ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ολομέλεια - Υπερψηφίστηκαν οι κρατικές εγγυήσεις

Πώς ψήφισαν οι Βουλευτές

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε έκτακτη συνεδρία της σήμερα, υπερψήφισε την απόφαση της Βουλής με την οποία εγκρίνεται η κυβερνητική εγγύηση που παραχώρησε ο Υπουργός Οικονομικών στην Ελληνική Τράπεζα για την απορρόφηση των εργασιών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Η απόφαση υπερψηφίστηκε με 32 ψήφους υπέρ και 20 εναντίον.

Επίσης, υπερψηφίστηκαν οι εκποιήσεις και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι αγοραπωλησίες πιστωτικών διευκολύνσεων, όπως και το νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα.

Τα νομοσχέδια

Πέραν των κρατικών εγγυήσεων στη συμφωνία Συνεργατισμού και Ελληνικής τράπεζας κατατίθενται προς ψήφιση ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2018, που με τροποποίηση του βασικού νόμου στοχεύει ώστε στις περιπτώσεις πώλησης δανείων, να καταστεί δυνατή από τον ενυπόθηκο δανειστή η διάσπαση υποθήκης που εξασφαλίζει πολλές συμφωνίες δανείων σε μικρότερες υποθήκες, για να μην μείνουν ανεξασφάλιστα τα δάνεια που δεν θα πωληθούν όταν η εξασφάλιση μεταφερθεί στον αγοραστή του δανείου, και να αναθεωρηθεί το Μέρος VIA του βασικού νόμου, το οποίο αφορά τις εκποιήσεις ενυπόθηκου ακινήτου από τον ενυπόθηκο δανειστή.

Ο περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018, που τροποποιεί τον βασικό νόμο, ώστε μεταξύ άλλων να διασφαλίζεται ότι όλες οι εξασφαλίσεις μεταβιβάζονται στον αγοραστή χωρίς την καταβολή τελών, ρυθμίζονται τα αποτελέσματα της μεταβίβασης και ειδικότερα η μεταφορά δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, τα ωφελήματα, η σειρά προτεραιότητας, η φύλαξη εγγράφων, καθώς και το δικαίωμα συμψηφισμού.

Ακολουθεί και το νομοσχέδιο περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων (Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής και Διάταγμα Απαλλαγής Οφειλών) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2018, που επιφέρει τροποποίηση και διασαφήνιση των διατάξεων του βασικού νόμου, λόγω του ότι οι χρεώστες, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις που προκύπτουν από δάνεια που έχουν συνάψει, με αποτέλεσμα να περιέρχονται σε κατάσταση αφερεγγυότητας. Περαιτέρω, καθίστανται πιο αποτελεσματικοί οι μηχανισμοί αφερεγγυότητας που καθορίζονται στο βασικό νόμο, μέσω των οποίων υπομοχλεύονται οι χρεώστες από το καθεστώς της αφερεγγυότητας και επανεισάγονται στη δρώσα οικονομία.

Πέμπτο νομοθέτημα είναι ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2018, και τροποποιεί τον βασικό νόμο, ώστε να ενδυναμωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης χρεών εταιρειών και να ενθαρρυνθεί η ευρύτερη δυνατή χρήση του σχεδίου αυτού τόσο από οφειλέτες όσο και από πιστωτές. Παράλληλα προτείνεται ο τερματισμός οποιασδήποτε προστασίας εταιρείας η οποία παρουσιάζει καθυστέρηση στις πληρωμές της προς οποιοδήποτε πιστωτή, για χρονική περίοδο τριών μηνών, και η οποία λαμβάνει κρατική χορηγία ως συνεισφορά για μερική κάλυψη των χρεών της.

Το 6ο νομοθέτημα είναι δευτερογενής νομοθεσία (κανονισμοί) και αφορά τους Συμβούλους Αφερεγγυότητας. Τροποποιεί τους βασικούς κανονισμούς ώστε να αυξηθεί επιπλέον το καθορισμένο ποσοστό της αμοιβής που λαμβάνει ο Σύμβουλος Αφερεγγυότητας από 20% σε 30%, σε περίπτωση που Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωμής τίθεται σε ισχύ.

Προς συζήτηση είναι και ο περί Τιτλοποιήσεων Νόμος του 2018 νομοθετική ρύθμιση της αγοράς τιτλοποιήσεων στη Δημοκρατία και η διασφάλιση της ορθής της λειτουργίας, μέσω της εποπτείας της δραστηριότητάς της από την Κεντρική Τράπεζα. (τιτλοποίηση δανείων).

Πηγή: ΚΥΠΕ / kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση