ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ιδιωτικοποίηση Συνεργατισμού: Πως προχωρά η διαδικασία

Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Τη θεωρία ότι «με την υφιστάμενη δομή η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα δεν μπορεί να προχωρήσει», κάνει πράξη η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, καθώς μέχρι τον Ιούνιο του 2018 μπορεί καλώς εχόντων των πραγμάτων να έχει διαφορετική μετοχική δομή.

Αυτό θα γίνει εφικτό, έπειτα από την απόφαση της Τράπεζας να αναθέσει στη Citigroup Global Markets Ltd. ως χρηματοοικονομικό της σύμβουλο να εξεύρει επενδυτές για να επενδύσουν στη ΣΚΤ, είτε στον αδειοδοτημένο οργανισμό, είτε στο σύνολο ή στο μέρος των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της ΣΚΤ.

Πρακτικά, η Citi άνοιξε σήμερα ένα εικονικό δωμάτιο δεδομένων, ώστε οι επενδυτές που θα ενδιαφερθούν -και αναλόγως των προσφορών- να λάβουν είτε ολόκληρο το πακέτο των τραπεζικών της εργασιών, είτε το υγιές κομμάτι της τράπεζας (εξυπηρετούμενα δάνεια), είτε το προβληματικό κομμάτι, που είναι τα μη εξυπηρετούμενα.

Σε ένα τραπεζικό περιβάλλον όμως στο οποίο έχει ακούγεται αρκετά συχνά ότι υπάρχουν πάρα πολλές τράπεζες και ότι οι συγχωνεύσεις είναι αναπόφευκτες, εύλογα γεννάται το ερώτημα εάν πίσω από το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα προκύψει, θα σημάνει και άλλη μία συγχώνευση, όπως αυτή που προέκυψε μεταξύ Astrobank και USBbank με την έλευση των επενδυτών στη πρώτη.

Ανώτατη πηγή της Τράπεζας, απάντησε σε σχετικό ερώτημα ότι εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα μπορούν να απευθυνθούν μόνο μέσω επενδυτικών τραπεζών. Για παράδειγμα, το οποίο όμως δεν έδωσε η ανώτατη πηγή, αλλά δίνει η «Κ» για να γίνει πιο κατανοητό, μπορεί ο μέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας η Third Point, να υποβάλλει ενδιαφέρον για τη ΣΚΤ και αν αποκτήσει μεγάλο μερίδιο της ΣΚΤ, να προχωρήσει σε μια συγχώνευση με την Ελληνική. Αυτό όμως είναι μόνο ένα παράδειγμα.

Όπως και να έχει, όποιοι επενδυτές και να μπουν στη ΣΚΤ για οποιοδήποτε λόγο, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ανακατευτεί εκ νέου η κυπριακή τραπεζική τράπουλα. Μην ξεχνάμε ότι τα funds τα οποία ασχολούνται με την Κύπρο και γενικότερα με την περιοχή, είναι συγκεκριμένα, άρα κάθε σενάριο έχει βάση.

Επί της ευκαιρίας, αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν εκπρόσωποι τριών επενδυτικών ταμείων εντός της χώρας για να βολιδοσκοπήσουν το Συνεργατισμό και είναι της Third Point, της Apollo Global και της ToscaFund.

Σημειώνεται πως η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους ενδεχόμενους επενδυτές θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018. Μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία υπογραμμίζεται, δεν πρόκειται να καταβληθούν ή αξιολογηθούν προσφορές.

Σίγουροι για το ενδιαφέρον

Η συμφωνία της ΣΚΤ με τη Citi έγινε το περασμένο φθινόπωρο και προνοούσε να εξεύρει για λόγο της ΣΚΤ κεφάλαια, να τα αυξήσει. Όπως είχε γράψει η Οικονομική «Κ», ανώτατα στελέχη της ΣΚΤ μέσα στα Χριστούγεννα επισκέφθηκαν το Λονδίνο για να παρουσιαστεί σε δυνητικούς επενδυτές. Όπως εξήγησε ανώτατη πηγή της Τράπεζας, εκεί έγινε αντιληπτό πως υπήρχε επενδυτικό ενδιαφέρον όχι μόνο για αύξηση του κεφαλαίου της, αλλά και για αγορά εξυπηρετούμενων και μη δανείων της Τράπεζας. Έτσι, ερωτηθείσα σχετικά η πηγή, είπε πως είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από τη διαδικασία που θα τρέξει στο αμέσως επόμενο διάστημα. Επίσης, σημείωσε ότι εάν φύγουν από τον ισολογισμό της ΜΕΔ, τότε θα γίνει ακόμα πιο ελκυστική για επένδυση στο πακέτο των εργασιών της.

Θα μειωθεί το ποσοστό του κράτους

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το κράτος έπρεπε μέχρι το 2020 να έχει λιγότερο από 25% του Συνεργατισμού, εν αντιθέσει με το 99 και πλέον που κατέχει σήμερα. Δηλαδή, η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να γίνει αργά ή γρήγορα για τη ΣΚΤ, ώστε όπως σημείωσε και η ανώτατη πηγή της Τράπεζας, «να γίνει μια κανονική τράπεζα, να εκσυγχρονιστεί, να διασφαλιστεί η σταθερότητα μέσω των επενδυτών που θα προσελκύσει». Πρόσθεσε δε, προτεραιότητα είναι να φύγει ο έλεγχος του κράτους, αλλά με αύξηση κεφαλαίου και όχι μέσω πώλησης μετοχών. «Το κράτος πλέον θα μείνει μέσα στη ΣΚΤ, αναλόγως των προσφορών. Απλώς φέρνουμε το στόχο του 2020 και έπειτα για πλήρη αποξένωση, πιο κοντά», κατέληξε.

Απώτερος σκοπός της ΣΚΤ και της Citi, να υπάρξει μια συναλλαγή μέχρι το καλοκαίρι.

Πηγή: Καθημερινή - Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση