ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το λάθος (ένα ακόμη) της 14ης Μαίου…

Η απόφαση παραμονής του Μπρούνο Μπαλταζάρ, τον περασμένο Μάιο, στηρίχθηκε περισσότερο στη συναισθηματική φόρτιση από την κατάκτηση του τίτλου

Γιώργος Λογίδης

Γιώργος Λογίδης

Η αλήθεια να λέγεται. Κανένα δεν ξάφνιασε η απόφαση απομάκρυνσης του Μπρούνο Μπαλταζάρ από τον πάγκο του ΑΠΟΕΛ. Περισσότερο, μάλλον, είχαν ξαφνιάσει οι δηλώσεις στήριξης του, από τον Πρόδρομο Πετρίδη, μετά τους αποκλεισμούς από Σουντούβα και Αστάνα. Αποτυχίες οι οποίες έφεραν, φαρδιά – πλατιά, την υπογραφή του πορτογάλου τεχνικού.

Για άλλη μια φορά, για άλλο ένα καλοκαίρι, η πρώτη επιλογή προπονητή στο ΑΠΟΕΛ αποδεικνύεται λανθασμένη. Φέτος, η λανθασμένη επιλογή είχε τεράστιο κόστος, αφού το λάθος δεν μπόρεσε να διορθωθεί έγκαιρα, σε αντίθεση με το περσινό καλοκαίρι και την… εφεύρεση Μάριο Μπέιν. Φέτος το θέμα συζήτησης δεν έχει να κάνει με τη γενικότερη ευκολία αποπομπής προπονητών στο ΑΠΟΕΛ, αφού η συντριπτική πλειοψηφία, αποελιστών και μη, συμφωνεί πως μάλλον άργησε η διοίκηση Πετρίδη να αντιδράσει. Το θέμα, ωστόσο, δεν έχει να κάνει μόνο με το κεφάλαιο προπονητής αλλά με τον γενικότερο τρόπο λειτουργίας και φιλοσοφίας του ποδοσφαιρικού ΑΠΟΕΛ.

Όταν στις 14ις περασμένου Μαίου, η ποδοσφαιρική εταιρία του ΑΠΟΕΛ ανακοίνωνε την ανανέωση της συνεργασίας της με τον Μπρούνο Μπαλταζάρ, έπαιρνε γι’ άλλη μια φορά ένα τεράστιο ρίσκο, αναθέτοντας ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, σ’ ένα σχετικά άπειρο προπονητή, τόσο στο κοουτσάρισμα μιας ομάδας με ψηλούς στόχους και απαιτήσεις, υπερβολικές κάποτε, όσο και στο «κτίσιμο» της ομάδας, γιατί παρά την κατάκτηση του περσινού τίτλου, η ανάγκη ενίσχυσης – βελτίωσης ήταν μεγάλη. Με… μπροστάρη τον Πρόδρομο Πετρίδη η αιτιολόγηση της απόφασης παραμονής Μπαλταζάρ έκανε λόγο για αφοσίωση, σκληρή δουλειά και φιλοδοξία από πλευράς του Πορτογάλου τεχνικού, στοιχεία που η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ διέκρινε και αξιολόγησε κατά την τρίμηνη περίπου παρουσία του στον «Αρχάγγελο». Διαφορετικά θα ήταν, ωστόσο, τα δεδομένα, αν το πλασέ του Μίκαελ Ποτέ, λίγα λεπτά πριν την ολοκλήρωση του τελευταίου αγώνα πρωταθλήματος, δεν έβρισκε στόχο...

Είναι σωστό να κριθεί ένας προπονητής από μια φάση, από ένα καλό σουτ ή μια στραβοκλωτσιά; Ασφαλώς και όχι. Υπάρχει όμως κάποιος που να υποστηρίζει, πως ο Μπρούνο Μπαλταζάρ είχε πιθανότητες να παραμένει, αν το πρωτάθλημα χανόταν στην τελευταία αγωνιστική; Θυμηθείτε απλά τη δήλωση του Διευθυντή ποδοσφαίρου του ΑΠΟΕΛ, Τόζα Σάμπουριτς, μία εβδομάδα πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. «Έχει συμβόλαιο ο Μπαλταζάρ μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αν δεν πάρει πρωτάθλημα δεν θα μείνει, αν το πάρει θα συζητήσουμε». Πο απλά, με μια νίκη στην τελευταία αγωνιστική ο Μπαλταζάρ ήταν δουλευταράς, φιλόδοξος και ικανός και αν το παιγνίδι έμενε στην ισοπαλία και ο τίτλος χανόταν, χανόταν και αυτός… Όπως χάθηκε - απολύθηκε τώρα, σε σύνολο εννέα μόλις επίσημων αγώνων!

Γενικότερο είναι το θέμα και το πρόβλημα και έχει να με τον τρόπο λειτουργίας και κυρίως λήψης σημαντικών αποφάσεων στο ποδοσφαιρικό ΑΠΟΕΛ. Μια τόσο σημαντική απόφαση, σε σχέση με τον προπονητή, πάρθηκε με τον ενθουσιασμό από την κατάκτηση του τίτλου να υπερισχύει της… ψυχρής ποδοσφαιρικής λογικής και αυτό από μια έμπειρη διοίκηση και με… προϊστορία σε θέματα προπονητών.

Λογικά στον Μπρούνο Μπαλταζάρ, όπως και στους προκατόχους του, θα αποδοθεί η κύρια ευθύνη για μεταγραφές οι οποίες ενδεχομένως θα αποδειχθούν και αυτή τη χρονιά αποτυχημένες. Αναπάντητο, ωστόσο, θα μείνει για άλλη μια φορά το ερώτημα, ως προς το ρόλο που διαδραματίζουν στο κεφάλαιο προγραμματισμός, ο εκάστοτε προπονητής, ο διευθυντής ποδοσφαίρου, οι σκάουτερ με τους οποίους το ΑΠΟΕΛ συνεργάζεται, συγκεκριμένα γραφεία μάνατζερ, επιτροπή προγραμματισμού και διοίκηση γενικότερα.

Η αναθεώρηση του τρόπου ή καλύτερα του μοντέλου λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος, σε σημαντικά θέματα σχεδιασμού και προγραμματισμού μοιάζει πλέον επιβεβλημένη ανάγκη. Ειδικά τώρα, που οι λανθασμένες αποφάσεις και αυτού του καλοκαιριού έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος και μειωμένη είναι πλέον η ρευστότητα - δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων, σε αντίθεση με προηγούμενα καλοκαίρια.

Στο χέρι των διοικούντων εάν θα αλλάξουν πλεύση…

Πίσω από τις κάμερες: Τελευταία Ενημέρωση

X