ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα γραπτά μένουν…

Επειδή τα γραπτά μένουν, νιώθω την υποχρέωση να υπενθυμίσω τις θέσεις μου για το θέμα της κάρτας φιλάθλου

Σάββας Κοσιάρης

Σάββας Κοσιάρης

Προτάσσοντας την αγάπη στις ομάδες τους και την υποχρέωσή τους να στηρίξουν την ευρωπαϊκή τους προσπάθεια, αρκετοί οπαδοί «έβαλαν νερό στο κρασί τους» και ακολούθησαν τη διαδικασία εγγραφής τους στο Μητρώο φιλάθλων του ΚΟΑ. Ακολουθώντας στην ουσία, όχι τις προτροπές για εφαρμογή μιας νομοθεσίας αλλά τους κτύπους της καρδιάς τους για την ομάδα τους!  

Επειδή τα γραπτά μένουν, νιώθω την υποχρέωση να υπενθυμίσω τις θέσεις μου για το θέμα της κάρτας φιλάθλου, όπως τις υπερασπίστηκα ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ τον Ιούνιο του 2010 και το 2012. Θέσεις που δημοσιοποίησα με σχετικό άρθρο μου στον Τύπο, επιμένοντας ότι «η κάρτα φιλάθλου ή όποια παρεμφερής διαδικασία ελέγχου των φιλάθλων  μπορεί να εφαρμοστεί μόνο από τους συλλόγους.. Τόσο για λόγους ευθύνης όσο και πρακτικούς. Περισσότερο όμως γιατί οι οπαδοί δεν εμπιστεύονται την όποια κρατική εμπλοκή σε ένα θέμα που θεωρούν ότι άπτεται προσωπικών τους δεδομένων. Θα εμπιστεύονταν όμως την ομάδα τους. Άλλωστε σε αυτήν δίνουν και την ψυχή τους, όπως λένε! Πόσο μάλλον, τα όποια στοιχεία τους ζητηθούν…». Προσθέτοντας ωστόσο ότι η κάρτα δεν θα είναι η λύση όλων των προβλημάτων στα γήπεδά μας… Αλλά από τη στιγμή που τέθηκε σαν ένα από τα μέτρα για την ομαλότητα στα γήπεδα, είχαμε την υποχρέωση να την συζητήσουμε και να βρούμε τους πιο πρόσφορους και τρόπους εφαρμογής.

Αυτή τη θέση προτάξαμε τότε, μεταφέροντάς την σε σχετική συνάντησή μας στον ΚΟΑ σε παράγοντες των σωματείων αλλά και της ίδιας της ΚΟΠ. Είχαμε μάλιστα διαβεβαιώσει ότι το οποιοδήποτε κόστος αφορούσε στις τεχνικές διαδικασίες θα το επωμιζόταν ο Οργανισμός. Η πρότασή μας δεν έγινε αποδεχτή γιατί ίσως τα σωματεία και η Ομοσπονδία δεν ήθελαν να αναλάβουν μια τέτοια ευθύνη επιδιώκοντας να μετατοπίσουν το θέμα ελέγχου στην πολιτεία.

Με βάση εκείνα τα δεδομένα δεν προχωρήσαμε τότε στην υλοποίηση της σχετικής διαδικασίας, η οποία τελικά υιοθετήθηκε με την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2014, των σχετικών τροποποιήσεων επί των, Περί της πρόληψης και καταστολής της βίας στους Αθλητικούς Χώρους, Νόμων του 2008 έως 2012. Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού είχε πλέον τη Νομική υποχρέωση να προχωρήσει στην εφαρμογή της σχετικής Νομοθεσίας. Υποχρέωση που βαραίνει πλέον και τον καθένα από εμάς, αν θέλουμε να πηγαίνουμε στα γήπεδα, αφού η τήρηση της σχετικής διαδικασίας δεν είναι θέμα του προέδρου ή των μελών του ΚΟΑ ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου αλλά θέμα νομοθεσίας.

Είναι λογικό, κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας να παρουσιαστούν προβλήματα, ατέλειες, αδυναμίες… Όλα αυτά δεν μπορούν να επισημανθούν στην ακρίβειά τους παρά μόνο με την εφαρμογή της νομοθεσίας. Έχοντας παράλληλα και τη διάθεση αξιολόγησης των αποτελεσμάτων εφαρμογής του νόμου σε δικαιολογημένο χρονικό όριο και βέβαια, της ανάλογης διαμόρφωσής του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
X