ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι πλαστικοί δρόμοι φιλοδοξούν να καταργήσουν την άσφαλτο (pics & vid)

Oλλανδική εταιρεία εξελίσσει δρόμους από ανακυκλωμένο πλαστικό υλικό, οι οποίοι προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα απέναντι στους κλασικούς ασφαλτοτάπητες.

Oλλανδική εταιρεία εξελίσσει δρόμους από ανακυκλωμένο πλαστικό υλικό, οι οποίοι προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα απέναντι στους κλασικούς ασφαλτοτάπητες.

Η εταιρεία VolkerWessels, που ανήκει στις μεγαλύτερες ολλανδικές φίρμες οδοποιίας, φιλοδοξεί να φέρει την επανάσταση στον κλάδο της. Συγκεκριμένα εξελίσσει πλαστικούς δρόμους με στόχο να αντικαταστήσουν στο μέλλον τους γνωστούς μας ασφαλτοτάπητες. Το υλικό των νέων δρόμων θα προέρχεται από την ανακύκλωση πλαστικών αντικειμένων, όπως μπουκαλιών και συσκευασιών και μάλιστα από τα βάθη των ωκεανών, όπου προκαλούν τεράστια οικολογική ζημιά. Για την εξέλιξη του επαναστατικού πλαστικού τάπητα συνεργάζεται η ολλανδική VolkerWessels με τη γαλλική εταιρεία πετρελαιοειδών, Tolal.

Το ανακυκλωμένο πλαστικό θα διαμορφώνεται σε ειδικές εγκαταστάσεις σε προκατασκευασμένα τμήματα οδοστρώματος, που θα είναι κούφια και πολύ ελαφρά, ώστε να μπορούν να μεταφέρονται εύκολα με φορτηγά. Τα κομμάτια θα κουμπώνουν μεταξύ τους, όπως τα γνωστά παιχνίδια με τουβλάκια της Lego και –καθότι κούφια- θα μπορούν να περνούν εύκολα μέσα από αυτά καλωδιώσεις και σωληνώσεις, ενώ δεν θα κρατούν το νερό και θα αποτρέπουν τον κίνδυνο πλημμύρας.

Επίσης, η διάρκεια ζωής του πλαστικού τάπητα είναι σύμφωνα με την VolkerWessels τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη της ασφάλτου και η κατασκευή ενός τέτοιου δρόμου ολοκληρώνεται πολύ συντομότερα σε σχέση με την κλασική οδοποιία. Εξίσου εύκολα γίνεται και η αντικατάσταση ενός φθαρμένου ή κατεστραμμένου τμήματος με ένα καινούριο κομμάτι «προκάτ».

Η συγκεκριμένη ιδέα βρίσκεται προς το παρόν σε θεωρητικό στάδιο, όμως σύντομα θα ακολουθήσει το επόμενο βήμα, δηλαδή η πιλοτική κατασκευή πλαστικών τμημάτων δρόμου και η δοκιμή τους στο εργαστήριο, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλειά τους σε αντίξοες καιρικές συνθήκες (βροχή, χιόνι, λάσπη, κλπ.). Ειδικά για το τελευταίο κεφάλαιο, αναζητεί η VolkerWessels εξειδικευμένες εταιρείες για συνεργάτες.

Το Ρότερνταμ είναι η πρώτη πόλη, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τους δρόμους από πλήρως ανακυκλωμένο πλαστικό. Το δημοτικό συμβούλιο της ολλανδικής πόλης θεωρεί τη συγκεκριμένη ιδέα πολύ φιλική προς το περιβάλλον, ενώ ανταποκρίνεται και στην εικόνα του για το μέλλον της ανθρωπότητας. Το αμέσως επόμενο στάδιο του εγχειρήματος προβλέπει την ολοκλήρωση της εξέλιξης των πλαστικών υλικών και την πιλοτική δημιουργία των πρώτων τέτοιων δρόμων μέσα στο τρέχον έτος.

gazzetta.gr

Auto: Τελευταία Ενημέρωση