ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Aντιδρούν τα κόμματα για διαγραφή οφειλών ποδοσφαιρικών σωματείων

Από το 2007 εκκρεμούσε η αναφέρει ο ΔΗΣΥ

Η συμφωνία για αποπληρωμή οφειλών ποδοσφαιρικών σωματείων μεταξύ κυβέρνησης και σωματείων έγινε το 2007 επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου και τότε προτάθηκε το επιχείρημα ότι υπήρξαν συγκεκριμένα κριτήρια της UEFA και για να μπορέσουν τα σωματεία να εξακολουθήσουν να ζουν και να υπάρχουν έπρεπε να γίνει αυτή η πράξη, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, ενώ η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων επέκριναν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την απόφαση της διαγραφής των χρεών των ποδοσφαιρικών σωματείων.

Σχολιάζοντας στη Βουλή δηλώσεις σε αντίδραση για την ανακοίνωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για διαγραφή χρεών στο φόρο εισοδήματος από τα ποδοσφαιρικά σωματεία ύψους 19.5 εκ ευρώ, είπε ότι η διακυβέρνηση του τόπου, όταν υπόσχεται, η υπόσχεσή της είναι διαχρονική και εφάρμοσε στην πράξη αυτά που υποσχέθη η εκτελεστική εξουσία προς τα σωματεία. Ανέφερε ότι είναι καλά γνωστό ότι η παρούσα διακυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία και στα ταμεία υπήρχαν υπόλοιπα που διαρκούσαν για την αποπληρωμή μισθών ενός μηνός.

Σήμερα, είπε, που η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα σε ανάπτυξη στην ΕΕ, που το δημοσιονομικό μας πλεόνασμα το πρώτο εννιάμηνο του 2017 άγγιξε το ιστορικό ρεκόρ των 430 εκ. ευρώ, και που η ανεργία από το 16,5% που παρέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπεσε στο 10%, και που η Κυπριακή Δημοκρατία προπλήρωσε τη δόση του δημόσιου χρέους του κράτους και έπεσε από το 100%, μπορεί, ανταποδοτικά, η διακυβέρνηση να λειτουργήσει προς τους πολίτες, οι θυσίες των οποίων έσωσαν την κυπριακή οικονομία, στα χάλια της οποίας είναι γνωστό ποιοι μας οδήγησαν.

«Αρα, ο κ. Περδίκης, όταν ασκεί το λαϊκισμό, πρέπει να τοποθετείται και να λέει τα πράγματα ως έχουν και όχι όπως ο ίδιος φαντάζεται πως έχουν». Η διακυβέρνηση Αναστασιάδη υλοποίησε ένα διαχρονικό αίτημα όλων των σωματείων της χώρας για να μπορέσουν να ενταχθούν στα κριτήρια της UEFA όπως προτάχθηκε το επιχείρημα τότε. Η διαγραφή, είπε, είναι για χρέη πριν το 2007.

Για το θέμα, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι «ο χρόνος κατά την οποία έγινε η δήλωση, ο τρόπος με τον οποίο έγινε η δήλωση, μας λυπούν και μακάρι η κυβέρνηση να επιδείκνυε τέτοιου είδους ευαισθησία στις οφειλές των μικρομεσαίων συμπατριωτών μας, οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούσαν και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι του ΦΠΑ και του Φόρου Εισοδήματος».

Ανέφερε ότι τα σωματεία, «και το λέω και εγώ ως φίλαθλος και ως οπαδός, είναι επιχειρηματικές δραστηριότητες» και οφείλουν να συμμορφώνονται με τους φορολογικούς κανονισμούς και νομοθεσίες. Ευαισθησίες του είδους αυτού θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν μόνο σε μια χώρα στην οποία δεν υπάρχει κρίση και πολίτες της απολαμβάνουν των ίδιων δικαιωμάτων με τις μεγάλες επιχειρήσεις που ονομάζονται ποδοσφαιρικά σωματεία».

Εξάλλου, ο Γιώργος Περδίκης είπε ότι ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, «εκφράζουμε την απογοήτευσή μας γιατί αυτή η κυβέρνηση, ακολουθώντας την πεπατημένη, λίγες μόνο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, έχει ξεκινήσει άκρατη παραχολογία, μοιράζοντας τσεκούθκια, όπως και η προηγούμενη, αποσβένοντας χρέη και υποχρεώσεις».

Χαρακτήρισε «σκάνδαλο» την απόσβεση των 20 περίπου εκ. ευρώ από τα χρέη των ποδοσφαιρικών σωματείων. Είναι σκάνδαλο που προσβάλλει τη νοημοσύνη αυτού του λαού και προσβάλλει όλους τους ανθρώπους που στέκονται στην ουρά να πάρουν επιδόματα που δικαιούνται, για να πάρουν το ΕΕΕ ή για να διεκδικήσουν το δικαίωμα για να μεταβούν για τη θεραπεία τους στο εξωτερικό και δεν υπάρχουν τα κονδύλια, ενώ υπάρχουν τα κονδύλια για να χαριστούν τα χρέη των ποδοσφαιρικών σωματείων τα οποία γνωρίζουμε πολύ καλά είναι εταιρείες. Ανέφερε ότι η εξαγγελία του Προέδρου θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία της επιτροπής Ελέγχου.

Κατά τον ίδιο τρόπο, θεωρούμε προεκλογικές και τις αποφάσεις που έχει πάρει το Υπουργικό Συμβούλιο σε σχέση με το επίδομα μάνας και τα επιδόματα των χαμηλοσυνταξιούχων, προσθέτοντας ότι «καλώς τα έδωσε, άργησε πάρα πολύ, αλλά πρέπει να είναι πολιτικές οι οποίες να είναι στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης στρατηγικής, μακροπρόθεσμη δημοσιονομικά ελεγμένης και να έχουν μια συνέχεια και σταθερότητα αυτή η επιδοματική πολιτική. Δεν πρέπει να περιμένουμε Χριστούγεννα ή οι επόμενες προεδρικές εκλογές για να ανοίγουν τα ταμεία του κράτους και να δίνουμε απλόχερα βοηθήματα στους πολίτες».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X