ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Απαραίτητοι οι κοριοί για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος

Το μήνυμα του Ιωνά

Η παραχώρηση της δυνατότητας παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ιδιωτικής επικοινωνίας, υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις και για τα αδικήματα που προβλέπονται στο Σύνταγμα, είναι επιβεβλημένη αν θέλουμε να καταστήσουμε την Αστυνομία αποτελεσματική στη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, κατά την οποία συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τροποποίηση του περί Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας Νόμου του 2017, αναφορικά με την παρακολούθηση συνδιαλέξεων και την πρόσβαση σε καταγεγραμμένο περιεχόμενο ιδιωτικής επικοινωνίας, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι «πολιτική της Κυβέρνησης είναι η αύξηση του επιπέδου ασφάλειας του πολίτη και για να επιτευχθεί αυτό, η Αστυνομία δηλώνει ότι χρειάζεται να της παραχωρηθεί αυτή η δυνατότητα, γιατί μόνο έτσι μπορεί να διώξει αδικήματα όπως είναι η εμπορία, η προμήθεια, η καλλιέργεια και η διακίνηση ναρκωτικών, που αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων των ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος».

«Διώκοντας από τη μια αδικήματα τα οποία προβλέπονται στο Σύνταγμα μας, τα οποία αποτελούν το ουσιαστικό οικονομικό όφελος που έχει το οργανωμένο έγκλημα, την ίδια ώρα διώκονται και οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος», είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Όπως σημείωσε, «η Αστυνομία δηλώνει ότι έχει αξιοποιήσει και αξιοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση και κάθε δυνατότητα που της έχει μέχρι σήμερα προσφερθεί από την Πολιτεία και όλα αυτά έχουν επιφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως «δυστυχώς, στις περιπτώσεις των ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος – όπως επισημαίνει και η ίδια – τα αποτελέσματα δεν έχουν οδηγήσει στην εξάρθρωση αυτών των ομάδων, ώστε να φθάσουν και στην κορυφή της πυραμίδας των ομάδων οργανωμένου εγκλήματος».

Περαιτέρω, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων είναι ένα αποτελεσματικό μέσο και η Αστυνομία θεωρεί ότι είναι αναγκαίο για να μπορέσει να επιτελέσει το έργο της κατά τρόπο πιο αποτελεσματικό.

«Είναι ένα μέσο», πρόσθεσε, «το οποίο χρησιμοποιείται και αξιοποιείται από όλα τα κράτη μέλη για τη διερεύνηση των σοβαρών ποινικών αδικημάτων και ειδικότερα του οργανωμένου εγκλήματος», πλην της Κύπρου.

Είπε ακόμα πως «τα 27 κράτη μέλη παραχωρούν στις διωκτικές τους αρχές τη δυνατότητα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, υπό όρους και κάποια μάλιστα χωρίς την έκδοση δικαστικού διατάγματος για σκοπούς ασφάλειας των πολιτών τους», για να προσθέσει πως «η Κύπρος είναι το μοναδικό κράτος που δεν έχει δώσει αυτή τη δυνατότητα στις διωκτικές της αρχές».

Πρόσθεσε ότι «σε κάποια από τα κράτη μέλη δεν απαιτείται η έκδοση δικαστικού διατάγματος και οι προϋποθέσεις που τίθενται είναι περιορισμένες», συμπληρώνοντας πως «η Αστυνομία με το νομοσχέδιο ζητεί κάτι το αυτονόητο, όπως το αποκαλούν οι αστυνομίες των άλλων κρατών μελών: ζητεί να της δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθεί τηλεφωνικές συνδιαλέξεις υπό αυστηρές προϋποθέσεις και όρους».

«Ως Υπουργείο Δικαιοσύνης δηλώνουμε έτοιμοι να συζητήσουμε την περίληψη στο νομοσχέδιο και άλλων εγγυήσεων που θα περιορίζουν περισσότερο ή θα αποκλείσουν τη δυνατότητα καταχρηστικής άσκησης και χρήσης της δυνατότητας αυτής», ανέφερε ο κ. Νικολάου.

Επίσης, ανέφερε ότι δεν διαφωνεί με την επίκληση που γίνεται από κάποιους ότι η παραχώρηση της δυνατότητας συνιστά περιορισμό του ανθρωπίνου δικαιώματος της ιδιωτικής επικοινωνίας, αλλά, επεσήμανε, η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει και το ανθρώπινο δικαίωμα της ασφάλειας του πολίτη και ιδιαίτερα να προστατεύει τους νέους, αναφερόμενος στα αδικήματα που σχετίζονται με την εμπορία και προμήθεια ναρκωτικών ουσιών.

«Γι’ αυτό», συνέχισε, «οι παρακολουθήσεις θα επιτρέπονται μόνο για την διερεύνηση συγκεκριμένων αδικημάτων και υπό αυστηρούς και προϋποθέσεις, ώστε εφαρμόζοντας την αρχή της αναλογικότητας και στοχεύοντας στον τρόπο με τον οποίο θα μπορεί να γίνει χρήση αυτής της δυνατότητας, να προστατεύεται τόσο το δικαίωμα της ασφάλειας και ο περιορισμός του δικαιώματος της ιδιωτικής επικοινωνίας να περιορίζεται στο βαθμό που απαιτείται για σκοπούς προστασίας της ασφάλειας του πολίτη, για σκοπούς διερεύνησης των σοβαρών αδικημάτων που αναφέρονται στο Σύνταγμα – κάτι το οποίο συνάδει και με τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων».

Καταληκτικά είπε πως δεν θεωρεί ότι πρόθεση των άλλων 27 κρατών μελών είναι να μην προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών τους και ιδιαίτερα το δικαίωμα της ιδιωτικής επικοινωνίας.

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο μέσα από μια τέτοια νομοθεσία θα συλληφθούν τα κεφάλια του οργανωμένου εγκλήματος, ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι «θα ενισχύσουμε τα μέσα που είναι στη διάθεση της Αστυνομίας, για να γίνει πιο αποτελεσματική στη διερεύνηση υποθέσεων – προληπτικά και κατασταλτικά – που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα».

«Ως ένα αποτελεσματικό μέσο, η Αστυνομία εκτιμά ότι θα τη βοηθήσει για να μπορεί να εξαρθρώσει και ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτός είναι ο στόχος και η προσπάθεια της Αστυνομίας», σημείωσε.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση