ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τροφές που μπορούν να καταπολεμήσουν άμεσα τον πονοκέφαλο

Δείτε ποιες είναι

Όταν εμφανίζεται ένας πονοκέφαλος, οι περισσότεροι στρέφονται σε φαρμακευτικά σκευάσματα για γρήγορη και οριστική ανακούφιση. Γνωρίζατε όμως ότι ορισμένες τροφές μπορεί να ανακουφίσουν, ακόμη και να προλάβουν, τους πονοκεφάλους; Υπάρχουν ορισμένες επιλογές που περιέχουν θρεπτικά συστατικά που παίζουν ρόλο στην ανακούφιση των κοινών υποκείμενων παραγόντων, που προκαλεί ο πονοκέφαλος, όπως η πείνα και η αφυδάτωση, σημειώνει η διαιτολόγος Maddie Pasquariello, MS, RDN και προτείνει τροφές, που μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση των πονοκεφάλων.

Μπανάνες
Οι μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, το οποίο μπορεί να χαλαρώσει τα αιμοφόρα αγγεία σας και να απαλύνει τον πόνο στο κεφάλι. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο είναι ένα βασικό μέρος της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών σας. Οι μπανάνες βέβαια μπορεί κάποιες φορές και σε πολύ συγκεκριμένους οργανισμούς να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Γιαυτό θα πρέπει να αποφεύγονται από το μικρό ποσοσστό των ανθρώπων που έχουν παρατηρήσει ότι η κατανάλωση μπανάνας τους προκαλεί πονοκέφαλο, ανεφέρει η Pasquariello.

Σαλάτες
Το αγγούρι, το σπανάκι, το μαρούλι και το σέλερυ μπορούν να δώσουν άμεσα στον οργανισμό μας την χαμένη του ενυδάτωση καθώς είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες. Και αν σας φαίνεται ακατόρθωτο την στιγμή που πονάτε να μασουλίσετε μια σαλάτα τότε σας προτείνω να την κάνετε ένα απολαυστικό smoothie και δεν θα πιστεύετε πως θα σας ανακουφίσει.

Τροφές και ποτά με καφεΐνη
Αν και η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλο σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί να ανακουφίσει σε άλλους, αλλά μόνο εάν ο πονοκέφαλος τους προκαλείται από τη διακοπή της καφεΐνης,. Όπως εξηγεί η εξηγεί η Pasquariello, η καφεΐνη στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο. Εάν καταναλώνετε τακτικά καφεΐνη και στη συνέχεια σταματήσετε απότομα, τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να διευρυνθούν πάρα πολύ, προκαλώντας συμπτώματα πονοκεφάλου. Και ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να περάσει ο πονοκέφαλος, είναι να καταναλώσετε λίγη καφεΐνη.

Φρούτα
Ορισμένα φρούτα είναι πλούσια σε μαγνήσιο και κάλιο. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το κάλιο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου της ημικρανίας συμβάλλοντας στην υγιέστερη λειτουργία των νεύρων. Οι μπανάνες είναι καλές για τους πονοκεφάλους επειδή παρέχουν μια δόση καλίου, μαγνησίου, βιταμινών Β και σύνθετων υδατανθράκων, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση του πόνου του πονοκεφάλου. Εάν ο πονοκέφαλος οφείλεται σε αφυδάτωση, τα φρούτα που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορούν να καταπολεμήσουν τον πόνο του πονοκεφάλου. Εκτός από τις μπανάνες μπορείς λοιπόν να επιλέξεις βερύκοκα, σύκα, βατόμουρα, πεπόνι και καρπούζι.

Φασόλια
Αν και οποιαδήποτε τροφή θα βοηθήσει στην ανακούφιση από τους πονοκεφάλους που σχετίζονται με την πείνα, τα φασόλια και τα όσπρια όπως τα ρεβίθια και τα μαύρα φασόλια είναι μια εξαιρετική επιλογή. Αυτά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά. Τα φασόλια είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο που «θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για την πρόληψη των ημικρανιών και των πονοκεφάλων, ή για τη μείωση της σοβαρότητάς τους», λέει η Pasquariello.

Και δεδομένου ότι το συστατικό μπορείτε να το απολαύσετε με πολλούς τρόπους, είναι βέβαιο ότι θα βρείτε μια συνταγή για φασόλια που σας ταιριάζει. Ρίξτε τα σε σαλάτες, ανακατέψτε τα με ζυμαρικά ή πολτοποιήστε τα σε αλείμματα. Μπορείτε επίσης απλά να συνδυάσετε τα φασόλια με το ρύζι για ένα εύκολο γεύμα που κόβει την πείνα.

Δημητριακά ολικής αλέσεως
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως αυξάνουν και σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα λέει η Casey Kelley, MD, ABoIM, ιδρύτρια και διευθύντρια της Case Integrative Health.

Για αρχή, περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι διασπώνται σταδιακά και παρέχουν μια αργή, σταθερή απελευθέρωση γλυκόζης. «Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι [επίσης] μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, που επιβραδύνουν την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων, συμβάλλοντας στη διατήρηση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα σταθερό», προσθέτει. Η εξαίρεση είναι εάν έχετε αλλεργία ή ευαισθησία στη γλουτένη, καθώς ορισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως (όπως το farro) περιέχουν γλουτένη και μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις που περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, λέει ο Δρ Kelley.

Φυλλώδη λαχανικά
Τα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν μια ποικιλία στοιχείων που συμβάλλουν στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο. Έέρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη μαγνησίου μπορεί να μειώσει τον πόνο της ημικρανίας, επειδή πολλοί πάσχοντες από ημικρανία έχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Επίσης ένας συνδυασμός φολικού οξέος, Β6 και Β12 μειώνει τα συμπτώματα ημικρανίας. Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το kale, το σπανάκι, τα χόρτα περιέχουν όλα αυτά τα στοιχεία και μια ποικιλία άλλων αντιφλεγμονωδών αντιοξειδωτικών.

Άλλα λαχανικά που μπορούν επίσης να βοηθήσουν είναι τα μανιτάρια, λόγω των πιθανών αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους. Επίσης ορισμένες ενώσεις που βρίσκονται στα μανιτάρια, όπως η εργοθειονίνη και τα αντιοξειδωτικά, μπορεί να έχουν νευροπροστατευτικά αποτελέσματα και να βοηθούν στην ανακούφιση της φλεγμονής στον εγκέφαλο, προσφέροντας ενδεχομένως ανακούφιση από τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους. Αλλά και τα παντζάρια που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως μαγγάνιο, κάλιο, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ, εξηγεί η Δρ Kelley.

Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση
Όπως η καφεΐνη, οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση (όπως το kimchi, το γιαούρτι και το miso) μπορεί να είναι κοινά αίτια πονοκεφάλου για ορισμένα άτομα. Ωστόσο, για άλλους, μπορεί να είναι ένα πολύτιμο συστατικό της διαχείρισης του πονοκεφάλου. Όλα αυτά οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε προβιοτικά, ή καλά βακτήρια, τα οποία ωφελούν τη σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου. Αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με την αντιφλεγμονώδη δράση των τροφών πλούσιων σε προβιοτικά, σύμφωνα με την Pasquariello. «Δεδομένου ότι οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες συνδέονται με τη φλεγμονή, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να είναι μέρος αυτού», λέει.

Πηγή: healthstories.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση