ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εμμένει στην ορθότητα της θέσης της η ΝΥ - Η απάντηση της στην Αρχή για Κατσουνωτό

«Έκπληξη όμως και προβληματισμό οφείλουμε να πούμε ότι προκαλεί πρώτον, το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Αρχής, δεύτερον, η χρονική στιγμή που επιλέγηκε να εκδοθεί»

Ανακοινώσεις

Η Νομική Υπηρεσία εμμένει στην ορθότητα της θέσης της, βασιζόμενη στην πλήρη μελέτη των πρακτικών, λαμβάνοντας υπόψη ότι, αδιαμφησβήτητα, ο καταγγελθείς ήταν ύποπτος στην υπό εξέταση υπόθεση. Υπενθυμίζεται πως η Αρχή κατά της Διαφθοράς ζήτησε την ποινική δίωξη του ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας Μιχάλη Κατσουνωτού λόγω της άρνησης του να απαντήσει στις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Αυτούσια η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας

Η Νομική Υπηρεσία συνειδητά επιλέγει να ακολουθεί φειδωλή στάση σε τοποθετήσεις, δημόσιες συζητήσεις ή/και δημόσιες αντεγκλήσεις. Η θέση της αυτή είναι διαχρονική και έχει ως μοναδικό γνώμονα την αποστολή, τον ρόλο και τους περιορισμούς που το Σύνταγμα και η νομοθεσία τής επιτάσσουν. Και τούτο γίνεται έχοντας πλήρη επίγνωση ότι η στάση αυτή αφήνει περιθώριο για ποικιλότροπα σχόλια και επικρίσεις.

Ωστόσο, η Νομική Υπηρεσία είναι αναγκασμένη να τοποθετηθεί και δημοσίως σε σχέση με την ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς (η Αρχή), ημερομηνίας 15 Μαΐου 2024, αναφορικά με καταγγελία που η Αρχή έχει παραπέμψει για εξέταση στη Νομική Υπηρεσία, στο μέτρο, βεβαίως, που τής επιτρέπεται και με δεδομένο ότι η επικοινωνία μεταξύ της Νομικής Υπηρεσίας και της Αρχής για το συγκεκριμένο θέμα, όπως και το περιεχόμενο της επικοινωνίας είναι χαρακτηρισμένο ως εμπιστευτικό και ως τέτοιο θα συνεχίσει να τυγχάνει χειρισμού από τη Νομική Υπηρεσία.

Επί της δημόσιας συζήτησης που προκλήθηκε από την ανακοίνωση της Αρχής σε ό,τι αφορά στη συνταγματική επιταγή για σεβασμό στο δικαίωμα της σιωπής, θέση μας είναι ότι η όποια διαφορετική νομική αντίληψη υπάρχει ως προς την εφαρμογή του, κακώςφ εκλαμβάνεται ως πεδίο για λαϊκίστικες ερμηνείες και ποικίλους, καλόπιστους ή κακόπιστους σχολιασμούς, τα οποία, αφοριστικά, καταλήγουν σε παρερμηνεία του νόμου και της νομολογίας.

Η Νομική Υπηρεσία εμμένει στην ορθότητα της θέσης της, βασιζόμενη στην πλήρη μελέτη των πρακτικών, λαμβάνοντας υπόψη ότι, αδιαμφησβήτητα, ο καταγγελθείς ήταν ύποπτος στην υπό εξέταση υπόθεση.

Έκπληξη όμως και προβληματισμό οφείλουμε να πούμε ότι προκαλεί πρώτον, το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Αρχής, δεύτερον, η χρονική στιγμή που επιλέγηκε να εκδοθεί νοουμένου ότι η Αρχή γνωρίζει τη συγκεκριμένη απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας από τις 26 Φεβρουαρίου 2024 έστω κι αν ο διευκρινιστικός κύκλος επιστολών έληξε στις 28 Μαρτίου 2024, και τρίτον, η αποσπασματική αναφορά που γίνεται στη διαμειφθείσα αλληλογραφία, την πλήρη έκταση της οποίας από σεβασμό προς τον περί Κανόνων Ασφαλείας Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, Εγγράφων και Υλικού και για Συναφή Θέματα Νόμο του 2021 (Ν. 84(I)/2021), δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε και να διευκρινίσουμε δημόσια.

Η Νομική Υπηρεσία θεωρεί την Αρχή ως φυσικό σύμμαχο στην προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς αφού το έργο της Αρχής είναι επικουρικό στην ενάσκηση των συνταγματικών ,αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα.

Πρόθεσή μας, την οποία ήδη εκφράσαμε προφορικά στον Επίτροπο Διαφάνειας, είναι να
καλέσουμε το συντομότερο σε συνάντηση τα μέλη της Αρχής για συζητήσουμε, μεταξύ άλλων, τα θέματα της διαφορετικής νομικής ή πραγματικής αντιμετώπισης που υπάρχει, η οποία – τονίζουμε- αφορά μόνο στα περιστατικά και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από την Αρχή στη συγκεκριμένη παρούσα υπόθεση, και όχι το σύνολο των υποθέσεων ως εσφαλμένα, κατά την άποψή μας, προβάλλεται στην ανακοίνωση της Αρχής.

Σε κάθε περίπτωση, ως Νομική Υπηρεσία θα συνεχίσουμε να επιτελούμε το καθήκον μας στο
πλαίσιο της νομιμότητας, εφαρμόζοντας πάντοτε τις αρχές δικαίου και αντλώντας καθοδήγηση από την πλούσια νομολογία.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X