ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Δείτε ποια είναι

Η υγιής σεξουαλική δραστηριότητα είναι απαραίτητο συστατικό για μια καλή και ισορροπημένη ζωή, ωστόσο το σεξ μπορεί να κρύβει κινδύνους.

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) αποτελούν το νούμερο ένα ιατρικό πρόβλημα παγκοσμίως και οι γιατροί προειδοποιούν πάντα για την ανάγκη προφυλάξεων.

Τα πιο συχνά και επικίνδυνα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι τα παρακάτω:

Ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Είναι από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, μολύνει άνδρες και γυναίκες ενώ ορισμένοι τύποι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο τραχήλου της μήτρας ή του πρωκτού. Η λοίμωξη μπορεί να υπάρχει και σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα ή ορατά σημάδια στο σώμα.

Γονόρροια

Η γονόρροια μεταδίδεται πολύ εύκολα και επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και στα δύο φύλα, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κάψιμο κατά την ούρηση και πυελικό άλγος στις γυναίκες.

Σύφιλη

Η σύφιλη μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των νεύρων, τύφλωση, παράλυση, ακόμα και θάνατο, αν δεν αντιμετωπιστεί. Το πρώτο σημάδι είναι συνήθως μια ανώδυνη πληγή στα γεννητικά όργανα ή στην περιοχή του πρωκτού. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν διόγκωση των λεμφαδένων, πυρετό, κόπωση ή απώλεια μαλλιών.

Χλαμύδια

Τα χλαμύδια είναι από τα πολύ κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα, αν δεν αντιμετωπιστούν. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, αυτά είναι φαγούρα στα γεννητικά όργανα ή επώδυνη ούρηση.

Έρπης γεννητικών οργάνων

Ο απλός έρπης στα χείλη είναι ένα σημάδι της λοίμωξης από τον ιό του έρπητα, όμως μπορεί να μεταδοθεί στα γεννητικά όργανα. Δεν υπάρχει θεραπεία για την λοίμωξη από έρπητα, αλλά με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βρείτε ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Ψείρες του εφηβαίου

Οι ψείρες του εφηβαίου είναι διαφορετικές από εκείνες των ψειρών του σώματος και μεταδίδονται από τη σεξουαλική επαφή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο κνησμό και αντιμετωπίζονται με φάρμακα.

Ιός AIDS/HIV

Το AIDS μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής, ή της κοινής χρήσης συρίγγων, ή από μολυσμένη μητέρα στο νεογέννητο παιδί της. Μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα για πολλά χρόνια, αλλά μια εξέταση αίματος μπορεί να δείξει αν έχετε μολυνθεί.

Τριχομονάδες

Οι τριχομονάδες είναι μια παρασιτική λοίμωξη που μεταδίδεται κατά τη σεξουαλική επαφή. Επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και μπορεί να θεραπευτεί με φάρμακα. Τα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται μετά την πάροδο 5-28 ημερών από την στιγμή της μόλυνσης.

Πηγή: ourlife.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X