ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι πιο παράξενες δραστηριότητες που κάνουν οι άνθρωποι ενώ κοιμούνται

Τι έδειξε έρευνα

Μια νέα μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα από ερευνητές του Πανεπιστημίου Semmelweis στη Βουδαπέστη και προβάλλει ένα κατάλογο με δέκα ασυνήθιστες και περίεργες συμπεριφορές που εμφανίζει κάποιος ενώ κοιμάται.

Ενώ ορισμένες από αυτές είναι αρκετά αθώες, όπως το να κουνάει κανείς τα χέρια του ή να λέει ασυναρτησίες, υπάρχουν και κάποιες που είναι κάπως περίεργες.

Η έρευνα δεν εξέτασε μόνο τα απλά πράγματα που κάνει κάποιος στον ύπνο του, αλλά μίλησε για καταστάσεις όπου κάποιος οδηγει ενώ κοιμάται, σηκώνει αιχμηρά αντικείμενα, κάνει σεξ, τρώει και μιλάει με πλήρεις προτάσεις.

Περίπου δέκα έως δεκαπέντε τοις εκατό των παιδιών επηρεάζονται από κάποια τέτοια διαταραχή του ύπνου, ενώ το ποσοστό αυτό μειώνεται σε περίπου τρία έως πέντε τοις εκατό στους ενήλικες

Φανταστείτε, λοιπόν, να κουρνιάζετε ωραία και άνετα στο κρεβάτι σας και μετά να ξυπνάτε πάνω στο τιμόνι. Έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν.

Επίσης, υπάρχει μία πάθηση που ονομάζεται "sexsomnia", η οποία συμβαίνει όταν κάποιος ξεκινάει ακούσια το σεξ κατά τη διάρκεια του ύπνου του.

Η μελέτη ανέφερε: «Το να σηκώνεσαι από το κρεβάτι και να περπατάς ανήκει τυπικά στις λεγόμενες καταστάσεις (NREM), οι οποίες συμβαίνουν κυρίως στο στάδιο του βαθύ ύπνου. Στην περίπτωση αυτή, το άτομο ακροβατεί μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης. Αυτό μπορεί μερικές φορές να σχετίζεται με το χειρισμό αιχμηρών αντικειμένων, την έξοδο από το σπίτι ή την οδήγηση».

Περίπου δέκα έως δεκαπέντε τοις εκατό των παιδιών επηρεάζονται από κάποια τέτοια διαταραχή του ύπνου, ενώ το ποσοστό αυτό μειώνεται σε περίπου τρία έως πέντε τοις εκατό στους ενήλικες.

Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα: «Εντοπίσαμε μοτίβα συμπεριφοράς που σχετίζονται με τον ύπνο, τα οποία προφανώς συνάδουν με τις παρασυνειδήσεις σε όλες τις ηλικιακές και σεξουαλικές ομάδες. Αυτά το μοτίβα μπορούν να εξελιχθούν σε σοβαρά προβλήματα αν δεν εντοπιστούν εγκαίρως και αν δεν αντιμετωπιστούν από ειδικούς».

Πηγή: gazzetta 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση