ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Εντυπωσιακή η Ελευθερία Αρβανιτάκη στην Πέτρα του Ρωμιού

Η συναυλία «Δεύτερη Ζωή» σε ένα άκρως ειδυλλιακό τοπίο

Ο χώρος στην Πέτρα του Ρωμιού είναι από μόνος του ένα ποίημα της φύσης, όταν όμως ο ειδυλλιακός αυτός τόπος «αγκαλιάζεται» από τις νότες και τη φωνή της σπουδαίας Ελευθερίας Αρβανιτάκη τότε η ατμόσφαιρα δεν μπορεί παρά να είναι μαγική. Η συναυλία «Δεύτερη Ζωή» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει το Πάφος 2017, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Σε αυτή τη θάλασσα, σύμφωνα με τον μύθο, αναδύθηκε η Κύπριδα Αφροδίτη, και στον ίδιο χώρο, η Ελευθερία Αρβανιτάκη παρουσίασε τη συναυλία «Δεύτερη Ζωή». Η συναυλία ήταν μία παράσταση μελοποιημένης ποίησης, που τους στίχους τους απέδωσε με μοναδικό τρόπο η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ακουμπώντας τις ευαίσθητες χορδές όσων τυχερών κατάφεραν να αποκτήσουν το πολυπόθητο εισιτήριο.

Η ερμηνεύτρια Ελευθερία Αρβανιτάκη κατά την έναρξη της συναυλίας εξέφρασε τη χαρά αλλά και την τιμή της να βρίσκεται στο χώρο της Πέτρας του Ρωμιού και είπε «αυτή είναι μια βραδιά ποίησης, είναι μια βραδιά που η ποίηση έχει μια οικειότητα με το χώρο».

Οι στίχοι του Γιώργου Ιωάννου, του Οδυσσέα Ελύτη, του Κώστα Καρυωτάκη και πολλών άλλων μοιάζει ότι στην Πέτρα του Ρωμιού στα Κούκλια της Πάφου βρήκαν το αισθαντικό περιβάλλον που τους αρμόζει να ακούγονται, μέσα από τη δυναμική και ευαίσθητη φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη.

Την Ελευθερία Αρβανιτάκη συνόδευσαν οι μουσικοί Δημήτρης Τσεκούρας στο κοντραμπάσο, Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης στα τύμπανα, Γιάννης Κυριμκυρίδης στο πιάνο, Νίκος Μέρμηγκας στα λάφτα, μπουζούκι, λαούτο και μαντολίνο και ο Δημήτρης Τσάκας στο σαξόφωνο. Στις ενορχηστρώσεις ήταν ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Πάφος 2017 δρ Χρίστος Πατσαλίδης στον χαιρετισμό του είπε χαρακτηριστικά «η χθεσινή μουσική βραδιά ήταν μια μαγική νύχτα που θα κρατήσει για χρόνια στη μνήμη μας» και πρόσθεσε «στόχος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017 είναι να αναδείξει χώρους, που έχουν άμεση σχέση με τον πολιτισμό, να ανακαλύψει καινούργια μέρη όπου μπορούν να διοργανώνονται εκδηλώσεις πολιτισμού ,να αγαπήσουμε περισσότερο τον τόπο μας, τον πολιτισμό μας αλλά και να προβάλουμε στους επισκέπτες όλες αυτές τις ομορφιές της ιστορίας και κουλτούρα μας». Ο κ. Πατσαλίδης αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες που είχε η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, όμως σημασία έχει η προσπάθεια να δημιουργείς και να θέτεις και υποδομές, αλλά και εμπειρίες για το μέλλον.


Την παράσταση άνοιξε το κιθαριστικό σύνολο Acordes, με εννέα κιθάρες και ένα κοντραμπάσο, σε ένα πρόγραμμα σε επιμέλεια Ευαγόρα Καραγιώργη και Ζωής Παϊσάνου - Μάρκου, με έργα γραμμένα για κιθάρα από τη Μεσόγειο, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική καθώς και διασκευές και παραδοσιακές μελωδίες διασκευασμένες από τον Ευαγόρα Καραγιώργη. Ερμήνευσε η Παυλίνα Κωνσταντοπούλου.

Η «Δεύτερη Ζωή» είχε παρουσιαστεί με πολύ μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα μετά τον κύκλο των εκδηλώσεων «Μεταμορφώσεις» του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τον Ιούνιο του 2016, καθώς και στον μαγευτικό αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, τον Αύγουστο του 2016.

Μαγείας συνέχεια

Το Σάββατο στον ίδιο χώρο, στην Πέτρα του Ρωμιού, ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς παρουσίασε ένα σύμπαν από ξεχωριστούς ήχους και συναρπαστικές μουσικές εκτελέσεις, επιβεβαιώνοντας το ταλέντο του στη σύνδεση ετερόκλιτων στοιχείων και σε όσα επιφανειακά φαίνονται αταίριαστα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πάφος 2017. Πρόκειται όπως αναφέρεται να ένα ξέφρενο ύμνο στην ομορφιά της ζωής. Τη συναυλία του Σαββάτου άνοιξε το εξαιρετικό κυπριακό συγκρότημα «Amalgamation Choir» της Βασιλικής Αναστασίου.

Πηγή: Καθημερινή 

 

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση