ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Φαγούρα: Οι ερευνητές έχουν την εξήγηση - Δεν τη φαντάζεστε

Φως στο συχνό κνησμό ρίχνει μια νεότερη μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ,

Τι θα μπορούσε να προκαλεί τη συχνή φαγούρα; Μια νεότερη μελέτη φέρνει την επιστημονική κοινότητα ένα βήμα πιο κοντά στη λύση αυτού του μυστηρίου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ένα κοινό βακτήριο του δέρματος, ο Staphylococcus aureus, θα μπορούσε να προκαλέσει άμεσα τον κνησμό δρώντας στα νευρικά κύτταρα. Η συγκεκριμένη διαπίστωση θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο επίμονος κνησμός συνοδεύει συχνά δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα.

Στα πειράματα σε ποντίκια, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το βακτήριο S. aureus ενίσχυε τη φαγούρα. Πιο συγκεκριμένα, εντόπισαν ένα συγκεκριμένο βακτηριακό ένζυμο που ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στην πήξη του αίματος, προκαλώντας έτσι το αίσθημα της φαγούρας. Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, ότι η χορήγηση ενός υπάρχοντος φαρμάκου κατά της πήξης στα ποντίκια σταμάτησε τον κνησμό.

Περαιτέρω δοκιμές σε ανθρώπινα κύτταρα οδήγησαν την ερευνητική ομάδα στο συμπέρασμα ότι αυτό το φάρμακο κατά των κνησμών θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό συστατικό για την ανάπτυξη κρέμας κατά των κνησμών.

«Εντοπίσαμε έναν εντελώς νέο μηχανισμό πίσω από τη φαγούρα – το βακτήριο S. aureus, το οποίο βρίσκεται σχεδόν σε κάθε ασθενή με τη χρόνια πάθηση της ατοπικής δερματίτιδας. Αποδεικνύουμε, έτσι, ότι η φαγούρα μπορεί να προκληθεί από το ίδιο το μικρόβιο», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας Isaac Chiu, αναπληρωτής καθηγητής ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Blavatnik του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Η ομάδα του δρ. Chiu διεξήγαγε πειράματα που απέδειξαν ότι το βακτήριο Staphylococcus aureus απελευθερώνει μια χημική ουσία που ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη στις νευρικές ίνες, που είναι υπεύθυνες για τη μετάδοση σημάτων από το δέρμα στον εγκέφαλο. Όταν τα ποντίκια έλαβαν θεραπεία με ένα υπάρχον αντιπηκτικό φάρμακο, αυτό μπλόκαρε αποτελεσματικά την ενεργοποίηση αυτής της πρωτεΐνης, διακόπτοντας έτσι τον κύκλο και μειώνοντας την επιθυμία για φαγούρα.

Περαιτέρω έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το βακτήριο προκαλεί κνησμό εντόπισε ως ένοχο το βακτηριακό ένζυμο πρωτεάση V8. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η V8 προκαλεί κνησμό ενεργοποιώντας την πρωτεΐνη PAR1, που βρίσκεται στους νευρώνες του δέρματος. Αυτοί οι νευρώνες προέρχονται από τον νωτιαίο μυελό και μεταδίδουν διάφορα αισθητήρια σήματα, όπως η αφή, η θερμότητα, ο πόνος και η φαγούρα, από το δέρμα στον εγκέφαλο. Η PAR1 παραμένει συνήθως ανενεργή, αλλά ενεργοποιείται παρουσία ορισμένων ενζύμων, συμπεριλαμβανομένου του V8.

Όπως αποδείχθηκε, μόλις ενεργοποιηθεί η PAR1, ξεκινά ένα σήμα που ο εγκέφαλος ερμηνεύει ως φαγούρα. Όταν τα πειράματα αυτά επαναλήφθηκαν με τη χρήση ανθρώπινων νευρώνων, παρουσίασαν παρόμοια απόκριση στο V8, υποδεικνύοντας μια πιθανή ευρύτερη σημασία αυτών των ευρημάτων.

Δεδομένου ότι η PAR1, η πρωτεΐνη που ενεργοποιείται από τον S. aureus εμπλέκεται στην πήξη του αίματος, οι ερευνητές εξέτασαν αν ένα ήδη εγκεκριμένο αντιπηκτικό φάρμακο που την εμποδίζει θα σταματούσε τη φαγούρα – πράγμα που έγινε. Τα ποντίκια των οποίων το δέρμα είχε εκτεθεί στον S. aureus παρουσίασαν ταχεία βελτίωση μετά τη θεραπεία με το φάρμακο και η επιθυμία τους να ξύνονται υποχώρησε δραματικά.

Πηγή: ygeiamou 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση