ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οργανωμένοι γονείς: Να μην ξεκινήσει η διδασκαλία των μαθημάτων την Παρασκευή

Ζητούν αλλαγή ημερομηνίας

Να μην ξεκινήσει η διδασκαλία των μαθημάτων την Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου ζητά από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Κυριάκος Νικηφόρου.


Ερωτηθείς ποιος είναι ο λόγος της απόφασης τους αυτή, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι το κλίμα που επικρατεί για τους ίδιους είναι σοβαρό και σημείωσε ότι είναι στο αναπνευστήρα το σύστημα.


Ανέφερε, επίσης, ότι από τους λόγους που τους οδήγησαν στην απόφαση τους είναι και το γεγονός ότι δεν θα δοθούν θεωρητικά βιβλία, «δεν θα έχουμε υπεύθυνους τμήματος, δεν θα γίνει σωστή κατανομή, κ.λπ.», όπως είπε.


«Υπάρχουν και τρία άλλα προβλήματα τα οποία αφορούν το Υπουργείο Παιδείας. Το ένα είναι ότι μετά την κατανομή όπως έγινε των ωρών, θα είναι δίωρα ή τετράωρα. Οι ώρες των εκπαιδευτικών τώρα είναι μονόωρες. Σε πολλά τμήματα υπάρχει η πιθανότητα να διδάσκουν δύο καθηγητές το ίδιο μάθημα. Δηλαδή τις τρεις ώρες των ελληνικών να τις διδάσκει ο Κωστής, την μια ώρα να την διδάσκει ο Γιάννης. Τις δύο ώρες των Γαλλικών να τις διδάσκει μια η Μαρία, την άλλη ο Κώστας», πρόσθεσε.


Σημείωσε ότι οι κανονισμοί λειτουργίας είχαν πολλά προβλήματα πέρσι.

«Εμείς είπαμε ότι έπρεπε να διευκρινιστεί τι θα ισχύσει. Δεν ξέρουμε τι θα ισχύσει. Έχουμε τις εξετάσεις τετραμήνων. Παραδοχή του ίδιου του Υπουργού στη Βουλή ότι δεν μπορούν να δουλέψουν. Όμως, δεν έγινε κάτι. Ισχύει ο νόμος. Άρα, πώς ξεκινώ την σχολική χρονιά με όλο αυτό το μπαρούτι», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νικηφόρου είπε πως την ερχόμενη Παρασκευή, το βράδυ, θα συνέλθει η Ολομέλεια της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.

Για να ζητηθεί να αλλάξει η ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων, συνέχισε, αποφάσισε ομόφωνα η Γραμματεία της Συνομοσπονδίας, με βάση των εξουσιοδοτήσεων που έχει.

Ανακοίνωση Συνομοσπονδίας για Έναρξη Μαθημάτων Σχολικής Χρονιάς 2018-2019

Στο μεταξύ, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, σε ανακοίνωση της, αναφέρει ότι δυστυχώς η φετινή σχολική χρονιά, με βάση την παρατεταμένη κρίση που ξέσπασε στην Παιδεία, έχει προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στην ομαλή έναρξη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

«Παράλληλα με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης, όπως επίσης τα μέτρα και τα αντίμετρα που πρόκειται να παρθούν, με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για ομαλή έναρξη των μαθημάτων. Αντίθετα στους γονείς και στους μαθητές προκαλούν θλίψη και προβληματισμό για το μέλλον αλλά και για το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά έχουμε στοχοποιηθεί σε μια αντιπαράθεση μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και των Συνδικαλιστικών Εκπαιδευτικών Οργανώσεων», προσθέτει.

Πέραν των πιο πάνω μέτρων που ανακοίνωσαν οι Οργανώσεις, συνεχίζει στην ανακοίνωση της η Συνομοσπονδία, υπάρχουν και άλλα προβλήματα τα οποία την ανησυχούν ιδιαίτερα και πιστεύει ότι θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

«Σύμφωνα με πληροφόρησή μας, πιθανόν να υπάρξει πρόβλημα με την κατανομή των τμημάτων στους διδάσκοντες αφού στο ίδιο τμήμα υπάρχει ενδεχόμενο να διδάσκουν δύο καθηγητές το ίδιο μάθημα. Επίσης δεν έχουν διευκρινιστεί και επιλυθεί τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την εφαρμογή των νέων Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων κατά την παρελθούσα σχολική χρονιά και εκκρεμούν διασαφηνίσεις για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο», συμπληρώνει.

Η Συνομοσπονδία σημειώνει ότι με μοναδικό γνώμονα το καλό νοούμενο συμφέρων των παιδιών μας έχει ζητηθεί από τον Υπουργό Παιδείας να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα που του παρέχει ο νόμος μέσα από τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης (Κανονισμός 7, Σχολική Χρονιά), να αλλάξει την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων ούτως ώστε τα παιδιά να μην βρεθούν στη μέση της διαμάχης.

Σύμφωνα με το άρθρο: «Νοείται ότι, ο Υπουργός δύναται να διαφοροποιεί τις πιο πάνω ημερομηνίες έναρξης και λήξης των μαθημάτων, αν θεωρεί ότι η διαφοροποίηση αυτή θα εξυπηρετήσει εκπαιδευτικές ανάγκες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν επηρεάζεται η συνολική διάρκεια του προβλεπόμενου αριθμού εργάσιμων ημερών της σχολικής χρονιάς».

«Ευελπιστούμε ότι επιτέλους στο διάστημα αυτό θα πρυτανεύσει η λογική και οι δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις θα βάλουν νερό στο κρασί τους και με εκατέρωθεν υποχωρήσεις να βρεθεί λύση και να σταματήσουν κάθε ενέργεια που θα θέτει σε κίνδυνο τη μάθηση και το μέλλον των μαθητών, ιδιαίτερα των τελειόφοιτων. Μόνη μας έγνοια ως Οργανωμένοι Γονείς είναι το συμφέρον των παιδιών και του δημόσιου σχολείου», προσθέτει.

Τέλος, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία δηλώνει έτοιμη, εάν και εφόσον υπάρχει συναίνεση και από τις δύο πλευρές, να προχωρήσει σε ύστατη διαμεσολαβητική προσπάθεια για να μπορέσει να επέλθει η ειρήνη στην Παιδεία και η σχολική χρονιά να ξεκινήσει χωρίς κανένα πρόβλημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X