ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών: Ζήτησαν ακύρωση της διαδικασίας των εξετάσεων

«Μια τρωτή διαδικασία, επιφέρει και ένα τρωτό αποτέλεσμα»

Έξω από το Υπουργείο Παιδείας βρέθηκαν σήμερα δεκάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, με αίτημα προς τον αρμόδιο Υπουργό, Κώστα Καδή, την ακύρωση της διαδικασίας των εξετάσεων, για το νέο σύστημα εισαγωγής στη δημόσια εκπαίδευση.

Οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν 13:30 έξω από το κτίριο του Υπουργείου Παιδείας, όπου ζήτησαν συνάντηση με τον Κώστα Καδή, προκειμένου να του επιδώσουν ενυπόγραφη επιστολή διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών, που ζητούν επιτακτικά την ακύρωση της διαδικασίας των εξετάσεων.

Ωστόσο, την ανοικτή επιστολή των αδιόριστων εκπαιδευτικών παρέλαβε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, αφού ο Κώστας Καδής βρισκόταν εκτός Υπουργείου κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.

Μεταξύ άλλων, στην ανοικτή επιστολή τους προς τον Υπουργό Παιδείας, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί αναφέρονται σε σειρά άλλων αιτημάτων και προειδοποιούν ότι θα εξαντλήσουν όλα τα δικαιώματά τους, για την προσβολή ολόκληρης της διαδικασίας, που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα και πιο συγκεκριμένα από την ψήφιση του νόμου, του αποτελέσματος δηλαδή του νέου καταλόγου που θα καταρτιστεί, αλλά και του ίδιου του νόμου.

«Γνωρίζοντας πως η υλοποίηση του σχεδίου σχετίζεται με μια σειρά από μεταβλητές, αναγκαζόμαστε να ζητήσουμε την άμεση ακύρωση ολόκληρης της διαδικασίας, αφού μια σωρεία από παρατυπίες, λάθη, ασάφειες μας οδηγούν να αμφισβητούμε την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και την αξιοκρατία των αποτελεσμάτων. Αντιλαμβάνεστε πως μια τρωτή διαδικασία, επιφέρει και ένα τρωτό αποτέλεσμα», αναφέρει στην επιστολή της η Ομάδα Δυσαρεστημένων Υποψηφίων Εξετάσεων του Νέου Σχεδίου Διορισμού Εκπαιδευτικών (Προδημοτικής-Δημοτικής-Μέσης-Τεχνικής Εκπαίδευσης).

Συγκεκριμένα, σημειώνουν έχουν εντοπίσει στην όλη διαδικασία παρατυπίες/παρανομίες και καλούν τον Υπουργό Παιδείας να ανακαλέσει και να ακυρώσει την όλη διαδικασία, η οποία πιστεύουν ότι είναι «παντελώς άκυρη και παράνομη», αφού παραβιάζει τόσο τα συνταγματικά τους δικαιώματα, τις αρχές της χρήστης διοίκησης, αλλά και την ίδια ψηφισθείσα νομοθεσία.

Επιπλέον, επισημαίνουν τους προβληματισμούς τους, για την ποιότητα των εξεταστικών δοκιμίων.

«Ο χρόνος διεκπεραίωσης τους ήταν δυσανάλογος σε σχέση με την έκταση των δοκιμίων. Τα θέματα δεν προσέγγιζαν την παιδαγωγική πτυχή τους και οι στόχοι εξέτασης του ενός μαθήματος συγκρούονται με το άλλο, αφού στο μάθημα δεξιοτήτων εστιάζεις τη διαφορετικότητα των μαθητών και διαφοροποίηση δραστηριοτήτων και στόχων σύμφωνα με αυτούς», αναφέρει η Ομάδα Δυσαρεστημένων Υποψηφίων Εξετάσεων του Νέου Σχεδίου Διορισμού Εκπαιδευτικών.

Σημειώνουν ακόμα ότι «ως εκπαιδευτικοί, έχουμε πρωταρχικό μέλημα μας την ποιότητα της διδασκαλίας και την αξία του έργου μας», προσθέτοντας ότι δεν τους έχουν κοινοποιηθεί ποτέ τα κριτήρια αξιολόγησης τους για κάθε δοκίμιο, ούτε καν οι λύσεις των δειγματικών.

Στην επιστολή διαμαρτυρίας, όπως επιδόθηκε από τους εκπαιδευτικούς στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, αναφέρεται ότι «Ως εκπαιδευτικοί που αγωνιζόμαστε και οραματιζόμαστε ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα, απευθυνόμαστε σε ΄σας για να διατυπώσουμε τη δυσαρέσκεια μας και διαμαρτυρία μας για την όλη διαδικασία διεξαγωγής των εξετάσεων για τον καταρτισμό των καταλόγων διορισίμων του Νέου Συστήματος Διορισμού εκπαιδευτικών. Παρ' όλες τις ελπίδες που έχουμε εναποθέσει στο νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να νιώθουμε απογοητευμένοι και ζημιωμένοι από την εν λόγω διαδικασία."

"Γνωρίζοντας πως η υλοποίηση του σχεδίου σχετίζεται με μια σειρά από μεταβλητές, αναγκαζόμαστε να ζητήσουμε την άμεση ακύρωση ολόκληρης της διαδικασίας, αφού μια σωρεία από παρατυπίες, λάθη, ασάφειες μας οδηγούν να αμφισβητούμε την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και την αξιοκρατία των αποτελεσμάτων. Αντιλαμβάνεστε πως μια τρωτή διαδικασία, επιφέρει και ένα τρωτό αποτέλεσμα."

Συγκεκριμένα, σημειώνουν, "έχουμε εντοπίσει από όλη τη διαδικασία τις πιο κάτω παρατυπίες/παρανομίες και σας καλούμε να ανακαλέσετε και να ακυρώσετε την όλη διαδικασία", η οποία πιστεύουμε είναι "παντελώς άκυρη και παράνομη", αφού παραβιάζει τόσο τα συνταγματικά μας δικαιώματα, τις αρχές της χρήστης διοίκησης αλλά και την ίδια ψηφισθείσα νομοθεσία:

Σύμφωνα με τα άρθρα 9 και 10 του Νόμου για το Νέο Σχέδιο Διορισίμων, η εξεταστέα ύλη καθορίζεται με απόφαση της αρμόδιας αρχής από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, μαζί με τις υπόλοιπες αναγκαίες πληροφορίες, τουλάχιστον έξι μήνες πριν την ημερομηνία έναρξης της διεξαγωγής των γραπτών εξετάσεων. Η αρμόδια αρχή ανακοινώνει δύο μήνες πριν την ημερομηνία έναρξης της διεξαγωγής των γραπτών εξετάσεων οποιεσδήποτε διαδικασίες, προθεσμίες και πληροφορίες.

"Δημοσιοποίηση των άρθρων: Ιούνιος 2017. Έναρξη διεξαγωγής γραπτών εξετάσεων Νοέμβριος 2017. Από μόνο του αυτό αποτελεί μια παρατυπία. Επιπλέον, σε χρονικό πλαίσιο λιγότερο της μια εβδομάδας αναρτήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στα πλαίσια της ανάρτησης της εξεταστέας ύλης, το μοναδικό δειγματικό δοκίμιο για το μάθημα των Ελληνικών. Μάθημα που έπρεπε να παρακαθίσουμε όλοι οι υποψήφιοι, όλων των βαθμίδων στις 04.11.17, ημέρα Σάββατο, ως πρώτο εξεταστικό μάθημα", γράφουν στην επιστολή τους οι εκπαιδευτικοί.

Επιπρόσθετα, την Κυριακή 05.11.17, όλοι οι υποψήφιοι, παρακαθίσαμε στην εξέταση για το μάθημα δεξιοτήτων. Μέχρι την Πέμπτη 02.11.17 γνωρίζαμε πως η ύλη του μαθήματος ήταν κοινή. Στις 02.11.17 ενημέρωσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με μήνυμα στο κινητό και με ανάρτηση στην επίσημη σελίδα των εξετάσεων ότι η εν λόγω εξέταση, διαχωρίζεται σε δύο δοκίμια. Στο κοινό μέρος, της γενικής ύλης που μέχρι τότε είχαμε μελετήσει και προετοιμαστεί και στο ειδικό ανά βαθμίδα.

Αντιλαμβάνεστε, υποστηρίζουν, "πως αυτό το σημείο δημιούργησε την επιπρόσθετη ανησυχία στις τάξεις των υποψηφίων όσο αφορά την ύλη του β’ μέρους του δοκιμίου και έρχεται σε αντίθεση με τη νομοθεσία."



"Δευτέρα 06.11.17: Ανάρτηση των δοκιμίων των γνωστικών αντικειμένων στην Επίσημη Σελίδα του Υπουργείου Παιδείας, από το ίδιο του Υπουργείο, μια ώρα πριν την εξέταση των ειδικοτήτων Πληροφορικής, Χημείας, Φυσικής, Θρησκευτικών και Φυσικής Αγωγής. Σύμφωνα με το άρθρο 18, η επιτροπή θεματοθετών είναι άμεσα υπεύθυνη για το αδιάβλητο των γραπτών εξετάσεων και λαμβάνει προς τούτο τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της μη διαρροής του περιεχομένου των εξεταστικών δοκιμίων σε μη εξουσιοδοτημένο άτομο. Σύμφωνα με το άρθρο 19, τα εξεταστικά δοκίμια πολλαπλασιάζονται στο χώρο όπου συνεδριάζει η επιτροπή θεματοθετών και κάτω από την επίβλεψη της Υπηρεσίας Εξετάσεων, τοποθετούνται σε φακέλους ανά αίθουσα εξέτασης και εξεταστικό κέντρο ξεχωριστά και σφραγίζονται. Η όλη διαδικασία γίνεται σε συνθήκες υψίστης ασφαλείας, ώστε να διασφαλίζεται το απόρρητο και αδιάβλητο των εξετάσεων."

Η μεταφορά των εξεταστικών δοκιμίων στα εξεταστικά κέντρα γίνεται από εντεταλμένα από την αρμόδια αρχή πρόσωπα, που τα παραδίνουν στους υπευθύνους των εξεταστικών κέντρων ή εκπροσώπους τους. Οι σφραγισμένοι φάκελοι με τα εξεταστικά δοκίμια διανέμονται στους επιτηρητές και ανοίγονται από τους επιτηρητές κάθε αίθουσας εξέτασης, στον καθορισμένο χρόνο, στην παρουσία των υποψηφίων. Η αρμόδια αρχή δύναται να αποφασίζει εναλλακτικό τρόπο με τον οποίο αποστέλλονται τα εξεταστικά δοκίμια, ώστε να διασφαλίζεται το απόρρητο και αδιάβλητο των εξετάσεων. Οι θεματοθέτες και το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαδικασία θεματοθέτησης παραμένουν στο χώρο θεματοθέτησης τουλάχιστον μία ώρα μετά την ώρα έναρξης της εξέτασης.

Δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά μας να ερευνήσουμε εμείς τα σημεία όπου έγινε η παρατυπία, αλλά είναι πλέον κοινή παραδοχή πως το αδιάβλητο των εξετάσεων, μετά το γεγονός της Δευτέρας, έχει παραβιαστεί. Εξάλλου από τη στιγμή που διενεργείται πειθαρχική έρευνα η όλη διαδικασία θα έπρεπε να ανασταλεί άμεσα.

Σύμφωνα με το άρθρο 18, σημειώνεται στην επιστολή, οι Επιτροπές θεματοθετών δεν διδάσκουν σε φροντιστήρια μαθήματα προετοιμασίας υποψηφίων σε γνωστικά αντικείμενα των συγκεκριμένων εξετάσεων. Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες που εκκρεμμούν εις βάρος των θεματοθετών, που ζητάμε να διερευνηθούν και να αποδοθούν στο φως τα αποτελέσματα των ερευνών.


Επιπλέον, αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί, "οφείλουμε να επισημάνουμε τους προβληματισμούς μας για την ποιότητα των εξεταστικών δοκιμίων. Ο χρόνος διεκπεραίωσης τους ήταν δυσανάλογος σε σχέση με την έκταση των δοκιμίων. Τα θέματα δεν προσέγγιζαν την παιδαγωγική πτυχή τους και οι στόχοι εξέτασης του ενός μαθήματος συγκρούεται με το άλλο, αφού στο μάθημα δεξιοτήτων εστιάζεις την διαφορετικότητα των μαθητών και διαφοροποίηση δραστηριοτήτων και στόχων σύμφωνα με αυτούς. Αυτό συνεπάγεται πως δεν υπάρχει μια και μόνο ορθή και κατάλληλη απάντηση για τον σχεδιασμό ενός μαθήματος, εάν δεν γνωρίζεις και να σέβεσαι το διαφορετικό προφίλ των μαθητών. Σε αντίθεση, με τα δοκίμια των γνωστικών αντικειμένων μας, στα οποία καλούμαστε μέσω μιας ορθής απάντησης, πολλές φορές απλής στυγνής γνώσης του Αναλυτικού Προγράμματος, να εστιάσουμε, χωρίς να αναφέρεται ο παράγοντας μαθητής και πως θα προσαρμοστεί στα δικά του μέτρα. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε αυτό, γιατί ως εκπαιδευτικοί, έχουμε πρωταρχικό μέλημα μας την ποιότητα της διδασκαλίας και την αξία του έργου μας."

Παράλληλα, δεν μας έχουν κοινοποιηθεί ποτέ τα κριτήρια αξιολόγησης μας για κάθε δοκίμιο, ούτε καν οι λύσεις των δειγματικών.

Τέλος, καταλήγει η επιστολή, "σας πληροφορούμε ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα δικαιώματα μας για την προσβολή ολόκληρης της διαδικασίας που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα, από τη ψήφιση του νόμου, του αποτελέσματος δηλαδή του νέου καταλόγου που θα καταρτιστεί, αλλά και του ίδιου του νόμου, ο οποίος πιστεύουμε ότι είναι αντισυνταγματικός. Αναμένουμε την άμεση σας ανταπόκριση στο αίτημα μας».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση