ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έτσι ξέσπασε η φωτιά στον Άγιο Μάμα

Ο λόγος που πήρε μεγάλες διαστάσεις

ΚΥΠΕ

Από σημείο παράνομης απόρριψης σκουπιδιών ξεκίνησε σύμφωνα το Τμήμα Δασών η πυρκαγιά στον Άγιο Μάμα που έθεσε σε κίνδυνο δασικές εκτάσεις και κοινότητες στην επαρχία Λεμεσού, όπως δήλωσε σήμερα ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, με τον ίδιο αλλά και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Ανδρέα Γρηγορίου να εκφράζουν ανακούφιση και ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης κατάφεραν μετά από ολονύχτια μάχη να οριοθετήσουν τη φωτιά και να τη θέσουν τελικά υπό έλεγχο.

Σε δηλώσεις του από το Συντονιστικό Κέντρο Πυρόσβεσης που στήθηκε στο Πελένδρι και στο πλαίσιο επίσκεψης εκεί του ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου, ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου είπε ότι η πυρκαγιά στον Άγιο Μάμα τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο νωρίς σήμερα το πρωί στις 7:00, τονίζοντας ότι μόλις στις 6:15 το πρωί οι δυνάμεις πυρόσβεσης κατόρθωσαν να οριοθετήσουν πλήρως την πυρκαγιά.

«Για σκοπούς σύγκρισης να αναφέρουμε ότι η πρόσφατη πυρκαγιά στο Δάσος Πάφου είχε οριοθετηθεί πολύ νωρίτερα γύρω στις 23:00 το βράδυ ενώ στον Αρακαπά γύρω στις 04:00 το πρωί» συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι αυτό καταδεικνύει το δύσκολο έργο που είχαν να φέρουν εις πέρας οι δυνάμεις πυρόσβεσης. «Ήταν μεγάλη η προσπάθεια τη μέρα, ήταν όμως μεγαλύτερη τη νύχτα» τόνισε, προσθέτοντας πως ίσως για την κατάσβεση της πυρκαγιάς να έχει χρησιμοποιηθεί «το μεγαλύτερο μήκος αγωγών» κάτι που δείχνει πόσο δύσκολο ήταν το έργο της πυρόσβεσης λόγω του δύσβατου της περιοχής και πόσο δύσκολο ήταν να φτάσουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην περίμετρο της πυρκαγιάς.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από σκουπιδότοπο ο κ. Αλεξάνδρου σημείωσε πως όντως η πυρκαγιά ξεκίνησε από μη οργανωμένο σκουπιδότοπο, συγκεκριμένα από σημείο στο οποίο υπήρχαν πεταμένα σκουπίδια. «Είναι γεγονός αυτό, αδιαμφισβήτητο, εκεί τοποθετείται το σημείο έναρξης» τόνισε, εξηγώντας ότι αυτό παραπέμπει σε διάφορα σενάρια, είτε η πυρκαγιά να προκλήθηκε από γυαλιά, είτε κάποιος να άναψε φωτιά για να κάψει τα σκουπίδια, είτε ακόμη και εσκεμμένα κάποιος να άναψε φωτιά χρησιμοποιώντας τα σκουπίδια ως άλλοθι για να αποκρύψει την εσκεμμένη αυτή πράξη.

Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει πως όλοι αυτά τα σημεία παράνομης απόρριψης σκουπιδιών τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στις ορεινές και δασικές περιοχές αποτελούν στην ουσία κίνδυνο για το δάσος και τον φυσικό μας πλούτο ο κ. Αλεξάνδρου είπε πως βεβαιότατα και αποτελούν κίνδυνο και υπενθύμισε ότι είναι πάρα πολλές οι φορές που πυρκαγιά ξεκίνησε από τέτοια σημεία, όπως για παράδειγμα πέρσι στην Πελαθούσα.

Ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε ότι έχουν γίνει προσπάθειες για καταγραφή αυτών των σκουπιδότοπων και σημείων απόρριψης σκουπιδιών και έχει σταλεί σχετική ενημέρωση στο Τμήμα Περιβάλλοντος για να προωθηθεί ο καθαρισμός και η συλλογή των σκουπιδιών.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Αλεξάνδρου εξήγησε πως επρόκειτο για τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής πυρκαγιά φέτος στη ζώνη ευθύνης του Τμήματος Δασών ενώ οι δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν για αντιμετώπιση της ήταν της ίδιας κλίμακας με την πρόσφατη περίπτωση του Κρατικού Δάσους Πάφου.

Όπως υπογράμμισε οι μεγάλες αυτές κινητοποιήσεις για κατάσβεση των πυρκαγιών εντάσσονται στο δόγμα που εφαρμόζει το Τμήμα Δασών και το οποίο επιβάλλει ότι από τη στιγμή που μια πυρκαγιά αξιολογηθεί ότι μπορεί να εξελιχτεί σε μεγάλη πυρκαγιά τότε «σε χρόνο μηδέν πρέπει να γίνει τέτοια κινητοποίηση» έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Ανδρέας Γρηγορίου είπε ότι καταβλήθηκε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια από όλους όσους συμμετείχαν στην κατάσβεση μιας μεγάλης και πολύ δύσκολης πυρκαγιάς. «Το θετικό αποτέλεσμα προέκυψε λόγω της έγκαιρης και πολύ μεγάλης κινητοποίησης που έγινε και χάρη στην αφοσίωση, στον επαγγελματισμό και την τόλμη που χαρακτηρίζει τους Δασοπυροσβέστες μας και όλους τους άλλους που συνέβαλαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς» τόνισε.

Ο κ. Γρηγορίου υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Γεωργίας «έχει σε πρώτη προτεραιότητα τις δραστηριότητες του Τμήματος Δασών αναγνωρίζοντας ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμη πιο δύσκολα λόγω της κλιματικής κρίσης και κλιματικής αλλαγής αλλά και λόγω της εγκατάλειψης της υπαίθρου», υποδεικνύοντας πως ως εκ τούτου το Υπουργείο υλοποιεί ένα πρόγραμμα στήριξης του Τμήματος Δασών με αύξηση των διαθέσιμων πόρων και σε εξοπλισμό και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Κληθείς να σχολιάσει τοποθετήσεις τοπικών παραγόντων ότι αν ήταν γεμάτη η δεξαμενή Πελενδρίου τότε θα ήταν πιο εύκολο το έργο κατάσβεσης, ο κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι έχει μιλήσει με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Πελενδρίου σε ό,τι αφορά την εν λόγω δεξαμενή που εξυπηρετεί τη συλλογή ομβρίων υδάτων και σημείωσε πως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μέσω σχετικής μελέτης, για εμπλουτισμό της δεξαμενής κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των σκουπιδότοπων ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας είπε ότι πέρσι το Υπουργείο είχε συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του ποσό ύψους 1 εκ. ευρώ και πως σε συνεργασία με τις κοινότητες αλλά και εθελοντικές οργανώσεις έγινε μια προσπάθεια καθαρισμού. Δυστυχώς, όπως πρόσθεσε, πολλοί ασυνείδητοι συμπολίτες μας εξακολουθούν να απορρίπτουν σκουπίδια στην ύπαιθρο. Υπενθύμισε τέλος ότι η απόρριψη σκουπιδιών είναι ποινικό αδίκημα και επιφέρει σοβαρές ποινές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση