ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έξι μέρες μας «πνίγει» η σκόνη

Τι δήλωσε ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ποιότητας Αέρα, Χρύσανθος Σαββίδης

24news team

Σκόνη επικρατεί στην Κύπρο τις τελευταίες ημέρες, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα αποπνικτική που προκαλεί δυσφορία στις ευάλωτες ομάδες και όχι μόνο.

Μιλώντας στο ΣΠΟΡ ΦΜ, 95.0 και στην εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ», ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ποιότητας Αέρα, Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε πως τέτοια φαινόμενα σκόνης συνήθως παρατηρούνται από την μετάβαση χειμώνα προς το καλοκαίρι.

Ερωτηθείς αν επηρεάζουν οι ψηλές θερμοκρασίες είπε: «Είναι το σύστημα πίεσης και οι μετεωρολογικές συνθήκες που επηρεάζουν που όντως έφεραν οι υψηλές θερμοκρασίες».

Σημείωσε επίσης ότι: «Είμαστε ήδη στην έκτη ημέρα που υπάρχει σκόνη στην ατμόσφαιρα παρόλα αυτά στο επίπεδο εδάφους εκεί που καταμετρούν οι σταθμοί και εκεί που αναπνέει ο άνθρωπος είναι πιο έντονο τις τελευταίες δύο ημέρες», προσθέτοντας, «το αναφέρω γιατί είχαμε τέσσερις ημέρες ένα κύμα σκόνης το οποίο δεν άγγιξε το επίπεδο εδάφους».

Στο αν απευθύνονται κοντά τους οι εργοδότες / επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο για το πως θα κινηθούν αν υπάρχει σκόνη στην ατμόσφαιρα ο κος. Σαββίδης απάντησε: «οι περισσότεροι που μας παίρνουν εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού» συμπληρώνοντας ότι: «αρκετές περιπτώσεις από σχολεία ζητώντας συμβουλές για το πώς θα πράξουν για εκδρομές ή για μαθήματα γυμναστικής σε ανοικτούς χώρους».

Εξάλλου ανέφερε ότι υπάρχει μία εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας, η οποία βγήκε με δική τους συνεργασία.

«Για πορτοκαλί και κόκκινο επίπεδο σκόνης τους λέμε καλύτερα να αποφύγουν οποιεσδήποτε δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους ενώ σε επίπεδο κίτρινο αυτό που λέμε είναι να κάνουν τις δραστηριότητες απλά να έχουν έννοια σε παιδιά που έχουν ειδικά προβλήματα υγείας».

Ερωτηθείς αν θα συνεχιστεί η ύπαρξη της σκόνης ο κος. Σαββίδης απάντησε: «Δύσκολο και επικίνδυνο να κάνουμε τέτοιες προβλέψεις παρόλα αυτά υπάρχει μια θεωρία που λέει ναι και θα συνεχίσει με εντατικότερο ρυθμό αυτά τα επεισόδια σκόνης λόγω της κλιματικής αλλαγής. Υπάρχει μία άποψη ότι αυτά τα φαινόμενα και θα κρατάνε περισσότερο και θα αυξάνονται».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση