προφίλ του ομίλου είναι πιο κοντά στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του Κύπριου καταναλωτή σε σχέση με το προφίλ των καταναλωτών που εξυπηρετεί η MTN στις υπόλοιπες χώρες που δραστηριοποιείται.

Πηγή: Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Monaco Telecom  |  Iliad  | 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση