ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

Ανατροπή στην είδηση με τη «βάρβαρη κακοποίηση» χελώνας στην Πάφο

Τι πραγματικά συνέβη;

Ανατροπή στην υπόθεση η οποία έκανε χθες τον γύρο των κοινωνικών δικτύων, μιας και η νεκρή χελώνα η οποία εντοπίστηκε σε παραλία της επαρχίας Πάφου δεν φαίνεται να κακοποιήθηκε αλλά να ξεβράστηκε στην ακτή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αλιείας, η χελώνα είχε ξεβραστεί νεκρή στην ακτή και λειτουργός του Προγράμματος Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών τη χρωμάτισε με σκοπό να μην καταμετρηθεί ξανά. Στη συνέχεια, ο λειτουργός του Προγράμματος ενημέρωσε την αρμόδια δημοτική Αρχή προκειμένου να περισυλλεχθεί η νεκρή χελώνα και να απομακρυνθεί από την ακτή.

Αρχικά, την είδηση είχαν δημοσιοποιήσει οι Οικολόγοι μέσω Facebook, οι οποίοι έκαναν λόγο για βάρβαρη κακοποίηση της εν λόγω χελώνας.

Ωστόσο, το Τμήμα Αλιείας ξεκαθάρισε με ανακοίνωσή του την κατάσταση:

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ), του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, εκφράζει τη μεγάλη έκπληξη και δυσαρέσκειά του σε σχέση με ανυπόστατο δημοσίευμα διαφόρων ΜΜΕ υπό τον τίτλο «Βάρβαρη κακοποίηση χελώνας» και επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

Το εν λόγω δημοσίευμα αναπαράγει λανθασμένη πληροφόρηση στη βάση ανακοίνωσης του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Πάφου, η οποία δυστυχώς δημιουργεί παραπλάνηση και παραπληροφόρηση και προκαλεί, αχρείαστα, την αντίδραση των φιλοζωικών αισθημάτων του κοινού.

Όσον αφορά στο εν λόγω περιστατικό, το ΤΑΘΕ, κατόπιν ενημέρωσής του για παρουσία νεκρής χελώνας στην παραλία της Γεροσκήπου, το βράδυ της 6ης Αυγούστου 2017, ενημέρωσε άμεσα το Cyprus Wildlife Society που υλοποιεί το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών, σε συνεργασία με το ΤΑΘΕ, για τη συγκεκριμένη πληροφορία και για συλλογή των απαραίτητων στοιχείων σε σχέση με τις νεκρές χελώνες που παρατηρούνται στις ακτές μας.

Την επομένη το πρωί (7/08/2017), Λειτουργός του προγράμματος μετέβη στην παραλία, όπου μετά την καταγραφή των σχετικών στοιχείων που αφορούν στο είδος της χελώνας, τις διαστάσεις της και την κατάστασή της, έλαβε δείγματα ιστού για ανάλυση DNA και, κατόπιν, χρωμάτισε το καβούκι της με κόκκινο spray, ώστε να μην καταμετρηθεί ξανά η συγκεκριμένη νεκρή χελώνα, αλλαγή και για αποτροπή της χρήσης του καβουκιού της από τον οποιονδήποτε. Στη συνέχεια, ενημερώθηκε η αρμόδια τοπική αρχή (Δήμος Γεροσκήπου) για διευθέτηση της συλλογής και ταφής της νεκρής χελώνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφηκαν από το ΤΑΘΕ, πρόκειται για νεκρή θηλυκή χελώνα του είδους Caretta Caretta, διαστάσεων 70 cm x 68 cm, η οποία ήταν σε προχωρημένη αποσύνθεση, εξού και τα υπό διάλυση πτερύγιά (άκρα) της, και δεν έφερε σημάδια οποιασδήποτε κακοποίησης. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται πιο κάτω δείχνουν τη συγκεκριμένη χελώνα πριν την καταγραφή των στοιχείων και μετά την ολοκλήρωση της μέτρησης /δειγματοληψίας με το κόκκινο μελάνι στο καβούκι.

Με την ευκαιρία αυτή, το ΤΑΘΕ πληροφορεί το κοινό ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας των θαλάσσιων χελωνών που διενεργεί σε συνεργασία με το Cyprus Wildlife Society, καταγράφονται οι νεκρές χελώνες που εκβράζονται στις ακτές και, αναλόγως, λαμβάνεται αριθμός δειγμάτων για γενετικές αναλύσεις, ενώ οι τραυματισμένες χελώνες που εντοπίζονται μεταφέρονται στο Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου, στο Μενεού, όπου, μετά την αποθεραπεία τους, απελευθερώνονται πίσω στη θάλασσα. 

Διαβάστε παρακάτω τι είχε γράψει ακριβώς το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Πάφου:

Βάρβαρη κακοποίηση χελώνας στην Πάφο - Η αδιαφορία των αρμοδίων εξοργίζει

Μετά από καταγγελία που έφτασε στο Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Πάφου για θανάτωση και κακοποίηση θαλάσσιας χελώνας που βρέθηκε σε ακτή της Επαρχίας Πάφου, μέλη του Κινήματος έσπευσαν να διερευνήσουν το θέμα.
Το θέαμα που αντίκρισαν ήταν περισσότερο από αποκρουστικό, αφού μια θαλάσσια χελώνα είχε θανατωθεί με αποκοπή των άκρων της και μάλιστα οι δράστες θεώρησαν ότι έπρεπε να κορυφώσουν την ενέργειά τους, με το βάψιμο της νεκρής χελώνας με σπρέυ.
Είναι μάταιο να προσπαθούμε να καταδικάσουμε λεκτικά τα εγκλήματα αυτά, που δε μπορούν να αιτιολογηθούν από κανέναν λογικό άνθρωπο. Εκείνοι που διέπραξαν αυτό το έγκλημα, είναι αρρωστημένα μυαλά.
Δε μπορούμε όμως να μην εκφράσουμε τη δημόσια οργή μας, για την αδιαφορία των αρμοδίων. Με λύπη ενημερώνουμε το κοινό ότι η απάντηση που το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Πάφου έλαβε από τον λειτουργό του Τμήματος Αλιείας, όταν απευθύνθηκε για να καταγγείλει το γεγονός ήταν ότι "δε μπορούμε να ασχολούμαστε να βρούμε ποιος το έπραξε".
Για εμάς αυτή η στάση είναι εξίσου εγκληματική με την πράξη των δραστών, αφού δείχνει το δρόμο της ατιμωρησίας προς επίδοξους μιμητές που θεωρούν είτε αστείο, είτε μαγκιά την κακοποίηση των άγριων ζώων.
Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X