ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Amanita phalloides» - Αυτά είναι τα μανιτάρια που δηλητηρίασαν το ζεύγος στη Λευκωσία

Πως να τα αναγνωρίσετε

Συστηματική ταξινόμηση

Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Agaricales
Family (Οικογένεια): Amanitaceae
Genus (Γένος) : Amanita
Species (Είδος) : A. phalloides

Επιστημονική ονομασία: Amanita phalloides (Vaill. ex Fr.) Link (1833)


Ζεύγος σε κρίσιμη κατάσταση - Κατανάλωσαν δηλητηριασμένα μανιτάρια


Περιγραφή:

Ο Αμανίτης ο φαλλοειδής (θανατίτης ή deathcap) είναι το ποιο επικίνδυνο μανιτάρι, υπεύθυνο για τους περισσότερους θανάτους γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζουμε όλα τα στάδια ανάπτυξης του.

Είναι διαδεδομένο είδος στα δάση της Ελλάδας. Το συναντάμε κυρίως σε πλατύφυλλα αλλά και σε μικτά δάση (πλατύφυλλα και κωνοφόρα), το φθινόπωρο και την άνοιξη, όταν δηλαδή βγαίνουν και τα εδώδιμα μανιτάρια (βωλίτες, κανθαρέλες, αγαρικά και άλλα).

Το Amanita phalloides αρχικά έχει σχήμα αυγού, κλεισμένο σε λευκό μεμβρανώδες ολικό πέπλο που σκίζετε και εμφανίζεται το κυρτό καπέλο το οποίο τείνει να γίνει επίπεδο, στην ωριμότητα. Το καπέλο του είναι λείο, σπάνια με μεγάλες λευκές νιφάδες (υπολείμματα από το ολικό πέπλο), χρώματος λαδό-καφετί έως λαδό-κιτρινωπό, λίγο πιο σκουρόχρωμο στο κέντρο και μερικές φορές με μεταλλική λάμψη (εξαρτάται από το καιρό). Έχει διάμετρο από 5-15 εκατοστά.

Τα ελάσματα του είναι λευκά, κρεμ στην ωριμότητα, ελεύθερα και πυκνά.

Ο στύπος (πόδι) έχει ύψος 8-15 και διάμετρο 1-2 εκατοστά, είναι λευκός με λαδο-γκριζωπά λέπια, συνήθως σε διάταξη ζικ-ζακ και έχει λευκό δακτυλίδι, μεμβρανώδες, κρεμαστό. Στη βολβοειδή βάση του ποδιού έχει λευκή, ευρύχωρη, εύθραυστη, μεμβρανώδης θήκη.

Έχει σάρκα λευκή, με ευχάριστη αλλά βαριά οσμή.

Το αποτύπωμα των σπόρων του έχει χρώμα λευκό.


«Όταν ξύπνησα τον βρήκα να μου έχει ξεκουμπώσει το παντελόνι και να με χαϊδεύει»


Γενικά:

Στα παλιά χρόνια όταν θέλανε να δολοφονήσουν κάποιον αυτοκράτορα, έβραζαν τον φαλλοειδή, έπαιρναν το ζουμί του και το προσθέτανε σε κάποιο περιζήτητο έδεσμα. Τα πρώτα συμπτώματα της δηλητηρίασης εμφανίζονται αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση 6-12 ώρες. Έτσι ούτε ο δοκιμαστής φαγητών μπορούσε να σώσει τον αυτοκράτορα.

Αν και δεν μοιάζει με κάποιο εδώδιμο είδος, είναι εύκολο στην αναγνώριση θα μπορούσε όμως να μπερδευτεί από κάποιον αρχάριο και απρόσεκτο και να κατάληξη στο καλάθι. Είναι ένα όμορφο, μεγάλο μανιτάρι και μοιάζει με του εμπορίου.

Πηγή: agriamanitaria.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X