ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

Άγιος Παΐσιος: Μύθοι και αλήθειες για τις προφητείες και τα βιβλία του

Εμβληματική και αμφιλεγόμενη μορφή της σύγχρονης ορθόδοξης πίστης

Για τον Άγιο Παΐσιο έχουν γραφτεί πολλά κι έχουν ακουστεί ακόμη περισσότερα, με αποτέλεσμα να μην αποτελεί μόνο την πιο εμβληματική μορφή της σύγχρονης ορθόδοξης πίστης αλλά και την πιο αμφιλεγόμενη.

Τα διάφορα θαύματα που ακούμε καθημερινά, οι προφητείες, τα διδάγματα κ.λπ. πολλές φορές, ενώ θα έπρεπε να ενισχύουν την πίστη μας, την κλονίζουν.


Αρχικά, ο Άγιος Παΐσιος απεβίωσε στις 12 Ιουλίου του 1994. Αυτό, λοιπόν, ας αποτελεί ένδειξη ότι όσα βιβλία κυκλοφόρησαν για τη ζωή του Αγίου μετά τον θάνατό του αποτελούν, φυσικά, έργα τρίτων και κατ’ επέκταση δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ασφάλεια κατά πόσον όσα αναφέρουν ανταποκρίνονται επ’ ακριβώς στην πραγματικότητα. Ο ίδιος ο Άγιος έχει συγγράψει ΜΟΝΟ 4 βιβλία που εκδίδονται από το Ιερό Ησυχαστήριον “Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος” και φέρουν τους εξής τίτλους: “Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης” (1991), “ο Γέρων Χατζη- Γεώργης ο Αθωνίτης 1809 – 1886” (1986), “Αγιορείται Πατέρες και Αγιορείτικα” (1993) και “Επιστολές” (1994). Αυτά, λοιπόν, είναι τα μονάδικα βιβλία τα οποία έχουμε δια χειρός του Αγίου.


Διάφορες επομένως “προφητείες”, θαύματα και διδάγματα του Αγίου μάς παραδόθηκαν εκ των υστέρων, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εξακριβώσουμε την αλήθεια τους.


Εξάλλου, πολλά από αυτά δεν εξηγούν στην εισαγωγή τους τον τρόπο με τον οποίο μαζεύτηκε το υλικό αυτό, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο αβέβαιη την αξιοπιστία τους. Από τη στιγμή που οι πλείστες μαρτυρίες είναι, σύμφωνα με τους συγγραφείς, αποτέλεσμα αυτηκοΐας θα ήταν, βέβαια, αστείο να υπάρχει εισαγωγικό σημείωμα που να εξηγεί τον τρόπο συλλογής του υλικού, ωστόσο, αναπόφευκτα, οτιδήποτε εκδόθηκε μετά τον θάνατο του Αγίου εμπίπτει στη σφαίρα της παράδοσης και διατρέχει πάντοτε τον κίνδυνο να είναι αναληθές.

 

Επί παραδείγματι, η περίφημη προφητεία του Αγίου για τους Ρώσους και την παράδοση της Κων/πολης στους Έλληνες συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο “Σκεύος Εκλογής” του Ιερομόναχου Χριστόδουλου Αγιορείτου που εκδόθηκε το 1996, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Αγίου, οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα 1) εάν ευσταθούν, και εάν ακόμη ευσταθούν, 2) μέσα σε πιο συγκείμενο έτυχαν αναφοράς από τον ίδιο τον Άγιο και 3) σε ποιο στάδιο της ζωής του.


Προσοχή, λοιπόν! Στόχος μας δεν είναι να κατηγορήσουμε ως ψευδή τα διάφορα βιβλία που κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει για τη ζωή του, τη διδασκαλία και το έργο του, αλλά να επισημάνουμε εκείνα τα συγγράμματα που είναι πέραν πάσης αμφιβολίας αξιόπιστα! Η βιβλιογραφία για τον Άγιο διαρκώς πληθαίνει και η απήχηση που έχει στους πιστούς είναι εντυπωσιακή. Χρειάζεται επομένως προσοχή, ώστε να μην αποδίδουμε στον Άγιο κηρύγματα, θαύματα, προφητείες και διδαχές που ίσως δεν είπε ποτέ, μόνο και μόνο επειδή μας βολεύει.

Του Ανδρέα Μαλάη 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X