ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ε.Ε: Μέτρα πάταξης του παράνομου εμπορίου ζώων με πρωτοβουλία της Σ. Κυριακίδου

Η Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων για την ευημερία των ζώων

24news team

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα οικολογικά συστήματα τροφίμων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε υποσχεθεί μια αναθεώρηση της νομοθεσίας για την καλή διαβίωση των ζώων η οποία επικεντρώνεται κυρίως στη μεταφορά ζώων, τη σφαγή και τον τρόπο διατήρησης των ζώων εκτροφής.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι FT αποκάλυψαν πως πολιτικοί αξιωματούχοι της ΕΕ εξέταζαν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την αναθεώρηση της εν λόγω νομοθεσίας για την ευημερία των ζώων, εξαιρούμενη αυτή της μεταφοράς τους, καθώς υπήρχε ο φόβος πως οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν.

Σύμφωνα με πηγές, την ερχόμενη Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεδριάσει και θα προτείνει κανόνες για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου κατοικίδιων ζώων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της κ. Στέλλας Κυριακίδου όπου η ίδια αναμένεται να παρουσιάσει κανόνες για την αναπαραγωγή, στέγαση, φροντίδα και σήμανση των κατοικίδιων ζώων, όπως και αυστηρότερα μέτρα πάταξης του παράνομου εμπορίου.

Η ΜΚΟ Four Paws παρουσίασε κάποια στατιστικά που προκαλούν εντύπωση αναφορικά με τα κέρδη που βγάζουν οι παράνομοι διακινητές ζώων. Όπως αναφέρει έρευνά τους, περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια σκυλιά πωλούνται ετησίως στην ΕΕ σε παράνομες συναλλαγές αξίας άνω του 1,5 δισ. ευρώ. «Μέχρι στιγμής, τα νομοθετικά κενά επέτρεψαν την ανάπτυξη του παράνομου εμπορίου κατοικίδιων ζώων. Ελπίζουμε ότι οι νέοι κανόνες θα τους σταματήσουν και θα διευκολύνουν το έργο των αρχών», δήλωσε ο Joe Moran, διευθυντής του γραφείου της Four Paws στην ΕΕ.

Τι θα προνοεί ο νόμος

Ο νόμος θα καλύπτει τον τρόπο εκτροφής των σκύλων, των γατών και άλλων κατοικίδιων ζώων, θα απαγορεύει την πρόσδεση της ουράς και το κόψιμο των αυτιών και θα δημιουργήσει ένα διαδικτυακό σύστημα επαλήθευσης για τους εμπόρους. Στόχος είναι η πάταξη των παράνομων εισαγωγών, με μικροτσίπ για να εξασφαλιστεί η ταυτοποίηση και η παρακολούθηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση