ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Είναι αλήθεια ότι τα στρείδια... ανεβάζουν την ερωτική μας διάθεση;

Ο μύθος των αφροδισιακών

Τα στρείδια ανέκαθεν έφεραν μια μυστικιστική γοητεία, κυρίως εξ αιτίας της θεώρησής τους ως αφροδισιακό, γοητεύοντας τη φαντασία των εραστών και εμπνέοντας τις ρομαντικές ιστορίες θρυλικών προσώπων. Ο Τζιάκομο Καζανόβα, για παράδειγμα, ο διάσημος εραστής του 18ου αιώνα, ισχυρίστηκε ότι η εξαιρετική σεξουαλική του ικανότητα ήταν αποτέλεσμα της κατανάλωσης δεκάδων στρειδιών κάθε φορά πριν την σεξουαλική πράξη. Αυτή η έντονη συσχέτιση μεταξύ των στρειδιών και της αυξημένης σεξουαλικής επιθυμίας διατηρήθηκε στο πέρασμα των αιώνων, οδηγώντας σε μια διαδεδομένη πίστη στις αφροδισιακές τους ιδιότητες. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: υπάρχει κάποια επιστημονική βάση πίσω από αυτό τον προ αιώνων ισχυρισμό ότι τα στρείδια μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν τη σεξουαλική μας ορμή;

Το ταξίδι των στρειδιών ανά τους αιώνες

Η γοητεία των στρειδιών ως σύμβολο αγάπης και πάθους χρονολογείται πολύ πιο πριν από τον Καζανόβα. Πιο συγκεκριμένα από την αρχαιότητα. Οι Ρωμαίοι, οι Έλληνες και οι Αιγύπτιοι λάτρευαν τα στρείδια ως λιχουδιά που συνδεόταν με τη γονιμότητα και την επιθυμία, ενώ η Αφροδίτη, η ελληνική θεά του έρωτα, πιστεύεται ότι αναδύθηκε από τη θάλασσα μέσα σε ένα όστρακο στρειδιού, γεγονός που εδραίωσε ακόμη περισσότερο τη σχέση μεταξύ στρειδιών και ρομαντισμού. Η παράδοση συνεχίστηκε μέσα στους αιώνες, με τα στρείδια να αποτελούν βασικό συστατικό των πλούσιων συμποσίων και των ρομαντικών επαφών.

Φυσικά, στην καθιέρωσή τους ως ένα από τα πιο διάσημα αφροδισιακά στην λαϊκή κουλτούρα, συντέλεσε η ιστορία του Τζιάκομο Καζανόβα, τον διαβόητο βενετσιάνο τυχοδιώκτη και εραστή του 18ου αιώνα. Ο Καζανόβα πιο συγκεκριμένα, ισχυριζόταν ότι η θρυλική σεξουαλική του δεινότητα ήταν άμεσο αποτέλεσμα της απόλαυσης άφθονων ποσοτήτων στρειδιών. Ιστορικές αναφορές μάλιστα, υποδηλώνουν ότι ο Καζανόβα κατανάλωνε δεκάδες στρείδια σε μία μόνο συνεδρίαση, αποδίδοντας την αντοχή και τον ανδρισμό του σε αυτή την ιδιότυπη διατροφική συνήθεια.

Η βιολογία των στρειδιών

Αν και τα ιστορικά στοιχεία και οι ρομαντικές ιστορίες είναι συναρπαστικές, η επιστημονική κοινότητα έχει υιοθετήσει μια πιο προσεχτική προσέγγιση στο ζήτημα των στρειδιών ως αφροδισιακών. Οι ειδικοί πιο συγκεκριμένα επισημαίνουν, ότι η υποτιθέμενη σχέση μεταξύ των στρειδιών και της αυξημένης σεξουαλικής επιθυμίας δεν βασίζεται μόνο στα κατορθώματα του Καζανόβα, αλλά και στο θρεπτικό περιεχόμενο αυτών των οστρακοειδών. Τα στρείδια χαρακτηριστικά, είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ένα μέταλλο ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της αναπαραγωγικής υγείας και την παραγωγή ορμονών. Ο ψευδάργυρος παίζει ζωτικό ρόλο στη σύνθεση της τεστοστερόνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με τη λίμπιντο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα και τα στρείδια δεν αποτελούν μοναδική πηγή του.

Επιπλέον, η ψυχολογική πτυχή της κατανάλωσης στρειδιών μπορεί να συμβάλλει στην αντίληψη της αφροδισιακής επίδρασής τους. Ο αισθησιακός χαρακτήρας της κατανάλωσης στρειδιών, που συχνά συνοδεύεται από μια αίσθηση πολυτέλειας και απόλαυσης, μπορεί να ενισχύσει τη συνολική ρομαντική εμπειρία. Το ίδιο ισχύει και για το φαινόμενο placebo, όπου τα άτομα πιστεύουν πολύ στις αφροδισιακές ιδιότητες των στρειδιών, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην πραγματική αύξηση της λίμπιντο. Ωστόσο, αν και αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ των στρειδιών και της σεξουαλικής υγείας, τα αποτελέσματα είναι ασαφή. Ενώ ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν μια πιθανή σχέση μεταξύ των επιπέδων ψευδαργύρου και της σεξουαλικής λειτουργίας, άλλες αποτυγχάνουν να διαπιστώσουν μια σημαντική συσχέτιση. Τελικά, η γοητεία των στρειδιών σε θέματα αγάπης και επιθυμίας μπορεί να έχει τις ρίζες της περισσότερο στον πολιτισμικό συμβολισμό, στη γαστρονομική απόλαυση και στο φαινόμενο placebo παρά σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη επιστημονική βάση.

Δεν υπάρχουν μόνο τα στρείδια

Πέρα από τα στρείδια, υπάρχουν και άλλες τροφές που μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της λίμπιντο και της σεξουαλικής υγείας. Η ενσωμάτωση μιας ποικιλίας πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά τροφίμων στη διατροφή μας μπορεί να υποστηρίξει τη συνολική ευεξία, συμπεριλαμβανομένων των πτυχών που σχετίζονται με τη σεξουαλική λειτουργία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ατομικές αντιδράσεις στις τροφές μπορεί να ποικίλλουν και δεν υπάρχει μια λύση που να ταιριάζει σε όλους για την ενίσχυση της λίμπιντο. Ωστόσο, ακολουθούν ορισμένες τροφές που πιστεύεται ότι έχουν πιθανές ιδιότητες ενίσχυσης της λίμπιντο:

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ροής του αίματος και της κυκλοφορίας. Περιέχει επίσης φαινυλαιθυλαμίνη, μια ένωση που μπορεί να συμβάλλει στα συναισθήματα ευχαρίστησης και
διέγερσης.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε υγιεινά λιπαρά, βιταμίνη Ε και κάλιο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία και μπορεί να επηρεάσουν θετικά τη σεξουαλική λειτουργία βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.
Ξηροί καρποί και σπόροι

Τα αμύγδαλα, τα καρύδια και οι ηλιόσποροι είναι καλές πηγές απαραίτητων λιπαρών οξέων, ψευδαργύρου και σεληνίου. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά παίζουν ρόλο στην παραγωγή ορμονών και στη συνολική αναπαραγωγική υγεία.

Φρούτα

Ορισμένα φρούτα, όπως το καρπούζι, είναι γνωστό ότι περιέχουν κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να ενισχύσει τη ροή του αίματος, συμβάλλοντας ενδεχομένως στη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας.

Λιπαρά ψάρια

Ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς. Ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική σεξουαλική ευεξία.
Ρόδια

Τα ρόδια περιέχουν αντιοξειδωτικά που μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος και μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στη στυτική λειτουργία.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη βελτίωση της κυκλοφορίας και μπορεί να έχει πιθανά οφέλη για τη σεξουαλική υγεία. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Σκόρδο

Αν και η έντονη μυρωδιά του μπορεί να μην είναι ιδανική για ένα ρομαντικό δείπνο, το σκόρδο περιέχει αλλικίνη, μια ένωση που μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος και να συμβάλει στην καρδιαγγειακή υγεία.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση