ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Επ. Διοικήσεως: Υποχρέωση για εγρήγορση απέναντι στις πολύμορφες παραμέτρους του ρατσισμού

Η τοποθέτηση της Επ. Διοικήσεως για την Παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων

24news team

Η 21η Μαρτίου ορίστηκε από τον ΟΗΕ το 1966 ως η Παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μαρία Στυλιανού - Λοττίδη σημειώνει πως «η σημερινή επέτειος σηματοδοτεί και υπενθυμίζει την υποχρέωση των πολιτειών να παραμένουν σε εγρήγορση απέναντι στις πολύμορφες, σύνθετες και πολύπλοκες παραμέτρους του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που επιφέρουν τη μειωτική και άδικη μεταχείριση ανθρώπων λόγω της φυλής, της εθνικής καταγωγής, του χρώματος του δέρματος, της γλώσσας ή της θρησκείας τους».

Σχετικά με τη θέσπιση της ημέρας ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας, η Επίτροπος Διοικήσεως αναφέρει πως o Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, όρισε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων το 1966, στη μνήμη των ανθρώπων που σκοτώθηκαν έξι χρόνια νωρίτερα στο Sharpeville στη Νότια Αφρική, κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής διαδήλωσης διαμαρτυρίας ενάντια στο Απαρτχάιντ.

Έκτοτε, και παρά τη νομοθετική κατοχύρωση και προστασία της ανθρώπινης αξίας και της ισότητας, οι φυλετικές διακρίσεις εξακολουθούν, και στις μέρες μας, να αποτελούν ένα πιεστικό ζήτημα για την παγκόσμια κοινωνία, με εκτεταμένες συνέπειες που εμποδίζουν την κοινωνική συνοχή και την απόλαυση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους ανθρώπους.

Όπως, χαρακτηριστικά, αναφέρεται στη δεύτερη έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων - Fundamental Rights Agency (FRA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τίτλο: «Being Black in the EU» του 2023, παρά τη δεσμευτική νομοθεσία κατά των διακρίσεων στην Ε.Ε από το 2000 και τις σημαντικές εξελίξεις πολιτικής έκτοτε, οι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ρατσισμό, διακρίσεις και εγκλήματα μίσους.

Ρατσιστικά περιστατικά και συμβάντα ξενοφοβικού λόγου στη δημόσια σφαίρα, παρατηρούνται δυστυχώς και στον τόπο μας

Με βάση αυτή την έκθεση του FRA, τα συμπεράσματα της οποίας στηρίχθηκαν σε σχετική έρευνα/ερωτηματολόγιο, το 45% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι υπέστη φυλετικές διακρίσεις τα 5 χρόνια πριν από την έρευνα, ποσοστό που υποδηλώνει αύξηση, σε σύγκριση με 39% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη σχετική έρευνα του Οργανισμού.

Όσον αφορά την περίπτωση της Κύπρου, η κ. Στυλιανού - Λοττίδη σημειώνει ότι «Ρατσιστικά περιστατικά και συμβάντα ξενοφοβικού λόγου στη δημόσια σφαίρα, παρατηρούνται δυστυχώς και στον τόπο μας, φαινόμενα τα οποία επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια, λόγω της της μεγάλης αύξησης των ανθρώπων που έρχονται στην Κύπρο με σκοπό να αιτηθούν διεθνή προστασία, αλλά και των παράλληλων οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει ένα σημαντικό κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας.

Το αποτρόπαιο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας τον Ιούλιο 2022 και που προβάλλει άντρα να επιτίθεται βίαια και να ξυλοκοπεί Αφρικανή γυναίκα που κρατάει βρέφος στα χέρια της, τα ανησυχητικά περιστατικά βίαιων επιθέσεων εναντίον αλλοδαπών διανομέων έτοιμου φαγητού που συνέβησαν στην πόλη και επαρχία Λευκωσίας, κατά την ίδια περίοδο, καθώς και τα πρόσφατα επεισόδια στη Χλώρακα και τη Λεμεσό, συνιστούν παραδείγματα τέτοιων περιστατικών, τα οποία αποτέλεσαν αφορμή για παρέμβαση εκ μέρους του Γραφείου μου».

Η Επίτροπος Διοικήσεως συνεχίζει αναφέροντας, «όπως τονίστηκε στις σχετικές μας παρεμβάσεις, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ρατσισμού και των διακρίσεων, αναγκαία είναι η άμεση και δραστική παρέμβαση των αρμόδιων αρχών για τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων καθώς, και την παροχή κατάλληλης στήριξης στα θύματα των εγκληματικών αυτών πράξεων».

Υποχρέωση για εγρήγορση απέναντι στις πολύμορφες, σύνθετες και πολύπλοκες παραμέτρους του ρατσισμού και της ξενοφοβίας

«Η σημερινή επέτειος σηματοδοτεί και υπενθυμίζει την υποχρέωση των πολιτειών να παραμένουν σε εγρήγορση απέναντι στις πολύμορφες, σύνθετες και πολύπλοκες παραμέτρους του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που επιφέρουν τη μειωτική και άδικη μεταχείριση ανθρώπων λόγω της φυλής, της εθνικής καταγωγής, του χρώματος του δέρματος, της γλώσσας ή της θρησκείας τους», τόνισε η Επίτροπος.

Ως καταληκτικό σχόλιο, η κ. Στυλιανού - Λοττίδη υπογράμμισε «Η υποχρέωση αυτή, συνεπάγεται την ανάληψη πρωτοβουλίας, και δράσης, για άμεση, δίκαιη και δραστική αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν από το φαινόμενο του ρατσισμού και την αποτελεσματική προστασία των ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες εκείνες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι μετανάστες, οι αιτούντες ασύλου και οι πρόσφυγες, άνθρωποι που αποτελούν «εύκολους στόχους» διακρίσεων και ρατσιστικής μεταχείρισης, καθώς και ρητορικής μίσους και ρατσιστικής βίας.

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η καταπολέμηση του ρατσισμού, η προώθηση των αρχών της ισότητας και του αλληλοσεβασμού, αποτελεί συλλογική ευθύνη όλων μας ,ούτως ώστε, η εμπέδωση της βασικής αναγνώρισης ότι όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι σε αξιοπρέπεια και δικαιώματα, δεν αποτελούν απλές διακηρύξεις, αλλά αποτελούν την βασική αυτογνωσία της ανθρώπινης φύσεως μας».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση