ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Eμπρησμό βλέπει ο κοινοτάρχης πίσω από τη φωτιά στο Κοιλάνι

Η φωτιά έκαψε περί το 1,5 τετραγωνικό χιλιόμετρο από αμπέλια, άγρια βλάστηση και δέντρα

ΚΥΠΕ

Θετικά εξελίσσεται το έργο πυρόσβεσης στην περιοχή Κοιλανίου, καθώς έχει ασφαλιστεί η περίμετρος της πυρκαγιάς, ενώ οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις θα συνεχίσουν το έργο τους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Την ίδια ώρα ο κοινοτάρχης Κοιλανίου, Κυριάκος Χατζηχαραλάμπους, κάνει λόγο για εμπρησμό, ενώ ο Υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος, που έσπευσε στην περιοχή, διαμηνύει ότι έρχονται αλλαγές ώστε «να μην μείνει ατιμώρητος οποιοσδήποτε βάζει φωτιά».

Η φωτιά έκαψε περί το 1,5 τετραγωνικό χιλιόμετρο από αμπέλια, άγρια βλάστηση και δέντρα, ενώ κίνδυνο διέτρεξε οδηγός δασοπυροσβέστης, όταν πυροσβεστικό όχημα ανατράπηκε και στη συνέχεια τυλίχθηκε στις φλόγες στο πέρασμα της πύρινης λαίλαπας. Δυο άλλοι δασοπυροσβέστες, που την ώρα εκείνη επιχειρούσαν επί του εδάφους, δεν έπαθαν οτιδήποτε.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος επισκέφθηκε το απόγευμα τον τραυματία δασοπυροσβέστη στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και όπως δήλωσε αργότερα στο συντονιστικό κέντρο, όπου μετέβη, ο δασοπυροσβέστης «έχει μώλωπες, έχει κτυπήματα αλλά είναι καλά στην υγεία του».

« Βλέποντας πού έπεσε και αναποδογυρίστηκε το όχημα, λέω ότι είμαστε όλοι τυχεροί γιατί σώθηκε η ζωή ενός ανθρώπου, ενός συναδέλφου, ενός δασοπυροσβέστη», συνέχισε και πρόσθεσε ότι «η πυρκαγιά ήταν πάρα πολύ δύσκολη και εξελίχθηκε σε τρία μέτωπα».

Παράλληλα σημείωσε πως «η άψογη συνεργασία όλων των δυνάμεων έφερε πάλι καλά αποτελέσματα, ενώ εξετάζονται τα αίτια της πυρκαγιάς και αναμένουμε την έρευνα της Αστυνομίας». «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, συνεχώς αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους πυρκαγιές σε όλη την περιοχή της Λεμεσού», συμπλήρωσε.

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο πρόκειται για κακόβουλη ενέργεια, όπως εκτιμά ο κοινοτάρχης Κοιλανίου, ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε πως «μας στεναχωρούν αυτά που βλέπουμε και αναμένουμε τις έρευνες της Αστυνομίας».

Ερωτηθείς αν κινδύνεψε το δάσος Τροόδους, είπε πως αυτό θα γινόταν αν η φωτιά συνέχιζε την πορεία της, όμως «αυτή τη στιγμή έχει διασφαλιστεί, υπάρχουν σε όλη την περίμετρο της αυτοκίνητα του Τμήματος Δασών και της ΠΥ και θα παραμείνουν εδώ για όλη τη νύχτα για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα αναζωπυρωθεί η πυρκαγιά».

Εξάλλου, απαντώντας για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της κατάστασης με τις πυρκαγιές, δήλωσε πως «πολύ σύντομα οι αλλαγές έρχονται. Είναι πάρα πολύ σοβαρές οι προτάσεις τουλάχιστον, αλλά και οι αποφάσεις που θα ληφθούν, θέλω να πιστεύω, έτσι ώστε να μπορούμε να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν θα μείνει ατιμώρητος οποιοσδήποτε βάζει φωτιά ή είναι εμπρηστής».

Η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση, δήλωσε εξάλλου ο Αρχιπύραρχος Νίκος Λογγίνος, ευχαριστώντας το Τμήμα Δασών, την Πολιτική Άμυνα, την Υπηρεσία Θήρας, την Επαρχιακή Διοίκηση και όλες τις εθελοντικές ομάδες για την «εξαιρετική συνεργασία» με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ανέφερε ακόμη ότι με την καθήλωση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, λόγω του σκότους, έχουν ενεργοποιηθεί drones για επιτήρηση της πυρκαγιάς, ενώ παράλληλα, «έχουμε συνεννοηθεί με τον διευθυντή του Τμήματος Δασών, να χωρίσουμε την πυρκαγιά σε τομείς, ούτως ώστε η κάθε υπηρεσία να μπορεί να αναλάβει τον δικό της».

Με το πρώτο φως της ημέρας, συνέχισε, «θα δούμε ποια κατάσταση επικρατεί για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να επιβλέπουμε την περίμετρο της πυρκαγιάς, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης».

Κληθείς να σχολιάσει το περιστατικό με το πυροσβεστικό όχημα του Τμήματος Δασών που ανατράπηκε, ο κ. Λογγίνος ανέφερε ότι αυτό είναι το έργο των πυροσβεστών, «όλα τα τμήματα, όλες οι υπηρεσίες δίνουν τη ζωή τους, δίνουν την ψυχή τους για να καταφέρουν να περιορίσουμε την πυρκαγιά, να μην επεκταθεί, για να μην έχουμε απώλειες άλλων συνανθρώπων μας, καθώς και καταστροφές σε οικιστικές μονάδες».

Υπέδειξε ότι οι συνθήκες ήταν δύσκολες, με στενές διόδους προς την πυρκαγιά για ένα μεγάλο όχημα γεμάτο νερό και ευχήθηκε στον δασοπυροσβέστη που τραυματίστηκε, σύντομα να επιστρέψει δυνατός στα καθήκοντα του.

Σε δηλώσεις του, ο κοινοτάρχης Κοιλανίου Κυριάκος Χατζηχαραλάμπους ανέφερε ότι στις 13:40 ενημερώθηκε για πυρκαγιά στην περιοχή και αμέσως επικοινώνησε με τον πλησιέστερο πυροσβεστικό σταθμό του Σαϊττα.

«Σε 5 λεπτά άκουσα τους ήχους της πυροσβεστικής που ανέβαινε για την πυρκαγιά και ακολούθως μου τηλεφώνησε ένας χωριανός και μου είπε ότι είδε πυρκαγιά πιο ψηλά, γι αυτό είπα πρέπει να την έβαλαν κακόβουλα», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, συνέχισε, σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα, εκκενώθηκε προληπτικά αριθμός κατοικιών οι οποίες βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από την φωτιά, ενώ ενημερώθηκαν σχετικά τα εναέρια μέσα για ρίψης νερού στην περίμετρο τους.

Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα είπε ο κ.Χατζηχαραλάμπους, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπέστησαν μεγάλες ζημιές αμπελώνες δυο οινοποιείων της κοινότητας.

Επανέλαβε δε το αίτημα των κοινοτήτων για διαπλάτυνση δρόμων καθώς και η δυνατότητα στις ίδιες της κοινότητες για καθαρισμό χόρτων σε περιοχές πέραν των ορίων τους, ώστε να καθίσταται ευκολότερο το πυροσβεστικό έργο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση