ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Θάνατος Άντριας: Τι πρέπει να κάνουμε στην περίπτωση ίωσης

Ο Δρ. Σχίζας εξηγεί με απλά λόγια τι είναι η περικαρδίτιδα

Σε άμεση επαφή με τον γιατρό του, πρέπει να έρχεται ο ασθενής, ακόμα και αν προσβάλλεται από μια απλή ίωση, ανέφερε ο Παθολόγος, Κώστας Σχίζας, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, με αφορμή τον θάνατο της 18χρονης Άντριας Παρασκευά.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινά Νέα» του TV One, ο κ. Σχίζας είπε ότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος για επιπολοκές και οι γιατροί έχουν αυτό το ενδεχόμενο στο πίσω μέρος του μυαλού τους, αν και είναι κάτι πολύ σπάνιο. Πιθανές επιπλοκές μιας ίσως, ίσως είναι η πνευμονία, μια δυσκολία στην λειτουργία της αναπνοής, μια περικαρδίτιδα ή μυοκαρδίτιδα, νεφρική ανεπάρκεια, που προκαλούνται από διάφορες ασθένειες, εξήγησε.

Ο ασθενής, συνέχισε ο κ. Σχίζας, ακόμα και για έναν βήχα ή πυρετό, πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό του, ο οποίος θα πρέπει να λάβει ένα προσωπικό ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, ένα οικογενειακό ιστορικό και να υποβάλει τον ασθενή σε ηλεκτροκαρδιογράφημα και εργαστηριακές εξετάσεις. Τέλος, αν χρειαστεί, μπορεί να κάνει κι ένα υπερηχογράφημα στον ασθενή, ανέφερε ο κ. Σχίζας.

Περικάρδιο και περικαρδίτιδα

Με τις πιο πάνω εξετάσεις, τόνισε, μπορεί να αποφευχθεί η περικαρδίτιδα και οι πνευμονίες, αφού μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα. Τότε, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις του γιατρού, το υγρό του καρδιακού σάκου μπορεί να παροχετευθεί και να επιζήσει ο ασθενής, είπε.

Όσον αφορά την περικαρδίτιδα, ο κ. Σχίζας εξήγησε ότι το περικάρδιο αποτελείται από δύο μεμβράνες που περιβάλλουν την καρδιά, με την εξωτερική να έχει και τον ρόλο της συκράτησης της καρδιάς, ώστε να μην μεγαλώσει περισσότερο από το κανονικό. Η περικαρδίτιδα, ανέφερε, είναι η συσσώρευση υγρού μεταξύ των μεμβρανών αυτών.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση